Ministrul Transporturilor a dat detalii despre cum companiile din China ar putea fi interzise la licitaţiile publice din România. Cătălin Drulă a afirmat că excluderea de la licitaţii se va aplica doar pentru proiectele viitoare.
În aceste condiţii, de la licitaţii nu vor fi excluse companii din Statele Unite, Canada, Turcia sau Japonia.
„OUG a fost prezentată în primă lectură. Acea Ordonanță care modifică legea achizițiilor publice clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la achizițiile publice din România în conformite cu prevederile UE care a spus statelor membre că la procedurile de achiziții publice statele membre nu sunt obligate să permite decât accesul operatorilor economici din alte state membre sau din țări cu care UE are un acord pentru participare, e vorba de aproximativ 20 de state care includ SUA, Canada, Japonia precum și state din zona de proximitate. În ceea ce privește Turcia, este parte a acordului de preaderare, sunt state de unde operatorii economici sunt acceptați.”, a declarat ministrul Transporturilor, conform Digi24.
Citeşte şi: Cătălin Drulă a anunţat câştigătorul licitaţiei pentru construcţia Lotului 4 al Autostrăzii Piteşti-Sibiu
Cătălin Drulă a precizat că şi alte ţări UE au luat această decizie, iar limitarea implică doar procesul de achiziţii publice.
„Se clarifică că participarea la licitații în România se poate face doar pentru firme care previn din legisalții și dintr-un cradu legislativ similar cu cel al UE. Aici ne referim la norme de mediu, la norme privind drepturile omului sau ale salariaților. Aceste limitări care sunt introduse și de alte state membre, se referă doar la procesul de achiziții publice, nu se referă la norme de comerț. Bunurile sunt supuse aceluiași regim comercial. Nimic nu împiedică o firmă sau un cetățean dintr-o terță țară să investească într-o firmă din România sau UE. Nu se poate să vii cu un portofoliu și cu experiență similară dintr-o țară în care nu se respectă norme de mediu, ajutorul de stat sau programul angaților”, a mai afirmat Drulă.
Accesul companiilor din China va fi permis pentru proiectele aflate în curs, unde s-au înscris la licitaţii aceste firme.
„Nu sunt multe din firme din China care lucrează, sunt multe care au depus oferte și contestații. Din analiza juridică nu se pot aplica aceste prevederi celor în curs. Se va aplica pentru procedurile viitoare”, a mai explicat ministrul.
Citeşte şi: Cartelele la metrou s-ar putea scumpi. Anunţul făcut de ministrul Drulă