Jurnaliștii suedezi au făcut astfel o paralelă prezentând modul defectuos în care autoritățile din lume gestionează problema rasismului, în contextul tragediei din SUA, unde George Floyd a fost omorât de un polițist din Minneapolis (Minnesota), după ce a fost presat cu genunchiul pe gât până și-a dat ultima suflare.
„Ni s-a reamintit de curând că deținătorii puterii absolute în fotbal nu au tratat această problemă îndeajuns de serios. Poziția UEFA după meciul României cu Suedia, din noiembrie, și atacurile rasiste la adresa lui Alexander Isak, de la București, a fost marcată de aroganță.
Nu s-a găsit nicio dovadă, cu excepția declarațiilor lui Isak și Robin Quaison, întrucât nu au existat microfoane sau fotografii care să probeze aceste lucruri. Înainte și după meci, Suedia și presa suedeză au fost acuzate de producerea unor teorii ale conspirației legate de rasismul din România. După verdictul dat de UEFA, ultimul cuvânt a devenit cumva al lor.
Citeşte şi Fiica de şase ani a lui George Floyd, VIDEO viral: „Tati a schimbat lumea”
Un atac rasist asupra unui fotbalist de culoare este un atac rasist asupra oamenilor de culoare. Afectează individul într-un mod special, bineînțeles, dar are consecințe profunde pentru mult mai mulți oameni. Cum lumea a fost dominată de protestele din SUA, UEFA a vrut să-și arate din nou interesul arzător legat de această problemă. Vedem acele sloganuri de mii de ori. Când se vor schimba lucrurile cu adevărat însă?„, au scris cei de la Expressen, citaţi de Gazeta Sporturilor.
Şi, totuşi, UEFA a stabilit că la meciul dintre România și Suedia, disputat pe 15 noiembrie 2019 pe Arena Națională, scor 0-2, n-au existat manifestări rasiste. Partida s-a disputat în preliminariile pentru EURO 2020.