„Rezultatul brut estimat pentru anul 2018 este unul negativ, respectiv o pierdere totală de 291,02 milioane lei, cu 62,15% mai mică decât cea realizată la finele anului 2017 în sumă de 768,84 milioane lei. Nivelul pierderii este datorat în principal condiţiilor economice în care îşi desfăşoară activitatea societatea, prin eliminarea pieţei reglementate, energia electrică fiind vândută la preţurile pieţei libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara îl are ca urmare a faptului că, utilizează cel mai scump combustibil, este accentuat de sistemul concurenţial de pe piaţa de energie, în care preţul de vânzare este coborât de către sectoarele energiei regenerabile. La nivelul societăţii au fost luate măsuri de reorganizare şi restructurare în condiţiile legii, efectele acestora se vor vedea în anii următori”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Cheltuielile totale bugetate pentru acest an sunt în sumă de 744,41 milioane lei.
Complexul Energetic Hunedoara şi-a planificat investiţii de 108,05 milioane lei în acest an.
Potrivit news.ro, compania estimează pentru sfârşitul anului plăţi restante de 833,32 milioane lei şi creanţe restante de 145 milioane lei.
„Numărul de personal preliminat la finele anului 2017 este de 4.363 persoane, cu 590 de persoane mai mare decât numărul de 3.773 persoane aprobat în bugetul pe anul 2017, urmare faptului că au fost disponibilizate în anul 2017 doar 496 de persoane din cele 1.086 persoane prevăzute în Decizia C (2016) 7719/final”, arată documentul.
Cu sediul la Petroşani, în judeţul Hunedoara, CE Hunedoara deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are circa 4.400 de angajaţi. Compania eeste cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a ţării.
CE Hunedoara a fost constituită în 2012 cu activele deţinute anterior de către alte întreprinderi deţinute de stat, aflate în situaţie de insolvenţă şi lichidate (Electrocentrale Paroşeni şi Electrocentrale Deva, precum şi, într-o fază ulterioară, Compania Naţională a Huilei SA. Petroşani). Aceasta a înregistrat pierderi începând cu anul 2013, iar în ianuarie 2016 a intrat în procedura oficială de insolvenţă în temeiul legislaţiei române. Între timp, procedura de insolvenţă a fost suspendată până la soluţionarea unei căi de atac formulate de către sindicate în faţa unei instanţe regionale din România.