Dacă sunteţi în căutarea unei case la preţ de smartphone, e bine că ştiţi că Primăria din Gura Văii va relua în următoarea perioadă procedura de achiziţie a unui imobil care poate fi cumpărat cu 250 de euro.
Casele se află în satul Rotunda, o localitate componentă a comunei Gura Văii, şi au fost construite între anii 2005-2006 în urma unor inundaţii. Aici au fost strămutate mai multe familii de romi, însă locuinţele au fost abandonate de mai mulţi ani, scrie Deşteptarea. Ulterior, unele dintre imobile au fost vândute cu preţuri între 250 şi 1.250 de euro.
În urmă cu mai mulţi ani, Primăria comunei Gura Văii a încercat să repopuleze zona prin închirierea acestor case, un demers care nu a avut însă succes. În anul 2018, s-a încercat vânzarea caselor cu preţuri ce porneau de la 5.200 şi ajungeau până la 7.000 de euro, fără rezultat.
Acum, autorităţile încearcă să reia procedurile de vânzare. Dintre cele 200 de case, s-au vândut până acum 71, restul de 129 fiind, în continuare, disponibile.
Pentru că au un preţ atractiv, locuinţele ar putea fi transformate în case de vacanţă. De altfel, primarul Silviu Tinei a precizat că multe din ele care au fost achiziţionate până acum au ajuns la împătimiţii de drumeţii şi trasee turistice, precum şi la pasionaţii de off-road.
„Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să ştie care este procedura pentru a obţine o astfel de casă, ideal ar fi prima dată să mergeţi la Rotunda şi să vă alegeţi casa. Fiecare imobil are un număr – puteţi să vă alegeţi o singură casă sau un duplex. Cea mai ieftină casă este 247 de euro, iar cea mai scumpă 1.250 de euro, în funcţie de gradul de uzură şi deteriorare. Se depune o cerere la primărie”, a declarat Silviu Tinei, primarul din Gura Văii, pentru televiziunea locală Acum TV.
OUG 57/2019 privind Codul Administrativ prevede faptul că orice bun public se vinde prin licitaţie, iar câştigătorul este persoana care oferă cel mai mare preţ. Până la data limită de depunere a ofertelor, cei care doresc o casă în Rotunda, vor depune o ofertă de preţ, care trebuie să conţină documentele prevăzute de lege, în plic închis.
Dacă există o singură ofertă pentru o casă de 250 de euro, de pildă, aceasta va fi adjudecată la acel preţ. Dacă sunt mai mulţi ofertanţi, se organizează licitaţie, iar cel care oferă cel mai mare preţ este desemnat câştigător.
Ulterior, se vor încheia contracte de vânzare – cumpărare în faţa unui notar public. „Nu există posibilitatea de licitare online, toate procedurile impun prezenţa fizică sau cu persoana împuternicită prin procură notarială. Vă asigurăm de tot sprijinul instituţiei, în vederea cumpărării unui imobil din locaţia Rotunda”, precizează edilul din Gura Văii.
Citeşte şi: Rețetă delicioasă de ciocolată caldă. Secretul pentru cea mai bună ciocolată caldă făcută în casă