„Este evident că acestea sunt două tipuri fundamental diferite de lideri. Unul modern, tânăr, informal, orientat spre dezvoltare. Celălalt închis, arhaic, autoritar cu complexe şi idei nebuneşti”, a afirmat pentru AFP politologul rus Andreï Kolesnikov de la Centrul Carnegie.
Ambii s-au născut în aceeaşi ţară: URSS. Dar diferenţa lor de 25 de ani ca vârstă marchează ruptura dintre două abordări ale lumii. Pentru Putin, este o căutare a puterii nuanţată de revanşism nostalgic. Pentru Zelensky, reprezintă deschidere către Occident şi modernitate.
De la intrarea trupelor ruse în Ucraina pe 24 februarie 2022, această opoziţie de principiu a devenit cea a armelor, într-o luptă asemănătoare David contra lui Goliat.
Învestit în 2019, Zelenski, un fost actor de comedie, nu a avut nicio experienţă politică în afară de luările de cuvânt pe reţelele de socializare. Un obicei care l-a urmat pe timp de război cu discursuri video bine repetate, difuzate în fiecare seară, în care dă speranţă ucrainenilor şi promite victoria.
Trăsăturile desenate de un an de lupte, cearcănele, îmbrăcat aproape întotdeauna într-un tricou kaki, preşedintele ucrainean a fost transformat de conflict, construindu-şi o aură naţională şi internaţională.
Şi nu ezită să încurajeze în mod regulat moralul trupelor de pe front, ca în decembrie 2022 la Bakhmut, epicentrul luptelor din Est.
Pentru politologul ucrainean Anatoli Oktisiuk, maestrul de la Kremlin şi-a judecat total greşit omologul.
„Putin l-a tratat ca pe un clovn, un comediant, un bufon. Invazia este rezultatul subestimării lui Zelenski, al aroganţei sale, al lipsei lui de respect”, spune el.
Departe de teren, spre deosebire de adversarul său, Vladimir Putin a căpătat imaginea unui reclus, rămânând în esenţă la Kremlin pentru videoconferinţe televizate nesfârşite cu miniştri şi înalţi oficiali, acuzând Ucraina de nazism sau ameninţănd Occidentul.
Pentru că preşedintele rus evită majoritatea angajamentelor publice.
Nu s-a apropiat niciodată de zona de război şi nici măcar nu a participat la înmormântarea unui soldat, contrastând cu imaginea unui om puternic şi a unui tip dur pe care a cultivat-o de ani de zile, între judo demonstrativ şi plimbări cu pieptul gol în taiga.
Neînţelegerea reciprocă dintre Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin s-a transformat în ură.
„Pentru mine, el este nimeni”, a spus la sfârşitul lunii ianuarie Zelenski despre omologul său.
În marja Forumului economic de la Davos, el a evocat chiar şi posibilitatea ca Putin să fi murit, sugerând că în locul lui ar fi putut fi instalată o sosie.
„Nu pot să-mi dau seama dacă este cu adevărat în viaţă, dacă ia deciziile el sau altcineva”, a afirmat Zelenski, purtând un hanorac pe care era scris mesajul: „Sunt ucrainean”.
Vladimir Putin îl numeşte pe Zelenski şi pe echipa sa o „clică de dependenţi de droguri şi neonazişti” care orchestrează un „genocid” al populaţiei rusofone din Ucraina.
„Putin nu îl vede pe Zelenski ca pe tipul de politician cu care este dispus să discute sau să negocieze. Pentru el, Zelenski este un străin, sunt incompatibili”, punctează Andreï Kolesnikov, potrivit News.ro, care citează AFP.
Întâlnire între cei doi şefi de stat în 2019
Fostul premier israelian Naftali Bennett a precizat la începutul lunii februarie că a primit asigurarea lui Putin, în primele zile de război, că nu-l va ucide pe omologul ucrainean.
Înainte de invazie, cei doi preşedinţi s-au întâlnit în 2019 pentru o mediere de pace pentru estul Ucrainei, unde forţele de la Kiev luptau cu separatiştii pro-ruşi controlaţi de Moscova.
În cadrul acestei întâlniri de la Paris, nou-alesul preşedinte ucrainean s-a prezentat în retragere faţă de omologul său, mult mai experimentat, contrat determinării afişate astăzi de Zelenski.
Putin, aşezat la masa negocierilor, i-a ordonat omologului său ucrainean să se întoarcă către camere, acesta din urmă executându-se imediat, zâmbind.
La Moscova, o altă apariţie a lui Zelenski a rămas în memorie. Cel al apariţiei sale într-o emisiune de Revelion, în 2013, la televiziunea rusă.
În costum şi papion, Volodimir Zelenski, pe atunci actor, a cântat, a dansat şi a glumit spre amuzamentul şi în aplauzele elitei culturale şi ale presei ruseşti, tocmai cea care îl insultă astăzi. O altă epocă.