Aceste compensaţii, care urmează să primească aprobarea a două instanţe, sunt rezultatul proceselor împotriva fostului producător hollywoodian în vârstă de 68 de ani şi contra studioului The Weinstein Company. „Harvey Weinstein şi The Weinstein Company au eşuat în faţa angajaţilor lor. După hărţuiri, ameninţări, discriminare şi discriminare de gen, se face o oarecare dreptate acestor supravieţuitori„, a spus procurorul Letitia James într-un comunicat, fără a preciza numărul persoanelor care vor beneficia de acest acord.
În plângere se arată că Weinstein „cerea sau îşi forţa angajatele să aibă contacte sexuale neconsimţite drept compensaţie pentru păstrarea locului de muncă sau pentru a progresa în carieră„. Însă un avocat al mai multor acuzatoare a criticat imediat propunerea de acord, estimând că este vorba despre o „trădare totală”.
Potrivit Douglas Wigdor, Weinstein „nu acceptă nicio responsabilitate pentru acţiunile sale” în această tranzacţie şi el nu va trebui să plătească niciun ban din buzunar. Acest avocat o reprezintă în particular pe Tarale Wulff, o fostă chelneriţă care a depus mărturie la proces că fostul producător a violat-o în apartamentul său în 2005. El a menţionat că acest acord ar împiedica persoanele care nu doresc să facă parte din acesta să caute alte mijloace pentru a obţine compensaţii. El intenţionează să se opună în faţa instanţei.
Fostul producător de cinema, găsit vinovat în februarie de viol şi agresiune sexuală, a fost condamnat pe 11 martie la 23 de ani de închisoare la capătul unui proces foarte mediatizat la New York. Aproape 90 de femei, între care Angelina Jolie şi Salma Hayek, l-au acuzat public, până în prezent, pe Harvey Weinstein de hărţuire, agresiune sexuală sau viol. Mare parte dintre fapte s-au prescris. El a fost acuzat în aprilie de o a treia agresiune sexuală într-un dosar depus de procurorii din Los Angeles.