La nivel național, țara noastră nu stă foarte bine, atunci când vine vorba despre longevitatea cetățenilor. România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, mai precis, 76,6 ani.
Te-ar putea interesa și Destinația de vis din România care seamănă cu Bali! Mulți români nu știu despre acest loc
Cu toate acestea, există și o comună în țară unde vom putea întâlni o mulțime de oameni care trec chiar și de pragul de 100 de ani!
Este vorba despre comuna Glăvile, din județul Vâlcea.
Aici, un număr însemnat dintre localnici reușește să treacă cu mult peste speranța de viață a țării noastre, conform Adevărul.ro.
Mai precis, undeva în jur de 60% dintre aceștia au trecut de 70 de ani, în timp ce unii ajung chiar și la pragul de 100 de ani!
„Pe primul loc credința. Pe locul doi, respectul. Pe locul trei munca, cinstea și din nou munca. Fără muncă nu putem trăi nimic pe lumea asta. La câmp eram și cu porci, și cu oi, cu vaci. Dacă avea curtea bunicii și cu capre. Ţi le da toate o dată și te duceai și le pășteai, că era pământul oamenilor”, spun localnicii, atunci când vorbesc despre longevitatea de care se bucură.
Credința puternică din sat a ajutat sătenii să formeze o comunitate strânsă, în care fiecare persoană era cunoscută, iar fiecare putea primi ajutor, atunci când avea nevoie.
Localnicii se întâlneau în fiecare duminică la biserică, unde socializau și se distrau împreună.
Chiar și primarul comunei a vorbit despre longevitatea impresionantă din această comună.
„Secretul oamenilor este că ei au dus o muncă din greu, se hrănesc din curţi, tot ce îşi produc îşi produc cu mâna lor, mâncarea asta e sănătoasă la ţară, nu cumpără nimic din comerţ. Şi au ajuns la vârste de 90. Chiar avem o persoană care a împlinit 99 de ani acum de curând”, a spus primarul din Glăvile, Iustin Duicu.
Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României desfășoară, la nivel național, proiectul de cercetare intitulat „Harta longevității în România”.
Specialiștii analizează factorii care duc la longevitatea crescută din satul Glăvile, iar concluziile vor urma să fie prezentate.