COMPER ROMÂNĂ 2016. Concursul naţional de competenţă şi performanţă (COMPER) se adreseaza atat elevilor de la clasa pregatitoare si clasele I-VIII din unitatile de invatamant preuniversitar de stat si private din tara, din mediul urban si rural si din alte tari in care se preda in limba romana, cat si tuturor cadrelor didactice din Invatamantul Preuniversitar.
În etapa a II-a vor fi inregistrati numai elevii care participa pentru prima data la concurs (nu au participat si la Etapa I).
Pentru etapa nationala inscrierea in concurs se face in mod automat de catre Organizator si va fi comunicata participantilor odata cu afisarea rezultatelor de la etapa a II-a. La aceasta etapa nationala concureaza primii 500 de elevi ierarhizati in functie de punctajele cumulate obtinute la pasii anteriori, pentru fiecare clasa de studiu si pentru fiecare disciplina de concurs.
VEZI AICI MODELE SUBIECTE COMPER
Singura conditie de participare la Concursul Scolar National de Competenta si Performanta COMPER este aceea ca participantul la concurs sa aiba asupra sa, in momentul desfasurarii probei, grila de concurs pe care va trebui sa marcheze raspunsurile corecte, grila pe care mentorul o va descarca si imprima de pe site-ul www.concursurilecomper.ro.
Grilele de raspunsuri pentru elevi sunt disponibile pe site-ul COMPER, in contul fiecarul mentor, dupa finalizarea inscrierii.
Descarcarea acestora se face gratuit, personalizat pentru fiecare elev inscris in concurs, prin accesarea meniului Editia curenta -> Etapa a II-a -> Grile de raspunsuri pentru elevi din sectiunea Limba si literatura romana/ Matematica.
VEZI AICI SUBIECTELE DIN ANII TRECUŢI
Pentru Clasa pregatitoare nu exista grila de raspunsuri! Elevii vor rezolva cerintele si vor incercui raspunsurile corecte direct pe fisa de concurs (subiect).
Subiectele vor fi postate pe site-ul www.concursurilecomper.ro, in sectiunea Editia curenta -> Etapa a II-a -> Subiecte si bareme de corectare aferenta disciplinei de concurs, astfel:
COMPER. Dupa concurs, elevilor claselor I-VIII li se va inmana subiectul de concurs, pastrandu-li-se pentru corectare numai grilele de raspunsuri.
COMPER. Pentru a evita supraaglomerarea site-ului, subiectele vor fi transmise si prin newsletter (e-mail personalizat) mentorilor participanti care indeplinesc conditiile inscrierii!
COMPER. NU SE PERCEP TAXE DE INSCRIERE SI PARTICIPARE.
La incheierea concursului, mentorul preia grilele de concurs pentru raspunsuri / fisele elevilor de la clasa pregatitoare si le depune la secretariatul scolii intr-un plic sigilat pe care va inscrie clasa, disciplina de concurs si numele mentorului.
Subiectele pot fi vizualizate si descarcate numai de catre mentorii din scolile care au incheiat Contract de parteneriat cu Fundatia pentru Stiinte si Arte Paralela 45. Subiectele vor deveni publice, prin afisare pe site-ul concursului, la 5 zile dupa desfasurarea concursului.
Baremul de corectare (grila oarba) va fi postat pentru descarcare pe site-ul www.concursurilecomper.ro: in data de 10 aprilie 2016 pentru concursul COMPER-Limba si literatura romana si in data de 17 aprilie 2016 pentru concursul COMPER-Matematica.
Baremul poate fi vizualizat si descarcat numai de catre mentori. Baremul devine public, prin afisare pe site-ul concursului, la 5 zile dupa desfasurarea concursului.
Evaluarea raspunsurilor conform baremului de corectare se va face incepand cu ziua de Luni dupa concurs, de catre o Comisie de Evaluare formata din mentor, un coleg de catedra, directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant si un reprezentant al parintilor desemnat de comitetul de parinti (cu rol de supraveghere a procesului de evaluare).
