Nicoleta a remarcat că, deși prețurile la alimentele de bază și produsele uzuale nu sunt foarte diferite între cele două țări, diferența majoră constă în salarii. Totuși, în Germania, chiar și cu un venit lunar de 2.000 de euro și cheltuieli mari, cum ar fi chiria de 900 de euro, este foarte greu să te descurci, iar de mașini și vacanțe nici nu poate fi vorba.
Românca a comparat preţurile din Germania şi din România şi a menționat că roșiile sunt vândute la 3 euro pentru 15 bucăți (aproximativ 15 lei), uleiul la 4,49 euro (22 lei), ouăle bio la 3,39 euro pentru 10 bucăți (aproximativ 17 lei). „Am fost şi în România, dragilor, am văzut preţurile şi acolo. Eu nu ştiu salariul minim pe economie din România, dar ştiu salariul minim pe economie în Germania. Bineînţeles, pentru oamenii care câştigă aici 1.600 euro la full-time totul este foarte scump. Deci nu-ţi vine să crezi. Roşioare mici, deci 15 roşioare la 3 euro (n.r. – 15 lei). Trebuie să vorbim serios, e foarte scumpă viaţa şi în Germania. Uleiul costă 4,49 euro (n.r. – 22 de lei). Dacă tu câştigi 2.000 de euro şi ai chiria 900 de euro, şi aici, în Germania e greu de supravieţuit. Nu-ţi mai permiţi nici maşină, nici concedii, nici absolut nimic, supravieţuieşti şi atât. Ouăle bio costă 3.39 euro (n.r. – 17 lei), 10 bucăţi”, a dezvăluit Nicoleta, citată de stiridiaspora.ro.
Citeşte şi: Oferta Lidl pentru săptămâna 13 – 19 ianuarie. Produsele se vor epuiza rapid de la raft
Pentru alte produse, cum ar fi somonul, aripiroarele și brânza, prețurile sunt semnificativ mai ridicate în comparație cu România: „Am ajuns la peşte. 200 de grame de somon costă 6,79 euro (n.r. – 34 de lei). Am luat două pachete de aripiroare care cred că m-au costat undeva la 12 euro (n.r. – 60 de lei). Un kilogram de caşcaval tăiat, feliat, costă 6,49 de euro (n.r. – 32 de lei). Actimelul, deşi nu l-aş lua dar îi place fiului meu, costă 3,49 euro (17,5 lei). Untul costă între 2,5 şi 3 euro (12-15 lei). Există şi unt la 4 euro, dar mai cumpărăm margarină ca să economisim. Brânza, marca Lidl, are 800 de grame cu tot cu zer şi a costat 7 euro (35 lei). Iaurţelul, patru păhărele la un euro (5 lei), e convenabil”.
Citeşte şi: Desertul adorat de români de la Ikea se găsește, acum, și la Lidl. Diferența de preț este semnificativă
Concluzia la care a ajuns Niculeta este accea că viaţa este scumpă atât în Germania, cât și în România, chiar dacă există diferenţe mari de salarii dintre cele două țări. „Eu ştiu că şi în România e foarte greu. Am văzut preţuri în România aproape la fel ca în Germania şi nu-mi pot imagina cum trăiesc oamenii acolo. Totuşi, vă spun sincer, şi aici sunt pensionari care câştigă 1.200 de euro (6.000 de lei) şi o duc greu. Lapte? Un litru de lapte pasteurizat costă un euro (5 lei) şi nici măcar nu e ţinut la rece, e ţinut pe paleţi. Ce lapte o fi ăsta, nu ştiu. Cafeaua? Un kilogram costă 9,99 euro (50 de lei) şi e la reducere. Dacă nu ai aplicaţia lor, nu primeşti nicio reducere. Pamperşii pentru copii costă 22 de euro (110 lei), iar detergentul la pungă mare costă 19 euro (95 de lei). Eu nu am cumpărat tot ce v-am arătat, dar am plătit 87 de euro (n.red. aproximativ 435 lei)”, a încheiat Nicoleta.