Comunicatul reamintește faptul că noul termen estimat pentru darea în trafic a tronsonului de autostradă este anul 2021.
Contractul de lucrări pentru autostrada Sibiu — Pitești va fi finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 — 2020.
„Având în vedere importanța proiectului autostrăzii Sibiu-Pitești, CNADNR SA a supus dezbaterii publice pentru prima dată un proiect de infrastructură rutieră la faza de SF (studiul de fezabilitate — n.r.) privind alegerea variantei optime de traseu. Acest demers a avut drept scop cunoașterea și eliminarea eventualelor probleme de mediu, geomorfologiei terenului, arheologice, care ar putea conduce la modificări ale proiectului. Stadiul actual al proiectului este cel al selecției alternativelor de traseu. Varianta optimă de traseu va rezulta în urma Analizei Multicriteriale, în baza criteriilor aplicate variantelor studiate, respectiv criterii tehnice, de mediu, socio-economice și financiare”, precizează documentul citat.
Potrivit acestuia, CNADNR a organizat dezbateri publice cu privire la acest subiect în cele trei județe interesate, respectiv Vâlcea (23 noiembrie 2015), Argeș (26 noiembrie 2015) și Sibiu (3 decembrie 2015).
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat, la sfârșitul lunii februarie, la PRO TV, că noul termen pentru deschiderea în totalitate a autostrăzii Pitești — Sibiu este anul 2021, față de 2023 cum era inițial, după ce unitatea special constituită pentru implementarea proiectului a găsit soluții pentru devansare, în timp ce pentru sectoarele de capăt va fi posibilă folosința mai devreme de această dată.
Aproximativ 8.000 de persoane au participat luni la un miting organizat de Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) pentru susținerea unor obiective de interes național, precum urgentarea construcției autostrăzii Pitești — Sibiu.