Companiile preferă tot mai mult angajaţii pe durată determinată. Codul Muncii încurajează fenomenul

Numărul angajaţilor pe termen scurt a crescut vertiginos în 2011, dinamica creşterii depinzând de autorul estimării. Cea mai recentă estimare propune o creştere de 10% faţă de anul anterior, potrivit experţilor firmei de consultanţă în managementul financiar Accace. Tendinţa de creştere va fi accentuată de noul Cod al Muncii.
Adrian N. Ionescu
28 feb. 2012, 14:13
Companiile preferă tot mai mult angajaţii pe durată determinată. Codul Muncii încurajează fenomenul

În 2011, peste 55.000 de persoane au fost nevoite să accepte această angajare temporară, sau au apelat la ea, după cum spun oficialii Accace, într-un raport emis astăzi.

O estimare anterioară stabilea numărul angajaţilor temporari la doar 30.000n în octombrie anul trecut, dar probabil că acea estimare era excesiv de conservatoare. Ar însemna că dinamica creşterii de slujbe temporare ar fi dus la dublare, în numai câteva luni de toamnă şi de iarnă, în care cererea scade de obicei.

Diferenţele ar putea veni şi din faptul că Accace, consultant în management financiar,  nu vizează locurile de muncă care sunt neapărat legate de anotimp, cum sunt cele din agricultură.

Piaţa slujbelor temporare este controlată de companiile de recrutare şi resurse umane care au forţa de a angaja personal pentru a-l împrumuta companiilor cliente. Încă din 2010, leasingul de personal a furnizat până la trei sferturi din afacerile companiilor de resurse umane.

“Companiile sunt din ce în ce mai interesate să flexibilizeze relaţia directă dintre numărul de angajaţi şi nivelul cererii de servicii sau produse, un avantaj oferit de furnizorul de muncă temporară. Se observă o creştere a cererii pe acest segment, această tendinţă datorându-se atât noilor reglementări în domeniu, care favorizează munca temporară, cât şi faptului că angajatorii sunt din ce în ce mai atenţi la optimizarea costurilor”, a declarat Bogdan Badea, business development manager la filiala Accace din România.

Începând cu acest an, Accace a intrat la rândul său pe piaţa leasingului de personal. Compania este specializată în recrutarea de funcţii financiare şi procesare salarii.

În România, companiile care apelează frecvent la serviciile unui furnizor de muncă temporară fac parte din domenii foarte variate, de la FMCG, auto, asigurări, farma, HoReCa, agricultură, construcţii, industria prelucrătoare, componente electronice.

În general, este vorba despre companii mari, multinaţionale, cu un număr mare de angajaţi sau cu o cultură orientată foarte puternic pe externalizare.

La nivel european, toate pieţele mature utilizează de zeci de ani munca temporară. Pentru comparaţie, piete precum Anglia, Franţa sau Germania au milioane de angajaţi temporari fiecare, în timp ce Europa Centrală si de Est are pieţe de ordinul sutelor de mii de angajaţi temporari.

Noul Cod al muncii încurajează şi în România fenomenul împrumutului de personal. Un angajat temporar trebuie să beneficieze de acelaşi nivel de salarizare ca şi un angajat pe perioadă nedeterminată care îndeplineşte acelaşi tip de muncă sau unul similar, indiferent de felul în care a fost angajat – direct sau printr-un agent de muncă temporară.

“România se află încă la început în acest domeniu. Cu siguranţă, şi în următoarea perioadă tendinţa de externalizare se va menţine, pentru că ne aflăm într-o perioadă incertă din punct de vedere economic, în care companiile sunt prudente cu investiţiile pe care le fac. Un alt aspect demn de luat în seamă este zona de înlocuiri datorate concediilor de maternitate, care în ultimii trei ani a fost un motiv foarte important în creşterea muncii temporare şi care a permis deschiderea unor poziţii temporare de middle şi chiar top management”, a mai adăugat Bogdan Badea.

Clienţii principali ai Accace sunt (în general, nu neapărat în România) corporaţii medii şi mari precum IBM, Shell, Allianz, Orsay, Scania, Olympus, Sharp, HBO.

 

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Zodiile care triumfă în luna februarie. Cinci nativi au noroc în dragoste, carieră și pe plan financiar
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București