Competențele pe care un profesor trebuie să le aibă pentru educația timpurie. Ministerul Educației a lansat în consultare publică două proiecte în acest sens

Ministerul Educației a lansat, miercuri, 7 august, două proiecte de acte normative dedicate educației timpurii și învățământului primar.
Filip Stan
07 aug. 2024, 14:21
Competențele pe care un profesor trebuie să le aibă pentru educația timpurie. Ministerul Educației a lansat în consultare publică două proiecte în acest sens

Ministerul Educației a anunțat că a lansat în consultare publică două proiecte de acte normative dedicate atât educației timpurii, cât și înățământului primar.

Anul școlar 2024-2025 este primul în care raportul descriptiv va fi aplicat la finalul grădiniței, dar și al clasei I. Acest raport conține informații importante pentru fiecare părinte și sprijină tranziția copiilor de la învățământul preșcolar la cel primar.

Ministerul Educației lansează două proiecte de acte normative. Ce trebuie să știe profesorii

Potrivit proiectelor de acte normative, competențele pe care un profesor trebuie să le aibă sunt structurate pe șapte domenii. Mai mult, în funcție de cele trei etape de carieră – licențierea, gradul didactic II și gradul didactic I, profesorul trebuie să atingă anumite standarde profesionale.

Profesorii care predau la creșă și la grădiniță trebuie “să cunoască și se respecte individualitatea fiecărui copil și mecanismele sale de autoreglare în raport cu nevoile emoționale, cu ritmul de dezvoltare și învățare, precum și contextul său familial și social”, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Mai mult, cadrul didactic trebuie să evalueze progresul copiilor folosind metode și instrumente specifice educației timpurii, dar și indicatori comportamentali, prezenți în fișa de apreciere a progresului individual al copilului.

În ceea ce privește raportul descriptiv, prezent la finalul grupei mari a grădiniței, profesorii trebuie să informeze părinții despre existența, utilitatea și structura acestuia.

Citește și: Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț privind noile modificări pentru anul școlar 2024-2025. La ce trebuie să se aștepte elevii și părinții

„Cadrul didactic/cadrele didactice de la grupa mare a grădiniței consemnează în Caietul de observații și în Fișa de apreciere a progresului copilului înainte de intrarea în învățământul primar informații privind comportamentele manifestate de copii pe durata parcurgerii învățământului preșcolar. Aceste informații, precum și consultarea indicatorilor din Profilul de formare al absolventului (secțiunea Învățământ preșcolar) sau din Reperele fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani sprijină întregul demers de completare a Raportului descriptiv de evaluare. Raportul descriptiv de evaluare este completat de către cadrul didactic/cadrele didactice de la grupa respectivă, în colaborare cu consilierul școlar angajat al unității de învățământ sau desemnat de CJRAE/CMBRAE, apelând la informațiile colectate din Caietul de observații și din Fișa de apreciere a progresului copilului înainte de intrarea în învățământul primar, precum și la informațiile colectate în urma discuțiilor cu părinții copilului, se arată în actele normative publicate de Ministerul Educației.

Actele normative pot fi consultate aici.

Citește și: Examenele naţionale ar putea fi mutate, pentru a nu mai avea loc în lunile caniculare: „Deja vorbim despre modificare de calendare”

Spynews
TikTokerul Alin s-a întors la mama fiicei sale după despărțirea de Dana Badea. A recunoscut, cu ochii în lacrimi, că a iubit-o mereu pe Sibel: „A fost viața mea, credeți-mă” / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Alimentul pe care trebuie să-l ai pe masă de Sfânta Maria 2024. Se spune că vei avea noroc tot restul anului dacă îl consumi
Capital.ro
Mașinile interzise de la circulație. Ordin UE, lege și pentru România. Este „apel urgent”
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
Modificări ÎN CODUL RUTIER! Sunt restricții dure pentru unii șoferi
Adevarul
Armata ucraineană avansează în Kursk și ia zeci de prizonieri. Rusia a început să-și retragă trupe din Ucraina
Spynews
Ema Uta, ținta hackerilor! Fosta iubită a lui Alex Bodi cere ajutor de urgență / FOTO
Spynews
Marina Almășan, primul interviu după problemele pe care le-a avut cu fostul iubit, Georgică Cornu: „Să îmi mai spăl puțin creierul”. Destinația în care a plecat vedeta TVR
Evz.ro
Furtuni puternice în minivacanța de Sfânta Maria. Avertismentul meteorologilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Experții în medicină avertizează! De ce NU trebuie să bei vara cafea
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Se schimbă Codul Rutier! Tinerii sub 21 de ani nu vor mai avea voie să conducă aceste maşini
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Moartă la 32 de ani după ce medicii i-au ignorat simptomele! De ce boală suferea, de fapt
substantial.ro
Mohammed bin Salman își exprimă temerile pentru siguranța sa în contextul unui posibil acord cu Israelul
MediaFlux
POȘTAȘUL dă decizia de RECALCULARE și familiei. ANUNȚUL directorului Poștei Române
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...