Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al CE Hunedoara după ce, luni, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit la Petroșani cu managementul și cu sindicatele din Complex, anunțând public că „situația financiară a companiei este dezastruoasă și temerea principală este că putem ajunge chiar la un faliment” și cerând conducerii „să înțeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase și să împiedice alunecarea înspre o situație fără remediu”.
„Am luat decizia de a cere noi insolvența pentru a proteja averea statului„, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Complexului, Aurelian Ghimpău, pentru profit.ro.
Potrivit acestuia, datoriile totale ale CE Hunedoara, către parteneri comerciali, bănci și bugetele statului, se ridică la 1,2 miliarde lei. Un număr de 18 creditori ai Complexului ceruseră deja intrarea în insolvență a companiei.
Pentru CE Hunedoara, avantajul principal al insolvenței voluntare este acela că acționarul majoritar, statul român prin Ministerul Energiei, va putea numi administratorul judiciar. Ghimpău a mai spus că au fost inițiate deja negocieri cu firma Euro Insol a lui Remus Borza în vederea preluării acestei sarcini, precizând că și unii creditori ai Complexului ar fi de acord cu această numire. Borza este administrator judiciar și la celălalt mare producător de energie controlat de statul român aflat în insolvență, Hidroelectrica.
Președintele CA al Complexului Energetic Hunedoara a mai spus că s-a mai luat decizia revocării din funcție a managerului general al societății, Emil Floruț, după ce Consiliul a respins planul de management pe care Floruț îl trimisese spre aprobare, cu întârziere și prin poștă.