Companii din 20 de ţări, inclusiv România, au furnizat elemente ale dispozitivelor explozive folosite de Statul Islamic

Companii din 20 de ţări, printre care şi România, au furnizat grupării teroriste Stat Islamic componente pe care jihadiştii le-au folosit la dispozitive explozive, arată un studiu comandat de Uniunea Europeană. Documentul citat de Reuters sugerează că guvernele şi companiile din statele respective trebuie să se implice mai mult pentru a urmări acest flux de materiale chimice, cabluri şi alte dispozitive.
Filip Stan
25 feb. 2016, 08:45
Companii din 20 de ţări, inclusiv România, au furnizat elemente ale dispozitivelor explozive folosite de Statul Islamic

Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR), la solicitarea Uniunii Europene, precizează că 51 de firme din state precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizaţia teroristă Stat Islamic în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate.

Aceste dispozitive sunt produse în momentul de faţă la o „scală cvasi-industrială” de reţeaua teroristă, care utilizează echipamente foarte uşor de procurat precum fertilizatori chimici şi telefoane mobile, potrivit studiului realizat de CAR, pe o perioadă de 20 de luni.

În total, s-a descoperit că 13 firme din Turcia sunt implicate în furnizarea de astfel de echipamente, fiind ţara cu cele mai multe companii implicate, la nivel global, dintre statele luate în considerare în studiul respectiv. Locul următor este ocupat de India, de unde şapte firme ar fi furnizat astfel de componente organizaţiei teroriste, relatează ZF.

„Aceste descoperiri confirmă îngrijorările la nivel mondial că forţele SI din Irak şi Siria se autosusţin – achiziţionând arme şi bunuri strategice, precum componente pentru fabricarea dispozitivelor explozibile improvizate, cu uşurinţă”, a sublinita James Bevan, directorul executiv al CAR.

Vânzarea acestor componente ieftine şi mult mai uşor de procurat, dintre care unele nici nu fac obiectul licenţelor de export emise de guvern, este mult mai puţin monitorizată şi reglementată decât cumpărarea de arme.

Studiul arată că militanţii SI pot achiziţiona astfel de componente în mai puţin de o lună, ceea ce demonstrează o lipsă de monitorizare a fluxului echipamentelor din partea firmelor producătoare sau livratoare.

„Companiile au sisteme de contabilitate practice pentru a descoperi unde au plecat bunurile lor şi ar putea acţiona drept combatanţi în această luptă”, a avertizat Bevan, adăugând că guvernul turc a refuzat să colaboreze cu institutul, astfel că nu s-a putut determina gradul de eficienţă al reglementărilor impuse de Ankara în vederea monitorizării cursului de întrebuinţare a acestor componente.

Reţeaua teroristă Stat Islamic deţine arii vaste din Siria şi Irak. Cercetătorii au avut acces la componentele utilizate de Stat Islamic în producerea de bombe prin intermediul miliţiei kurde siriene YPG, poliţiei federale irakiene şi forţelor guvernului regional din Kurdistan. Componentele au fost recuperate în timpul unor confruntări intense în oraşele irakiene al Rabia, Kirkuk, Mosul şi Tikrit şi oraşul sirian Kobani.

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Patru zodii care vor fi cu norocul la maxim până pe 10 noiembrie. Se întâmplă lucruri fascinante în viețile lor
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Femeia care i-a pus capac lui Radu Banciu. E topit după o vedetă TV
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
Cancan.ro
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Donald Trump și Kamala Harris aleg strategii diferite în ziua alegerilor
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate