Completurile de 5 judecători au fost trase la sorţi. Evenimentul se va repeta în ianuarie 2019

La data de 13 decembrie 2018, orele 09:30, la sediul Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Sala Secţiilor Unite, au avut loc, în ședință publică, tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor Completurilor de 5 judecători pentru anul 2018, a anuntat ÎCCJ.
Ionela Marcu
12 dec. 2018, 13:02
Completurile de 5 judecători au fost trase la sorţi. Evenimentul se va repeta în ianuarie 2019

UPDATE: Instanta supremă a stabilit, joi, prin tragere la sorti, componența completurilor de 5 judecători:

Completuri de 5 judecători în materie penală: 

C1: Nenita Simona Cristina, Dragomir Ilie Iulian, Epure Constantin, Foitos Cristina, Ionut Matei

C2: Rog Tatiana, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana, Popa Rodica Aida, Enceanu Simona

C3: Vasile Francisca Maria, Cerbu Silvia, Bogdan Ioana, Alexandrescu Anca Madalina, Iancu Hermina

* Complet 1 civil – Mihaela Tăbârcă, Lavinia Dascălu, Minodora Condoiu, Claudia Marcela Canacheu, Gabriela Bârsan;

* Complet 2 civil – Cristina Tarcea, George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia, Corina Alina Corbu, Hrudei Maria;

* Complet 3 civil – Bianca Ţăndărescu, Beatrice Nestor, Valentina Vrabie, Daniel Gheorghe Severin, Virginia Filipescu.

Preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a precizat că, pentru anul 2019, urmează ca CSM să dea o nouă hotărâre privind tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători.


UPDATE: Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, susține că a început un asalt și asupra completurilor de 3 judecatori, mentionand ca in masura in care se considera ca tragerea la sorti este un element echitabil, ar trebui aplicata si asupra completurilor de 1,2 si 3 judecatori de la alte instante.

„Cred ca este de datoria mea, in calitatea de reprezentant al puterii judecatoresti, sa va atrag atentia asupra unui alt lucru care mediteaza toata lumea. Este vorba de completurile colegiale de 3 judecatori. Nu e un secret ca a inceput un asalt si asupra completurilor de 3 judecatori, Va reamintesc ca nu sunt numai completuri de 3 ci si de 2 si de 1, iar in masura in care apreciem ca tragere la sorti reprezinta un element echitabil, aceasta tragere trebuie aplicata si asupra completurilor de 1, 2 si 3 judecatori din tara”, a declarat Cristina Tarcea, inainte de tragerea la sorti. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) alege, joi, de la ora 9.30, prin tragere la sorţi, noile completuri de cinci judecători. Şedinţa este publică.

Decizia vine dupa ce Curtea de Apel a decis suspendarea completurilor de 5 judecatori trase la sorti dupa decizia CCR, ca urmare a unei cereri formulate de Liviu Dragnea. CSM a recomandat formarea a trei completuri de 5 judecători si nu două, câte erau până acum. De asemenea, pentru tragerea la sorți se vor folosi bile.

Dupa stabilirea componenţei, dosarele vor fi repartizate noilor completuri de judecată.

Tragerea la sorţi se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate, corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă.

Toate procesele de la completurile de 5 judecători de la ICCJ, printre care cele ale lui Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, au fost amânate în 3 decembrie pentru data de 14 ianuarie.

Dosarele vor rămâne însă pentru scurt timp la completurile nou formate, dat fiind faptul ca, așa cum a comunicat ÎCCJ, extragerea este făcută pentru anul 2018.

Astfel, asa cum prevede legea, la începutul anului următor va avea loc o nouă tragere la sorți, iar dosarele vor fi redistribuite.

Având în vedere că mai sunt câteva săptămâni până la sfârșitul anului, sunt slabe șanse ca noile completuri să administreze probe în cauze precum cele mentionate anterior. Practic, dosarul lui Liviu Dragnea stagneaza cel puțin până la inceputul anului următor, când un nou complet îl va avea spre soluționare.

