Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la primul episod al celebrului serial de televiziune Dr. Who, momentul aniversar urmând să fie marcat de lansarea unui episod aniversar de 90 de minute, pe data de 23 noiembrie. Ca bonus, BBC ar putea să retransmită nouă episoade din perioada 1967-1968, acestea fiind cu totul speciale despre casetele care le conţineau crezându-se că s-au pierdut pentru totdeauna. După cum relatează mirror.co.uk, aceste casete rare au fost descoperite în magazia unei staţii tv din Nigeria, acoperite de praf.
Potrivit site-ului, acestea nu sunt singurele comori descoperite în locuri puţin probabile, fiind amintite alte câteva astfel de cazuri curioase. Astfel, nimeni nu bănuia în noiembrie 2011 ce se afla într-un cufăr scos la licitaţie la San Francisco. Piesa a fost vândută pentru 625 de lire sterline, dar înăuntru cufărului se afla o adevărată comoară, în valoare de peste 300.000 de lire sterline. Dubloni spanioli şi alte monede de aur şi de argint umpleau până la refuz lada, fiind dealtfel nevoie de trei persoane pentru ridicarea ei.
Un alt caz curios este cel povestit de o femeie casnică din Malaysia, Suseela Menon, care într-una din zile a cumpărat doi pui de rechin de la un magazin local, pentru ai pregăti pentru cină. În timp ce tăia unul din peşti ea a avut surpriza să găsească în interiorul său un medalion, care în cele din urmă s-a dovedit a fi o piesă din secolul al 16-lea, purtată la gât de marinarii portughezi, pentru a beneficia de protecţie divină. „Atunci, soţul meu s-a decis să nu mănânce peştele, datorită acestui obiect ce pare a fi religios. El consideră că este o binecuvântare pentru familie că l-am găsit şi îl vom preţui mereu”.
Un alt caz este cel al primei picturi a lui Vincent Van Gogh, care a petrecut ani buni în podul unei case din Norvegia. „Apus de soare la Montmajour” a fost descoperită iniţail în anul 1928, însă experţii au fost sceptici cu privire la autenticitatea pânzei şi au catalogat-o drept un fals, mai ales că nu era semnat. Proprietarii au mutat-o astfel în pod, dar luna trecută s-a dovedit a fi reală, iar valoarea sa este estimată la câteva milioane de euro.
Un document original al Declaraţiei de Independenţă a SUA, de la 4 iulie 1776 a stat şi al ani buni ascuns şi a fost descoperit întâmplător după ce un bărbat a cumpărat un tablou vechi şi destul de rupt, dintzr-o piaţă din Adamstown (Pennsylvania). Cumpărătorului îi plăcea rama, dar când a dat jos pânza a avut surpriza să găsească documentul în spatele ei. Acesta este unul dintre cele 24 de exemplare cunoscute ale Declaraţiei de Independenţă şi a fost vândut pentru 1,5 milioane lire sterline la o licitaţie din 1991.
Mozart a fost şi el redescoperit, în iunie 2011, şase sonate ale acestui geniu muzical fiind descoperit într-un magazin de produse second hand din oraşul englez Reading. Cum au ajuns partiturile aici nu este foarte clar, se pare că ele au fost compuse de Mozart când avea doar opt ani, în timpul unei vizite la Londra, în 1765.
Tot întâmplător a descoperit şi James Hyatt, un copil în vârstă de trei ani, care a avut norocul începătorului, decoperind o comoară din secolul al 16-lea la mai puţinde cinci minute de când a folosit prima oară detectorul de metale. El era într-o mini-expediţie cu tatăl cău, Jason, pe un câmp de lângă Hockley (Essex), când a dat peste un pandantiv de aur din epoca lui Henric al VIII-lea, evaluat la 2,5 milioane de lire sterline.
Un alt norocos a fost un student din Berlin, care a cumpărat dintr-o piaţă de vechituri o conapea extensibilă, în schimbul a 135 de lire sterline. Când a desfăcut-o chiar a avut nevoie să se aşeze. A descoperit acolo o pictură, care s-a dovedit veche de 400 de ani. Este o pânză a pictorului veneţian Carlo Saraceni, intitulată Pregătiri pentru Fuga din Egipt. Băiatul a vândut lucrarea la o licitaţie din Hamgurg, pentru 17.000 de lire sterline.
Americanul Guy Snelling a câştigat şi el 26.500 de lire, după ce a vândut la licitaţie „comoara” găsită. Într-un hambar din Norfolk el a descoperit în martie 2009 două autoturisme pline de rugină, un Morris Minor din 1930 şi un Singer Junior din 1920, care zăceau acolo abandonate de mai bine de 30 de ani.