Plângerea pe care Compania de Apă Buzău urmează să o depună la DNA este a doua formulată împotriva primarului Constantin Toma, DNA având deja în lucru un dosar deschis în urma unei sesizări făcute de Compania de Apă Buzău în cursul anului 2016, după ce Consiliul local Municipal a adoptat alte patru proiecte de hotărâri care vizau schimbarea conducerii operatorului de apă din municipiu.
„Continuând şirul ilegalităţlor iniţiate în iulie 2016, prin hotărârile 108 si 109, şi întîrite în septembrie 2016, prin hotărârile 165 si 166, primarul Constantin Toma a iniţiat şi trecut prin Consiliul Local Municipal hotărârile nr. 26 si 27/02.02.2017. Cele două hotărâri vizează schimbarea abuzivă a conducerii companiei şi modificarea actului constitutiv. Hotărîrile enunţate mai sus sunt ilegale şi abuzive, întrucăt încalcă în mod evident prevederile cadrului legal institutional în care funcâioneazâ operatorii regionali. De asemenea, ele încalcâ angajamentele asumate de municipalitate în momentul accesarii programelor finanţate din bani europeni. Din aceste considerente, Compania de Apă Buzău va depune la Direcţia Naţională Anticorupţie, luni, o nouă sesizare penală pentru abuz în serviciu primarului municipiului Buzău”, se arată într-un comunicat de presă remis, duminică, de Compania de Apă Buzău.
Compania de Apă S.A. Buzău este societatea responsabilă cu serviciile de apă şi canalizare în municipiul Buzău, iar Consiliul Local Municipal deţine 75% din acţiuni.
Consiliul Local Municipal Buzău a adoptat în prima şedinţă de după constituire care a avut loc în luna iulie a anului 2016 două proiecte de hotărâri care vizau schimbarea conducerii Companiei de Apă Buzău şi modificarea actului constitutiv al societăţii.
La acea vreme, conducerea companiei a atacat în instanţă cele două hotărâri ale CLM iar Tribunalul Buzău a admis plângerea declarând cele două hotărâri ilegale. Cum decizia nu a fost definitivă Primăria a făcut recurs la Curtea de Apel Ploieşti care a admis, în data de 2 februarie, recursul şi a casat decizia Tribunalului Buzău stabilind astfel că hotărârile CLM sunt legale. Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă.
În data de 2 februarie, Consiliul Local Municipal a adoptat alte două proiecte de hotărâri prin care au mandatat un avocat să solicite în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor Companiei de Apă Buzău care are loc luni, 6 februarie, revocarea Consiliului de Administraţie şi stabilirea unui nou consiliu interimar dar şi modificarea actului constitutiv al societăţii.