Primar timp de trei mandate al comunei Band din judeţul Mureş, Mircea Rusu, compozitorul melodiei „Omul bun și pomul copt” și „Iarba verde de acasă, a primit prima sentinţă în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată.
Pe 12 mai, magistraţii Tribunalului Mureş l-au condamnat pe Mircea Rusu, care şi-a schimbat numele în Rus, la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Sentința, pentru fapte comise în 2008, nu este definitivă.
Mircea Rusu a fost trimis în judecată de DNA în anul 2017, fiind acuzat că în cursul anului 2008 a primit mită peste 400.000 de lei (dintr-o promisiune de 800.000 de lei) pentru un contract de lucrări edilitare în valoare de peste opt milioane de lei, potrivit Ziare.com.
„În perioada iulie – 12 august 2008, inculpatul Rus Mircea (n.r. noul nume al cântărețului), în calitate de primar şi ordonator de credite al comunei Band, judeţul Mureş, la diferite intervale de timp, a acceptat de la inculpatul Trofin Iulian, director al unei societăţi comerciale, promisiunea remiterii cu titlu de mită a sumei de 800.000 lei, în scopul atribuirii şi derulării în bune condiţii a unui contract de execuţie lucrări în valoare de 8.379.088,51 lei către o altă societate comercială de la care inculpatul Trofin Iulian urma să subcontracteze lucrările respective.
La data 23 septembrie 2008, contractul de execuţie lucrări a fost atribuit societăţii agreate, iar ulterior, până la data de 14 august 2009, inculpatul Rus Mircea a primit de la inculpatul Trofin Iulian, cu titlu de mită, în mai multe tranşe, suma totală de 400.000 lei. Pentru a ascunde şi pentru a disimula adevărata provenienţă a sumei menţionate anterior, inculpatul Rus Mircea a încheiat cu inculpatul Trofin Iulian un înscris sub semnătură privată intitulat contract de împrumut”, au fost acuzațiile DNA.
Citeşte şi: Variola maimuţei este noul COVID-19. Virusul care îi îngrozeşte pe epidemiologi se extinde în Europa
Potrivit procurorilor, Mircea Rusu a mai fost acuzat că în calitate de primar al comunei Band a solicitat şi primit cu titlu de mită de la un administrator al unei societăţi comerciale, suma de 35.000 lei în scopul derulării în bune condiţii a aceluiaşi contract de lucrări.
În urma procesului judecat la Tribunalul Mureș, Mircea Rusu, care mai are la activ o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare cu suspendare, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare. Chiar dacă pedeapsa este mai mare de trei ani, fostul primar a primit o pedeapsă cu suspendare pentru că i s-a aplicat vechiul Cod Penal, pe baza căruia se putea aplica suspendarea și la pedepse mai mari de trei ani.
„Instanţa reţine că fapta comisă de inculpat are un pericol social mediu. Referitor la circumstanţele personale ale inculpatului instanţa reţine că nu era la data faptelor cunoscut cu antecedente penale, este bine inserat social, are studii superioare. Aşadar, inculpatul prezintă un risc de recidivă scăzut.
Nu se poate considera atitudinea acestuia de nerecunoaştere a acuzaţiei ca o consecinţă defavorabilă acestuia. (…) În ceea ce priveşte cuantumul pedepsei, instanţa apreciază că pedeapsa de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni închisoare este potrivită raportat la cauză în întregul său. Aceasta este orientată către minim tocmai pentru că inculpatul nu este un factor criminogen care să necesite un cuantum ridicat al pedepsei, iar în cazul său, caracterul de prevenţie este cel care primează şi nu cel de reeducare”, se arată în sentința Tribunalului Mureș, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Judecătorul a mai arătat că „având în vedere perioada de timp scursă de la data faptelor pentru care a fost găsit vinovat nu este necesară executarea efectivă a pedepsei rezultante aplicate, motiv pentru care va dispuse suspendarea sub supraveghere a pedepsei rezultante, pe durata termenului de încercare de 6 ani și 6 luni”.