Concedieri 2024. Inflaţia persistentă, impactul războiului din Ucraina, cererea în scădere, perspectivele economice nesigure continuă să forţeze companiile europene să opereze reduceri de personal sau să-şi îngheţe angajările.
În industria auto, furnizorul auto german Bosch a anunţat la început de an că va elimina 1.200 de locuri de muncă din cadrul diviziei de dezvoltare software până la finalul anului 2026, scrie Reuters. În februarie, compania a adăugat că va elimina de asemenea 3.500 de locuri de muncă din divizia de electrocasnice. Acestea pe lângă reducerea personalului de la cele două fabrici dn Germania cu 1.500 de poziţii până în 2025.
Soluția Guvernului pentru reducerea cheltuielilor la stat! Un val de concedieri este în viziunea celor de la conducere
Continental a anunţat la rândul său că-şi va reduce personalul de cercetare şi dezvoltare din divizia auto cu 1.750 de poziţii până la finalul anului 2025.
Nu mai puțin de 195.000 de români lucrează în industria auto locală, după Polonia (214.000 angajați), Franța (239.000) și Germania (919.000). În Spania, industria auto angajează direct aproape 162.000 de persoane, în Italia 178.000 de persoane, iar în Cehia puțin peste 181.000 de persoane.
Potrivit eletrek.com, marii furnizori auto germani se confruntă cu costuri ridicate legate de tranziţia către maşini electrice şi cu o “cerere lentă“, aceştia căutând să disponibilizeze mii de angajaţi, chiar până la 20% din numărul total în unele cazuri, în anii următori.
Concedieri 2024. ZF Friedrichshafen, al doilea mare furnizor german după Bosch, a anunţat că va elimina până la 12.000 de poziţii în cel mai sumbru scenariu până în 2030.
Inflaţia ridicată, materiile prime scumpe şi costurile în creştere dramatică la energie sunt toate motive pentru deciziile companiilor.
Producătorii germani în general anunţă disponibilizări în condiţiile în care industria concentrată pe exporturi a Germaniei se confruntă cu o încetinire globală a creşterii şi cu o inflaţie ridicată.
Alte companii din sectorul auto care au anunţat disponibilizări includ Forvia, Polestar, Stellantis, Volvo. În ceea ce priveşte băncile europene, cu excepţia Credit Suisse, acestea s-au abţinut de la disponibilizări profunde anul trecut. Situaţia e diferită în acest an, însă, notează fnlondon.com.
Concedieri 2024. Reduceri de 25% în Guvern, ce minister a trecut la reducerea masivă a posturilor de conducere
Fie că încearcă să-şi revitalizeze preţul acţiunilor, să elibereze capital pentru buybackuri, să ţină pasul cu tehnologia, să se restructureze sau pur şi simplu să-şi ţină costurile sub control, marile bănci europene îşi reduc în acest an numărul locurilor de muncă şi taie bonusurile pentru cele rămase.
Banca italiană Banco BPM a anunţat că va elimina 1.600 de locuri de muncă, Deutsche Bank va disponibiliza 3.500 de angajaţi, Societe Generale din Franţa va elimina aproximativ 900 de locuri de muncă la sediul din Paris.
În sectorul industrial şi de inginerie, Nibe Industier, producătorul suedez de soluţii de încălzire a eliminat 340 de poziţii, Sandvik, producătorul suedeze de echipamente pentru sectorul minier, şi-a anunţat intenţia de a disponibiliza aproximativ 1.100 de angajaţi, conform Reuters.
Concedieri 2024. În sectorul de retail şi al bunurilor de larg consum, producătorul elveţian de ciocolată Barry Callebaut se pregăteşte să elimine aproximativ 2.500 de locuri de muncă. Alte companii cu planuri de disponibilizare sunt H&M, Sainsbury şi Unilever.
Concedieri 2024. În sectorul tech, Ericsson, SAP, Telefonica şi Vodafone au în vedere disponibilizări. În 2023, aproape toate sectoarele economice ale Europei au fost afectate de disponibilizări. Inflaţia persistentă, majorările de dobânzi, perspectivele economice imprevizibile au determinat companiile să elimine masiv locuri de muncă.