Concedieri 2024. Începe prăpădul în economia europeană, 15% din companii plănuiesc restructurări. Una din 15 companii europene se confruntă anul acesta cu presiuni semnificative de restructurare, fiind afectate de costurile mai ridicate de finanţare şi de reducerea cererii din partea consumatorilor, în special în Germania, Austria şi ţările nordice, se arată într-un raport publicat luni de Boston Consulting Group (BGC), transmite Bloomberg.
Aproximativ o treime dintre afacerile din Germania şi Austria se confruntă cu ceea ce BCG numeşte „presiuni de transformare” sau semne timpurii de slăbire a performanţei şi a stabilităţii financiare, care necesită o îmbunătăţire a strategiei. La nivelul Europei, procentul firmelor care se confruntă cu „presiuni de transformare” este de 21%, o creştere de la 14% în 2023.
Concedieri 2024. Raportul se bazează pe datele financiare şi interviurile realizate în rândul a peste 2.000 de companii publice din Europa, precizează BGC
Parţial, presiunile din Germania şi Austria vin de la „structura sectoarelor”. Printre cauze se află expunerea ridicată la China şi Rusia, dar şi expunerea ridicată la industriile mari consumatoare de energie. Cele două ţări sunt afectate în special de „criza consumului”, în urma reducerii semnificative a cererii la diverse categorii de articole”, a apreciat Jochen Schonfelder, partener la BCG în Koln.
Concedieri 2024. Sectorul imobiliar, telecomunicaţiile, firmele de tehnologie şi media, precum şi vânzările cu amănuntul, sunt supuse celor mai severe presiuni în Europa. Aproximativ 68% dintre companiile imobiliare sunt sub presiune, de la aproximativ 26% în 2023, conform BCG.
Totuşi, chiar şi cu aceste presiuni, sunt mai puţine procese de restructurare a datoriilor decât s-a anticipat, susţine Schonfelder. Acesta a adăugat: „În multe situaţii în care este nevoie de refinanţare, companiile şi creditorii încearcă să ajungă la un compromis pentru a face lucrurile să funcţioneze”.
Primele date legate de încetinirea pieţei de IT: opt din zece cei mai mari angajatori din IT au avut mai puţini oameni în 2023
Opt din zece cei mai mari angajatori din sectorul local au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi în 2023 comparativ cu 2022, arată calculele ZF făcute pe baza datelor publice extrase de Liviu Sav, cofondator al platformei Bridge-to-Information, o platformă de analiză a datelor.
În total, cei mai mari zece angajatori din sectorul local de IT au avut circa 25.700 de angajaţi în 2023, cu aproape 2.000 mai puţini faţă de anul precedent. Cu un an în urmă, cele 10 companii creaseră, cumulat, peste 2.600 de noi locuri de muncă, pe un trend evident de creştere a pieţei, care a dus şi salariile din IT la niveluri record în 2022.
„Piaţa de IT a ajuns la o maturizare în momentul ăsta. Şi cei care sunt în echivalentul lohnului, adică lucrează pentru companii din afară, externalizat, fără să aibă o soluţie proprie, au ceva probleme“, a spus Adrian Dinu, fondatorul Creasoft, producător şi dezvoltator de sisteme electronice şi software de control şi monitorizare personalizat, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
„Am observat şi numărul de solicitări pe care le primesc de la firme de genul acesta care au echipele formate şi nu doresc să îşi piardă angajaţii. Ei sunt dispuşi acum să lucreze pentru oricine, chiar şi pe nişte tarife mai mici, în ideea să supravieţuiască până când îşi revine piaţa de afară. Nu ştim ce se va întâmpla, a fost la fel şi în lohnul din piaţa de confecţii.“
De-a lungul timpului, companiile de IT care apăreau în bilanţuri cu mai puţini angajaţi veneau şi cu clarificări legate de apariţia mai multor firme, iar numărul mai mic de la finalul anului nu înseamnă mai mult decât o creştere a numărului de firme din grupul respectiv şi mutarea angajaţilor acolo.
Cea mai mare scădere a numărului de angajaţi a fost înregistrată de Ericsson Telecommunications Romania, care în 2023 a avut cu 584 mai puţini angajaţi faţă de 2022, urmată de Amazon Development Center Romania, cu o scădere de 464 angajaţi de la an la an, şi de Oracle Global Services Romania, cu un minus de 437 de angajaţi în 2023 faţă de 2022.
Clasamentul celor mai mari zece angajatori din industria de IT a fost generat luând în considerare companiile cu codul CAEN 620.