Compania Al Carina, care îşi are sediul în incinta Parcului Industrial Ploieşti şi care este unul dintre cei mai mari furnizori de produse biocide pe piaţa românească, respinge ferm toate auzaţiile potrivit cărora ar fi livrat dezinfectanţi care nu corespund normelor.
Miercuri, la o zi după ce Ministerul Sănătăţii a făcut publice date privind efectuarea unei noi anchete cu privire la dezinfectanţi neconformi livraţi către 30 de spitale din România, directorul AL Carina, Dan Cruceanu, a dat publicităţii un comunicat de presă în care arată că firma pe care o conduce nu fabrică şi nu intervine în procesul de livrare a produselor, acestea fiind „fabricate, ambalate, sigilate de producătorul din Germania”, iar produsele sunt testate la laboratoare din Germania, Austria şi Cehia care „sunt acreditate să emită analize şi opinii obligatorii pe întreg teritoriul Uniunii Europene”.
„Orice asemănare sau inducere a ideii că situaţia societăţii noastre este asemănătoare situaţiei generate de societatea Hexi Pharma este o asemănare eronată şi indusă cu rea credinţă, societatea noastră neavând niciun aport în fabricarea, sigilarea şi/sau diluarea produselor comercializate ori intervenţia minimală asupra acestora”, a transmis societatea.
Reprezentanţii companiei din Ploieşti susţin şi că la boratoarele din România nu sunt acreditate conform standardelor UE să emită opinii cu privire la neconformitatea produselor biocide.
Al Carina menţionează, de asemenea, că dintre cele trei produse despre care ministrul Sănătăţii a afirmat că nu ar fi conforme, doar unul este comercialziat de către firma din Ploieşti, dar acesta a fost retras de pe piaţă în luna ianuarie a acestui an, „până la clarificarea situaşiei produsului, în condiţiile în care au fost identificate în ţară un număr de patru loturi pentru care s-a pretins că nu au trecut testele efectuate în laboratoare din România”.
„Singura explicaţie pe care o putem avea cu privire la afirmaţiile eronate induse în spaţiul public de Ministerul Sănătăţii conform cărora buletinele de analiză prezentate de subsemnaţii aparţin unor laboratoare neacreditate este aceea că ministrul Sănătăţii a fost deziformat, în condiţiile în care subsemnaţii au depus la Comsiia Naţională pentru Produe Biocide – CNPB, toate buletinele de analiză şi reanaliză, inculsiv acreditarea la standarde europene a laboratorului din Germanuia, în condiţiile în care statul român nu are laboratoare acreditate conform standardelor UE, să emită avize şi opinii a conformitatea produselor biocide. Referitor la susţinerile ministrului Sănătăţii potrivit cărora administratorii firmelor vizate nu au putut fi contactaţi de către reprezentanţii ministrului Sănătăţii, acestea sunt total eronate, întrucât inspectorii DSP Prahova au efectuat la nivelul societăţii noastre pe durata lunii ianuarie un număr de trei controale în urma cărora s-au întocmit procese verbale de constatare precum şi de ridicare a probelor în vederea retestării, din depozitul societăţii”, se arată în documentul citat.
Poliţiştii au făcut, marţi, cinci percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la locuinţele unor persoane şi sediile unor firme care produc, importă şi comercializează produse biocide. Acţiunea a avut loc într-un dosar în care se suspectează că, în 2018, ar fi fost fabricate şi vândute unor spitale substanţe pentru dezinfecţia suprafeţelor care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.
Una dintre firmele vizate este o firmă din Prahova, Al Carina, al cărei nume a apărut şi în contextul scandalului Hexi Pharma, a scris Observatorul Prahovean, citând surse apropiate anchetei.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că ancheta în cazul dezinfectanţilor neconformi din spitale a început în urma unei plângeri a ministerului, după ce s-a constatat, în urma unor controale, că trei produse biocide nu erau conforme în ceea ce priveşte acţiunea fungicidă. Ea a spus că, dacă procedurile se respectă, nu există un pericol pentru pacienţi, precizând că nu este vorba despre dezinfectanţi diluaţi. Două dintre produsele biocide găsite neconforme aparţin unui producător din Bucureşti, care are punct de lucru în judeţul Ilfov, iar al treilea este fabricat într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din judeţul Prahova, arată Ministerul Sănătăţii (MS).
Firma producătoare şi distribuitorul au fost amendate în total cu 35.000 de lei pentru neconformităţile găsite în urma controalelor.