Reprezentanţii companiei Al Carina, cu sediul în Ploieşti, au afirmat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la care a fost invitat să participe şi reprezentantul firmei germane care livrează produsele comercializate de Al Carina pe piaţa din România, că produsul indicat ca fiind neconform de către autorităţile române este unul eficient, iar analize de laborator au demonstrat încă o dată acest lucru.
„Produsul nostru este un produs conform. Din păcate, în urma acestui scandal, începem să avem probleme în sensul în care spitalele încep să ne sune, să se îndoiască de eficacitatea tuturor produselor companiei noastre. Tind să cred că este vorba şi de alte aspecte legate de concurenţă, de alte interese”, a afirmat patronul companiei Al Carina, Dan Crucean, potrivit news.ro.
La rândul său, Ljubomir Cugurovic, directorul firmei din Germania L. C. Pliwa, care lucrează de aproape 15 ani cu Al Carina, susţine că nu a avut niciodată reclamaţii privind calitatea dezinfectanţilor, iar aceştia sunt verificaţi în laboratoare acreditate.
„Firma Pliwa este pe piaţă din anul 1991. Eu fabric produsele şi le inventez. Noi muncim cu companii foarte serioase din toată Europa şi nu numai, produsele noastre sunt foarte bune, nu am absolut nimic de ascuns. Muncim în general cu instituţiile din Germania şi căutăm să facem testările produselor în Germania. Apelez la doamna ministru şi la spitale şi specific că produsele noastre sunt ceea ce declarăm şi avem dovezi. (…) În laboratorul din România, care după părerea noastră nu este acreditat, a avut un rezultat negativ, în laboratoarele din Germania a avut un rezultat pozitiv pentru că s-a făcut corect testarea. Din acest punct de vedere noi avem dovezile şi rapoartele de testare că produsul este ok şi mai mult nu putem să demonstrăm României, ce am putea să facem?”, a spus Cugurovic.
Întrebat dacă au existat probleme privind calitatea dezinfectanţilor şi în alte ţări, reprezentantul producătorului german a afirmat că nu a avut „nicio reclamaţie”.
„Nu am avut niciodată nicio reclamaţie din partea altor ţări, noi nu avem niciun fel de problemă cu Ministerul Sănătăţii şi în toate celelalte ţări din Uniunea Europeană nu sunt atâtea reguli, atâtea standarde şi atâtea cerinţe cum sunt în România. Este o ţară specială, dar suntem la dispoziţia autorităţilor”, a precizat acesta.
Avocatul firmei din Ploieşti acuzată că ar fi comercializat către spitale un produs biocid neconform cere „responsabilitate din partea autorităţilor române”.
„Cerem responsabiltate în afirmaţiile făcute de reprezentanţii Mnisterului Sănătăţii şi o corectă informare, pentru că s-au făcut tot felul de afirmaţii complet eronate. Urmează ca inclusiv în urma cercetării penale să cuantificăm rezultatele, deocamdată nu avem o cuantificare asupra daunelor produse. La ora actuală sunt puse în discuţie sub aspectul eficacităţii şi ale produse comercializate de Al Carina, încercăm ca în cel mai scut timp să clarificăm, inclusiv sub aspectul cercetării penale acest dosar şi ulterior ne vom îndrepta împotriva Ministerului Sănătăţii cu o eventuală atragere a răspunderii, dacă Ministerul Sănătăţii are în continuare o atitudine de breaking news fără să informeze corect şi concret publicul vizavi de acest produs. Nu facem afirmaţii pe celelate două produse (vândute de altă firmă şi vizate de anchetă – n.r.). Produsul Trioton Expres precizat de Al Carina am dovedit că inclusiv pe mostrele luate de DSP Prahova, cu sigilii DSP Prahova şi trimise la acelaşi laborator folosit de DSP Prahova în scandalul Hexi Pharma rezultatul acestor analize este că acest produs pe toate analizele fungicide şi bactericide şi tot spectrul biocid al acestui produs este conform standardelor din UE. Aceste testări sunt depuse la Comisia Naţională pentru produse biocide care urmează ca după analiza acestor teste să emită din nou avizul de conformitate a acestui produs”, a afirmat avocatul Laurenţiu Veţeleanu.
Reprezentanţii companiei din Ploieşti au precizat din nou că au analize efectuate în laboratoare acreditate din Europa care arată că produsele comercializate sunt conforme, în timp ce laboratorul din Iaşi unde produsele au fost testate nu este acreditat conform normelor europene.
Poliţiştii au făcut, în 19 martie, cinci percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la locuinţele unor persoane şi sediile unor firme care produc, importă şi comercializează produse biocide. Acţiunea a avut loc într-un dosar în care se suspectează că, în 2018, ar fi fost fabricate şi vândute unor spitale substanţe pentru dezinfecţia suprafeţelor care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.
Sorina Pintea a spus atunci că ancheta a început după o plângere făcută de Ministerul Sănătăţii, în 10 ianuarie.
„Anul trecut, inspectorii direcţiilor de sănătate publică au făcut un control tematic în ţară, la spitalele din ţară, verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei unui număr de 15 produse, au fost constatate neconformităţi pe o anumită zonă de acţiune la trei produse. În urma retestării acestora, aspectele semnalate iniţial au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere privind aceste produse firmelor care au comercializat aceste produse”, a afirmat ea.
Ea a precizat că aceste produse sunt folosite într-o primă etapă de dezinfecţie, iar dacă procedurile sunt respectate întocmai nu reprezintă un pericol pentru pacienţi.
Ea a explicat că nu este vorba despre dezinfectanţi diluaţi, ci produse neconforme pentru anumite tipuri de acţiune, mai exact cea fungicidă.
Ulterior, Ministerul Sănătăţii a arătat că două dintre produsele biocide găsite neconforme aparţin unui producător din Bucureşti, care are punct de lucru în judeţul Ilfov, iar al treilea este fabricat într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din judeţul Prahova. Firma producătoare şi distribuitorul au fost amendate în total cu 35.000 de lei pentru neconformităţile găsite în urma controalelor.