Reducerea de 50 de bani din preţul benzinei şi motorinei la pompă expiră la finalul lunii septembrie, dar autorităţile iau în calcal să prelungească compensarea de 50 de bani pentru carburanţi până la primăvară.
„Din punctul meu de vedere, se poate merge până în primăvară, dacă există și resurse bugetare. Eu cred că se pot găsi resurse bugetare, pentru că nu e o sumă atât de mare”, a spus vicepremierul Kelemen Hunor, la Digi 24.
Subiectul va fi discutat întâi în cadrul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare şi dacă se ajunge la un consens, Guvernul va prelungi măsura.
„Nu am discutat încă în coaliție. Urmează, poate mâine sau săptămâna viitoare, să luăm în discuție aceste aspecte, pentru că mai sunt două săptămâni până când expiră termenul, dar eu cred că o prelungire până în primăvară se poate susține”, a adăugat liderul UDMR.
Citeşte şi: Preţ motorină şi benzină 15 septembrie 2022. Cea mai bună veste pentru şoferi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că deocamdată nu s-a luat o decizie în coaliţie şi în Guvern referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, dar că din punctul său de vedere preţul la motorină nu va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor în ultimele zile.
„Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar. Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi Guvernului, iar apoi vom lua o decizie şi o vom anunţa”, a afirmat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
Vă reamintim că începând cu luna iulie a acestui an, prețul benzinei şi motorinei este compensat cu 50 de bani pe litru, în urma unei decizii a Guvernului. Jumătate din această sumă este decontată de la bugetul de stat, iar jumătate este suportată de companii.