Dupa fiecare concurs, in urma evaluarii, se va incheia la nivelul fiecarei unitati de invatamant participante un singur Proces verbal in care vor fi specificate urmatoarele: concursul (Comper-Comunicare / Comper-Matematica), numele mentorilor organizatori si numarul de fise evaluate la fiecare clasa. Procesul verbal va avea numar de inregistrare dat de secretariatul scolii, va fi semnat de catre toti membrii comisiei de evaluare si va contine stampila unitatii de invatamant. (descarca de aici model pentru: COMPER-Comunicare / COMPER-Matematica)
Procesele verbale vor fi pastrate in scoli si vor fi puse la dispozitia Organizatorului, la cerere.
Dupa incheierea procesului de evaluare, fiecare mentor va intra pe site-ul www.concursurilecomper.ro in contul propriu, unde va putea introduce rezultatele obtinute de elevi, in sectiunea Editia curenta -> Etapa a II-a -> Adaugare punctaje elevi aferenta disciplinei de concurs.
Fiecare mentor trebuie sa introduca rezultatele elevilor pana la 8 mai 2016, data la care baza de date va fi inchisa, pentru stabilirea listei participantilor la Etapa Nationala. Orice rezultat introdus sau modificat dupa aceasta data nu va mai fi luat in considerare in vederea stabilirii participarii la Etapa Nationala.
Rezultatele elevilor se vor afisa pe site-ul concursului pe masura introducerii rezultatelor de catre mentori.
Neintroducerea rezultatelor elevilor face imposibila descarcarea diplomelor elevilor, precum si a adeverintelor si diplomelor de participare la concurs pentru mentori si celelalte cadre didactice organizatoare.
Dupa incheierea fiecarei etape de concurs mentorul va inmana fiecarui elev participant subiectul de concurs si grila de raspunsuri, care vor constitui parte a portofoliului elevului.
COMPER MATEMATICĂ 2016. ETAPA I- Elevii de la clasa pregatitoare si clasele I-VIII au susţinut pe 22 ianuarie examenul la matematică în cadrul concursului COMPER, editia 2015-2016. VEZI AICI: COMPER MATEMATICĂ 2016: Cum se rezolvau subiectele din etapa I. BAREME şi GRILĂ COMPER
Concursul Scolar National de Competenta si Performanta COMPER se desfasoara in unitatile scolare la nivel de clasa sau grupuri de clase, dar si in sistem online pentru ultimul pas (etapa), de departajare.
Etapele competitionale propriu-zise de la COMPER constau in:
Care este timpul de lucru alocat probei de concurs?
Pentru Etapa I si Etapa a II-a: clasa pregatitoare: 50 de minute, clasele I-VIII: 90 de minute. Pentru Etapa Nationala (desfasurata in sistem online): 100 de minute.
Concursul propune elevilor clasei pregatitoare completarea unei fise de activitati integrate (inter- si transdisciplinare), cu 9 itemi formulati in asa fel incat sa corespunda din punct de vedere al curriculum-ului clasei pregatitoare, precum si nivelului de programa corespunzator fiecarui semestru. Fisele de concurs sunt color, cu un design placut, ilustratii semnificative si vizibile, cu indicatii clare pentru raspuns, astfel incat ajutorul mentorului va fi minimal.
Pentru elevii claselor I-VIII:
Subiectele de concurs vor contine un numar de 18 de intrebari.
Continutul acestor teste va fi structurat pe doua nivele de invatare diferentiata si progresiva: STANDARD (16 intrebari) – cu grad de dificultate mediu, conform standardelor prevazute de programele scolare si EXCELENTA (2 intrebari) – cu grad de dificultate specific olimpiadelor scolare, atat pentru sectiunea COMPER-MATEMATICA, cat si pentru sectiunea COMPER-LIMBA SI LITERATURA ROMANA.