Competențele pe care un profesor trebuie să le aibă pentru educația timpurie. Ministerul Educației a lansat în consultare publică două proiecte în acest sens

Ministerul Educației a lansat, miercuri, 7 august, două proiecte de acte normative dedicate educației timpurii și învățământului primar.
Filip Stan
07 aug. 2024, 14:21
Competențele pe care un profesor trebuie să le aibă pentru educația timpurie. Ministerul Educației a lansat în consultare publică două proiecte în acest sens

Ministerul Educației a anunțat că a lansat în consultare publică două proiecte de acte normative dedicate atât educației timpurii, cât și înățământului primar.

Anul școlar 2024-2025 este primul în care raportul descriptiv va fi aplicat la finalul grădiniței, dar și al clasei I. Acest raport conține informații importante pentru fiecare părinte și sprijină tranziția copiilor de la învățământul preșcolar la cel primar.

Ministerul Educației lansează două proiecte de acte normative. Ce trebuie să știe profesorii

Potrivit proiectelor de acte normative, competențele pe care un profesor trebuie să le aibă sunt structurate pe șapte domenii. Mai mult, în funcție de cele trei etape de carieră – licențierea, gradul didactic II și gradul didactic I, profesorul trebuie să atingă anumite standarde profesionale.

Profesorii care predau la creșă și la grădiniță trebuie “să cunoască și se respecte individualitatea fiecărui copil și mecanismele sale de autoreglare în raport cu nevoile emoționale, cu ritmul de dezvoltare și învățare, precum și contextul său familial și social”, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Mai mult, cadrul didactic trebuie să evalueze progresul copiilor folosind metode și instrumente specifice educației timpurii, dar și indicatori comportamentali, prezenți în fișa de apreciere a progresului individual al copilului.

În ceea ce privește raportul descriptiv, prezent la finalul grupei mari a grădiniței, profesorii trebuie să informeze părinții despre existența, utilitatea și structura acestuia.

Citește și: Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț privind noile modificări pentru anul școlar 2024-2025. La ce trebuie să se aștepte elevii și părinții

„Cadrul didactic/cadrele didactice de la grupa mare a grădiniței consemnează în Caietul de observații și în Fișa de apreciere a progresului copilului înainte de intrarea în învățământul primar informații privind comportamentele manifestate de copii pe durata parcurgerii învățământului preșcolar. Aceste informații, precum și consultarea indicatorilor din Profilul de formare al absolventului (secțiunea Învățământ preșcolar) sau din Reperele fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani sprijină întregul demers de completare a Raportului descriptiv de evaluare. Raportul descriptiv de evaluare este completat de către cadrul didactic/cadrele didactice de la grupa respectivă, în colaborare cu consilierul școlar angajat al unității de învățământ sau desemnat de CJRAE/CMBRAE, apelând la informațiile colectate din Caietul de observații și din Fișa de apreciere a progresului copilului înainte de intrarea în învățământul primar, precum și la informațiile colectate în urma discuțiilor cu părinții copilului, se arată în actele normative publicate de Ministerul Educației.

Actele normative pot fi consultate aici.

Citește și: Examenele naţionale ar putea fi mutate, pentru a nu mai avea loc în lunile caniculare: „Deja vorbim despre modificare de calendare”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară