Concedieri 2024. Cresc salariile cu 5%, dar se taie 25% din funcțiile de demnitate publică

Guvernul a luat o decizie semnificativă care va influența viața a mii de angajați din sectorul bugetar. Se majorează sdalariile, dar vin la pachet cu disponibilizări.
Filip Stan
03 ian. 2024, 20:22
Concedieri 2024. Cresc salariile cu 5%, dar se taie 25% din funcțiile de demnitate publică
Vești proaste pentru români! Categoria de angajați pe care statul vrea să îi concedieze pentru a face economie la buget

Salariile se majorează de anul viitor. De la începutul anului 2024, angajații din sectorul bugetar vor beneficia de ajustări salariale semnificative. Această schimbare vine în urma adoptării unui proiect de lege ce stabilește plafoanele unor indicatori specifici în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2024. O analiză detaliată a acestor modificări evidențiază următoarele aspecte:

  • O creștere de 13,8% a pensiilor, reflectând angajamentul Guvernului de a sprijini populația pensionară în fața inflației și a altor provocări economice.
    Majorarea cu 5% a salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice, un pas important în recunoașterea contribuției lor la buna funcționare a serviciilor publice.
    O atenție specială acordată sectorului educațional, unde personalul din învățământ va beneficia de o majorare salarială de 20% în două tranșe. Aceasta reprezintă o recunoaștere a rolului esențial pe care educația îl joacă în dezvoltarea societății.

Când vor ajunge la români pensiile majorate din ianuarie 2024. Calendarul a fost decalat din cauza zilelor libere la de la început de an

Pe lângă creșterile salariale, Guvernul a propus și o serie de reforme structurale menite să optimizeze cheltuielile și să eficientizeze aparatul administrativ. Printre acestea, se numără:

Desființarea posturilor vacante și reducerea ponderii funcțiilor publice de conducere de la 12% la 8% la nivelul ordonatorului principal de credite. Această măsură vizează o mai bună gestionare a resurselor umane și reducerea cheltuielilor bugetare.

Limitarea funcțiilor de conducere la maximum 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar, o măsură care subliniază dorința de a asigura un management eficient și responsabil.
Reducerea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică, o decizie care ar putea avea un impact semnificativ asupra eficienței aparatului administrativ.

Veste proastă pentru angajații statului. Cine sunt bugetarii care nu primesc salariul mărit din 2024

Veste proastă pentru angajații statului. Cine sunt bugetarii care nu primesc salariile mărite din 2024

„Ordonanța trenuleț” va suferi modificări, deși a fost adoptată în luna decembrie. Astfel că, angajații din anumite insitituții ale statului nu vor beneficia de majorarea de 5 la sută.

Citește și Salariile bugetarilor se majorează diferit de la 1 ianuarie. Ce bugetari primesc 20% în plus în 2024. Alte beneficii extrasalariale se îngheaţă sau se taie!

În acest sens, a fost pregătită o OUG care vine să schimbe decizia Guvernului. Unii bugetari nu vor primi creșterea salarială de 5 la sută în 2024. Este vorba despre angajații din Justiție, care au avut deja majorări în 2023.

„Pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost acordate majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2023”, se arată în proiect.

În aceeași categorie intră și angajații din Educație, pentru care Guvernul a pregătit o majorare a veniturilor de 20 la sută, în 2024, însă în două etape.

Ce proiect urmează să fie amânat

De asemenea, schimbarea îi vizează și pe salariații ANAF, cei din trezorerii, cât și din vămi. Și în cazul acestora au fost deja făcute unele creșteri salariale.

De asemenea, urmează să fie amânat proiectul care prevede reorganizarea pentru reducerea cheltuielilor pentru agențiile/autoritățile/instituțiile autonome din subordinea Parlamentului.

„Termenul prevăzut la alin. (7) al art. XLVII din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data de 30 iunie 2024”, se specifică în proiect, conform Economedia.ro.

O altă amânare a fost făcută și în cazul reorganizării ministerelor. Amintim că mai multe posturi au fost desființate, în acest sens, prin ordonanța „austerității”.

De altfel, proiectul mai prevede ca salariile demnitarilor să se mențină la nivelul celor din decembrie 2023.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie.

Citește și Salarii 2024. Lovitură grea pentru milioane de bugetari. Majorările promise s-ar putea amâna cel puţin un an

Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute la alin. (3), se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2023”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre