Companiile preferă tot mai mult angajaţii pe durată determinată. Codul Muncii încurajează fenomenul

Numărul angajaţilor pe termen scurt a crescut vertiginos în 2011, dinamica creşterii depinzând de autorul estimării. Cea mai recentă estimare propune o creştere de 10% faţă de anul anterior, potrivit experţilor firmei de consultanţă în managementul financiar Accace. Tendinţa de creştere va fi accentuată de noul Cod al Muncii.
Adrian N. Ionescu
28 feb. 2012, 14:13
Companiile preferă tot mai mult angajaţii pe durată determinată. Codul Muncii încurajează fenomenul

În 2011, peste 55.000 de persoane au fost nevoite să accepte această angajare temporară, sau au apelat la ea, după cum spun oficialii Accace, într-un raport emis astăzi.

O estimare anterioară stabilea numărul angajaţilor temporari la doar 30.000n în octombrie anul trecut, dar probabil că acea estimare era excesiv de conservatoare. Ar însemna că dinamica creşterii de slujbe temporare ar fi dus la dublare, în numai câteva luni de toamnă şi de iarnă, în care cererea scade de obicei.

Diferenţele ar putea veni şi din faptul că Accace, consultant în management financiar,  nu vizează locurile de muncă care sunt neapărat legate de anotimp, cum sunt cele din agricultură.

Piaţa slujbelor temporare este controlată de companiile de recrutare şi resurse umane care au forţa de a angaja personal pentru a-l împrumuta companiilor cliente. Încă din 2010, leasingul de personal a furnizat până la trei sferturi din afacerile companiilor de resurse umane.

“Companiile sunt din ce în ce mai interesate să flexibilizeze relaţia directă dintre numărul de angajaţi şi nivelul cererii de servicii sau produse, un avantaj oferit de furnizorul de muncă temporară. Se observă o creştere a cererii pe acest segment, această tendinţă datorându-se atât noilor reglementări în domeniu, care favorizează munca temporară, cât şi faptului că angajatorii sunt din ce în ce mai atenţi la optimizarea costurilor”, a declarat Bogdan Badea, business development manager la filiala Accace din România.

Începând cu acest an, Accace a intrat la rândul său pe piaţa leasingului de personal. Compania este specializată în recrutarea de funcţii financiare şi procesare salarii.

În România, companiile care apelează frecvent la serviciile unui furnizor de muncă temporară fac parte din domenii foarte variate, de la FMCG, auto, asigurări, farma, HoReCa, agricultură, construcţii, industria prelucrătoare, componente electronice.

În general, este vorba despre companii mari, multinaţionale, cu un număr mare de angajaţi sau cu o cultură orientată foarte puternic pe externalizare.

La nivel european, toate pieţele mature utilizează de zeci de ani munca temporară. Pentru comparaţie, piete precum Anglia, Franţa sau Germania au milioane de angajaţi temporari fiecare, în timp ce Europa Centrală si de Est are pieţe de ordinul sutelor de mii de angajaţi temporari.

Noul Cod al muncii încurajează şi în România fenomenul împrumutului de personal. Un angajat temporar trebuie să beneficieze de acelaşi nivel de salarizare ca şi un angajat pe perioadă nedeterminată care îndeplineşte acelaşi tip de muncă sau unul similar, indiferent de felul în care a fost angajat – direct sau printr-un agent de muncă temporară.

“România se află încă la început în acest domeniu. Cu siguranţă, şi în următoarea perioadă tendinţa de externalizare se va menţine, pentru că ne aflăm într-o perioadă incertă din punct de vedere economic, în care companiile sunt prudente cu investiţiile pe care le fac. Un alt aspect demn de luat în seamă este zona de înlocuiri datorate concediilor de maternitate, care în ultimii trei ani a fost un motiv foarte important în creşterea muncii temporare şi care a permis deschiderea unor poziţii temporare de middle şi chiar top management”, a mai adăugat Bogdan Badea.

Clienţii principali ai Accace sunt (în general, nu neapărat în România) corporaţii medii şi mari precum IBM, Shell, Allianz, Orsay, Scania, Olympus, Sharp, HBO.

 

 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9