Concedieri 2024. S-au dat primele mailuri cu demiteri de la Guvern

91 de posturi de la Ministerul Mediului vor fi desfiinţate. Dintre acestea, 19 sunt posturi de conducere, anunţă ministrul Mediului, Mircea Fechet. Decizia este luată în cadrul procesului de reorganizare instituţională.
Filip Stan
12 ian. 2024, 17:24
Concedieri 2024. S-au dat primele mailuri cu demiteri de la Guvern
Marcel Ciolacu anunță concedieri masive! Cine sunt românii care vor rămâne fără locul de muncă.

Concedieri 2024. 91 de posturi de la Ministerul Mediului, dintre care 19 posturi de conducere, vor fi desfiinţate. „Începem, în acest an, un amplu proces de reorganizare instituţională a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Aşa cum era firesc, începem cu autoritatea centrală – şi anume ministerul, urmând ca etapa a doua să cuprindă toate instituţiile din subordine. Concret, vom reduce 91 de posturi în total, dintre acestea 19 fiind posturi de conducere. Îndeplinim astfel cerinţele legale, iar eu sunt convins că o structură mai suplă, mai ales la nivel de management, va face ca fluxurile de lucru şi procesul decizional să se deruleze mai eficient,”, a anunţat ministrul Mediului pe Facebook.

Ministrul Fechet mai anunţă că în perioada următoare se va pune accent pe fondurile europene şi digitalizare. În a doua etapă a reorganizării vor fi transformări şi la instituţiile din teritoriu subordonate ministerului.

Concedieri 2024. Cresc salariile cu 5%, dar se taie 25% din funcțiile de demnitate publică

„Etapa a doua va cuprinde toate instituţiile aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea MMAP. În cazul acestora, pe lângă aplicarea aceloraşi principii – reducerea posturilor de conducere, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi digitalizare – un alt obiectiv va fi întărirea structurilor teritoriale, care au fost neglijate nepermis de mult în ultimii ani”, a precizat Mircea Fechet.

 

Rata șomajului în cifre. Numărul șomerilor din România a depășit populația orașului Arad

Rata șomajului din România în cifre. Institutul Național de Statitstică, (INS) a publicat raportul privind numărul de șomeri din România. Astfel, aflăm de la INS că numărul persoanelor care nu muncesc este de aproximativ 442.000. Un număr care se apropie de populația unui județ de mărimea Aradului.

Doar că cifrele nu sunt exacte, asta pentru că oamenii descurajați sau cei care lucrează cu normă parțială nu sunt incluși în rata oficială a șomajului. Vârstnicii au o probabilitate de 5 ori mai mare de a rămâne fără un loc de muncă în următorii doi ani față de un tânăr de sub 25 de ani.

Majoritatea șomerilor așteaptă între 6 și 11 luni până să obțină un nou loc de muncă, excepție fac pesoanele de peste 50 de ani care așteaptă chiar și doi ani. Aproximativ o treime din șomerii de 50+ așteaptă doi ani până își găsesc un nou angajator.

Tranziția de la șomajul pe termen scurt la cel pe termen lung este deprimantă pentru o persoană care a fost activă pe piața municii timp de 30 de ani și care dintr-o dată nu-și mai găsește un loc de muncă. Peste 100.000 de români se află în această situație.

Concedieri masive de Sărbători: 1.500 de angajaţi au primit mailul prin care sunt daţi afară

Pe de altă parte, angajatorii invocă faptul că persoanele trecute de 50 de ani eșuează la capitolul soluții digitale. Mai mult, pe lângă salarii ar fi nevoiți să investească în cursuri și traininguri pentru ei. Însă nici tinerii nu-și găsesc de lucru prea ușor, și asta deoarece sunt preocupați cu finalizarea studiilor. În acestă situație se regăsesc aproximativ 530.000 de persoane.

Piața muncii și lipsa de experiență

Un alt motiv pentru care tinerii nu se integrează pe piața muncii ține de lispa de experiență. Încetinirea consumului este un al impediment din cauza căruia rata șomajului este ridicată.

Studiile reprezintă un criteriu important de departajare. Peste jumătate dintre „subocupați” au studii de nivel scăzut, în timp ce 43,4% au un nivel minim de educația. Pe lângă aceste aspecte, migrația reduce semnificativ forța de muncă disponnibilă din România.

Un raport al Băncii Mondiale indică faptul că aproximativ trei milioane de români trecuți de prima tinerețe lucrează în statele Uniunii Europene. Un sfert dintre românii plecați să lucreze peste hotare au studii superioare. Astfel, exodul de creiere are consecințe grave pentru dezvoltarea României, iar orașele mari resimt din plin această migrație a inteligenței.

Rata șomajului și o piață a muncii stabile

Experții explică faptul că una din problemele de pe piața muncii din România ține de faptul că numărul locurilor de muncă plătite peste medie și perspectiva de carieră sunt reduse. Specialiștii mai spun că există un decalaj între numărul absolvenților de studii superioare și locurile de muncă pentru care se solicită studii universitare. Astfel se facă că numărul absolvenților români depășeșe oferta.

În România numărul salariaților remunerați cu salariul minim a crescut semnficativ în 2023 până la 1,897 milioane. În procente acest lucru se traduce printr-o creștere de 52%, comparativ cu anul precedent. Altfel spus, o treime din angajații români sunt plătiți cu remunerația minimă.

Pe de altă parte, o rată scăzută a șomajului nu înseamnă și o piața a muncii stabilă. „Încăpățânarea” angajaților de a ține cu dinții de locurile de muncă prost plătite este un indicator al faptului că locurile de muncă sunt limitate, potrivit Hotnews.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios