Compania low-cost norvegiană va opera între București și aeroportul Gardemoen din Oslo două zboruri pe săptămână, luni și vineri, potrivit Boarding Pass.
Zborurile vor dura aproximativ trei ore și 10 minute. Ruta a fost operată până în septembrie 2022 de Blue Air, iar acum doar Wizz Air operează zboruri către aeroportul Sandefjord Torp, situat la 120 de kilometri de capitala Norvegiei.
Companai vine în premieră în România. Aeroportul scandinavian principal a fost deservit până în prezent doar de Blue Air, până la suspendarea completă a curselor.
Citește și: Statul român devine acționar majoritar la Blue Air. Preia 75% din acțiunile companiei aeriene
Biletele de avion sunt deja în vânzare și pot fi rezervate pe site-ul companiei aeriene sau ale agențiilor parteneer. Prețurile pornesc de la 59 de euro.
Nowergian Air Shuttle este compania cea mai mare din Norvegia și al patrulea cel mai mare transportator low-cost din Europa, după Wizz Air și Ryanair.
Românii care vor zbura către Norvegia vor beneficia de o rețea extinsă de conexiuni din Oslo în toată Scandinavia și Finlanda.
Situația de la Blue Air rămâne halucinantă. Din împrumutul de 300 de milioane de lei pe care Blue Air l-a primit de la EximBank cu garanţia statului, compania aeriană nu a plătit nici măcar o rată. Astfel, statul român a fost cel care şi-a asumat plata acestora, încă din noiembrie 2021.
În OUG-ul prin care este instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat este prevăzut faptul că statul va prelua 75% din acţiunile companiei dacă aceasta nu va reuşi să îşi plătească datoria. Abia după un an în care statul a plătit creditul pe care tot el l-a acordat companiei, a preluat 75% din companie, mai precizează sursa citată.
Statul român, prin intermediul Ministerului Transporturilor şi Ministerului de Finanțe, are reprezentanți în consiliul de administrație al Blue Air care ar fi trebuit să se asigure că operatorul aerian va fi capabil de rambursarea datoriei. Compania a ajuns în incapacitate de plată şi nu au existat niciun fel de măsuri prin care statul să se asigure că va primi banii daţi companiei.
În prezent, Blue Air este controlată în proporție de peste 76,% de compania Airline Invest, înființată în 2019. În ambele companii, afaceristul Cristian Rada este acționar.