ICCJ organizează a doua tragere la sorți după ce Curtea Constituțională a decis că a fost nelegală componența completurilor de 5 judecători. După hotararea CCR, in noiembrie, ICCJ a organizat o nouă tragere la sorti, insa ulterior decizia prin care s-au format acestea a fost suspendata de Curtea de Apel Bucuresti, in urma unei sesizari a lui Liviu Dragnea. Ca urmare, CSM a recomandat ICCJ extragerea cu bile si formarea a trei completuri de judecata.

Săptămâna trecută, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât să recomande înfiinţarea unui „număr optim” de completuri de cinci judecători, „cel puţin 3 completuri în materie penală şi 3 completuri în alte materii decât cea penală, care să asigure conformarea cu exigenţele expuse în decizia Curţii Constituţionale”. Conform hotărârii, judecătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, iar toate dosarele aflate pe rolul ICCJ, de competenţa completurilor de 5 judecători, „înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători”.

Curtea Constituţională a stabilit, în motivarea deciziei privind conflictul juridic Parlament-ICCJ pe care a publicat-o joi, că ICCJ urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători.

 

În motivare, ”Curtea constată că pot fi identificate, în principal, două categorii de cauze la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după cum vor fi redate mai jos. Prima categorie de cauze este reprezentată de cele aflate deja pe rolul Completurilor de 5 judecători, cu privire la care Curtea nu a fost sesizată, dar constată că este necesară o abordare unitară şi coerentă a tuturor aspectelor procedurale existente. Cu privire la acestea, Curtea constată că 4 membri ai Completurilor de 5 judecători (precum şi toţi membrii supleanţi) au fost desemnaţi aleatoriu, prin tragere la sorţi, în timp ce cel de-al cincilea nu a fost desemnat aleatoriu, ci, prin hotărâri succesive ale colegiului de conducere din 2014 până în prezent, acesta a fost introdus ca membru de drept al completului, pe care l-a şi prezidat”.

”În raport cu aceste aspecte, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului obligă la luarea în considerare a principiului continuităţii completului de judecată, (…), însă ea nu poate fi privită distinct de obligaţia legală de a asigura compunerea aleatorie a respectivului complet de judecată, astfel încât, ţinând cont de aceste două principii/ reguli care se aplică împreună, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept”, arată CCR.

De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective.

”În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a Completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale [art.133 alin.(1) şi art.134 alin.(4) din Constituţie, precum şi art.1 alin.(1) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii], obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare”, se mai arată în motivare.

A doua categorie de cauze este reprezentată de cele viitoare, cu privire la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a asigura, de asemenea, compunerea aleatorie integrală a completurilor. ”Aceasta trebuie realizată, în privinţa completurilor din materie penală, dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective, întrucât legea nu face nici o distincţie în acest sens. Nici un act administrativ nu poate înlătura sau limita acţiunea legii, aceasta trebuind a fi interpretată şi aplicată în deplină concordanţă cu conţinutul său normativ. Totodată, pentru a nu exista nici o urmă de îndoială cu privire la independenţa/ imparţialitatea obiectivă a acestor completuri şi pentru a nu se afecta imaginea şi credibilitatea instanţei supreme, organizarea tragerii la sorţi trebuie să fie, în integralitatea sa, neutră, publică, transparentă, astfel încât să fie prevenite şi înlăturate orice suspiciuni care vizează corecta desfăşurare a procedurii”, prevede documentul.

”Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018”, stabileşte CCR.

În 8 noiembrie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători.

În 9 noiembrie, au avut loc tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor completelor de 5 Judecători pentru anul 2018, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, afirmând că speră ca, astfel, să se încheie această ”epopee”.

Însă, la sesizarea PSD, tragerea la sorţi a fost anulată de instanţă.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Furtunile au făcut din nou prăpăd în țară! Grindina a băgat spaima în locuitorii din Mehedinți: „Peste tot piatră de-ţi era frică şi să stai afară că te omoară”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Prețuri astronomice pentru garsonierele din Cluj: 11 metri pătrați la aproape 50.000 de euro
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!