Concedieri 2025. Anunțurile privind concedierea colectivă au fost trimise prin email în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit The Guardian. Cei mai mulți angajați au primit notificarea de concediere, fiind lăsați în poziție doar salariații de la resurse umane și cei aflați în birouri din străinătate. Aceștia au primit termen până la 9 aprilie să se întoarcă în Statele Unite ale Americii. Organizația are aproximativ 300 de angajați.
Institutul Păcii din SUA a fost preluat de departamentul pentru eficiența guvernamentală al lui Elon Musk. Măsura face parte din strategia administrației Trump privind reducerea personalului și a cheltuielilor. De altfel, Institutul Păcii este pe lista agențiilor guvernamentale care urmează să fie închise.
Luna trecută, membrii departamentului condus de Musk au fost împiedicați să intre în sediul institutului chiar de angajați. Ulterior, subalternii lui Musk au reușit să obțină accesul cu ajutorul poliției din Washington. Situația ar putea fi rezolvată în instanță.
Un ordin executiv emis luna trecută de Donald Trump a vizat închiderea institutului, care încearcă să prevină şi să rezolve conflictele, şi a altor trei agenţii. Membrii consiliului, care sunt numiţi de preşedinte şi confirmaţi de Senat, şi preşedintele institutului au fost concediaţi. Ulterior, a avut loc un blocaj, angajaţii blocând intrarea membrilor DOGE .Personalul DOGE a obţinut accesul în parte cu ajutorul poliţiei din Washington.
A urmat un proces, iar judecătorul districtual american Beryl Howell i-a pedepsit pe reprezentanţii Doge pentru comportamentul lor, dar nu i-a repus în funcţie pe membrii consiliului de administraţie şi nu le-a permis angajaţilor să se întoarcă în spaţiul de lucru.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Anna Kelly, a declarat sâmbătă într-un e-mail că institutul „nu a reuşit să asigure pacea” şi că Trump „îşi îndeplineşte mandatul de a elimina posturi nefolositoare şi de a economisi banii contribuabililor”.
Scrisoarea adresată angajaţilor spunea că, începând de vineri, „angajarea dumneavoastră la noi se va încheia”, potrivit unui angajat cu vechime care a împărtăşit o parte din comunicare. Un al doilea e-mail, obţinut de AP, spunea că aceste concedieri au fost la indicaţia preşedintelui.
Lucrătorilor li s-a dat termen până la 7 aprilie să îşi elibereze birourile. Mary Glantz, un fost ofiţer al serviciului extern care lucra în calitate de consilier principal la institut, a declarat că nu a fost surprinsă de concedierile nocturne, pe care le-a numit parte din strategia DOGE.
Glantz a studiat modul în care Rusia a promovat conflicte în întreaga lume şi a analizat opţiunile de soluţionare a acestora. Ea a sperat că cercetările sale ar putea fi continuate şi utilizate în alte părţi. Ea a spus că institutul joacă un rol unic datorită concentrării sale asupra rezolvării conflictelor.
„Noi suntem celălalt instrument din cutia cu instrumente”, a spus ea. „Facem această muncă pentru ca soldaţii americani să nu fie nevoiţi să ducă aceste războaie”.