„Nu e un secret pentru nimeni că CFR Calatori se află într-o situaţie proastă. Acesta a fost şi motivul pentru care am fost solicitat şi numit de consiliul de administraţie. În momentul preluării compania avea un buget întocmit pe o pierdere de 603 milioane lei şi estimase la 400 de milioane de lei datoriile la 30 martie 2020, generate de obligaţiile mai vechi care trebuiau onorate”, a declarat pentru News.ro directorul general al CFR Călători, Dan M. Costescu.
Imediat cum a aflat de această problemă,Dan Costescu a fost nevoit să caute urgent măsuri pentru a reduce un posibil rezultat negativ.
„Din acest punct plecăm. Ştim ce avem de făcut şi sunt pregătite mai multe pachete de măsuri. Prin toate mecanismele legale posibile în acest moment şi deciziile pe care le-am luat, am reuşit în câteva zile să reducem 50 de milioane de lei din această pierdere. Primul pachet a fost implementat repede, iar celelalte intervenţii vor fi lansate de acum înainte. Trebuie însă să fim conştienţi că aceste intervenţii au termene de aplicare şi produc efecte pe perioade diferite, de la câteva săptămâni la luni sau chiar ani. Şi este la fel de important ca acestea să fie susţinute şi continuate pe termen lung de forţele politice, indiferent care sunt acestea sau conducerile companiei”, a mai spus CEO CFR Călători.
„Obiectivul nostru rămâne 1.000+, adică majorarea numărului de vagoane active la peste 1.000 şi continuarea procesului de modernizare şi reparare a locomotivelor şi automotoarelor. Pentru acest lucru vizăm şi obţinerea unei tranşe de recapitalizare de circa 240 de milioane de lei, pentru care avem deja întocmit un program de investiţii de ieşire din criza şi care este foarte important pentru programul de modernizare a parcului de vehicule”, a mai spus el.