Concedieri 2025. Cariera Husnicioara aproape că a fost abandonată. La 1 ianuarie 2025, conducerea Complexului Energetic Oltenia a încetat contractele încheiate pe perioadă determinată pentru 80 de mineri. În unitate, au mai rămas să lucreze, în prezent, 40 de angajați. De la 1 aprilie, cariera a rămas și fără pază. Liderul sindical Paul Constantinescu este revoltat de această situație. Minerii rămași în unitatea minieră trebuie să asigure, acum, și paza pentru un perimetru de aproximativ 800 de hectare.
Concedieri 2025. Continuă coşmarul pentru bugetari, o altă companie de stat face disponibilizări
“Din punctul meu de vedere, șansele sunt aproape nule, pentru că se pune problema și cu determinații rămași, darămite cu foști determinați. N-am primit niciun răspuns, nici n-am mai avut întâlniri, în ultima perioadă, cu președintele și cu membrii directoratului, dar, oricum, șanse la Husnicioara nu mai sunt, pentru că, acolo, activitatea este complet închisă. În privința numărului de personal, au mai rămas aproape 40 de angajați, ceea ce mi se pare strigător la cer, dar asta este decizia companiei, în condițiile în care noi nu avem nici firmă de pază. De la 1 aprilie, Cariera Husnicioara n-are firmă autorizată de pază, face pază cu personalul propriu, în condițiile în care noi am avea nevoie de cel puțin 40 de oameni numai la pază, exceptând câțiva oameni de la TESA care au rămas.
Ne desfășurăm activitatea, acolo, numai de supraveghere, dar în condiții foarte grele. Nu s-au încheiat lucrările de ecologizare, dar nu avem cu cine să le facem, pentru că așa a hotărât compania. Din discuțiile pe care le-am avut, am spus că avem nevoie de un minim de 50 de persoane, acolo incluzând și oamenii care dau adeverințe, un administrator, dar, până la urmă, efectiv sunt numai 31 de oameni, în condițiile în care am cerut 10-12 lăcătuși mecanici pentru echipă de intervenții care se fac și care sunt normale. Fără îndoială că sunt foarte supărat de modul în care dumnealor au considerat că numărul acesta foarte redus de personal e suficient, fără nicio analiză pertinentă”, a precizat Paul Constantinescu.
Conducerea Complexului Energetic Oltenia trebuie să ia măsuri de reducere cu 20% a cheltuielilor salariale pentru a pune în aplicare măsurile de austeritate luate de guvern prin Ordonanța Trenuleț.
Investiţiile CEO în unităţi de producţie noi, reprezentând 2 centrale pe gaze naturale de 1.325 MW în total şi 8 parcuri fotovoltaice ce însumează 690 MW, la care se adaugă retehnologizarea unei hidrocentrale de 10 MW, sunt extrem de întârziate faţă de program.
Totodată, în baza angajamentelor în vigoare în prezent, România ar trebui să închidă, până în 2026, capacităţi de producţie de energie pe lignit cu putere instalată cumulată de 2.085 MW.
România va cere Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi a minelor care le alimentează cu până la 3 ani faţă de termenul din prezent, prevăzut de planul de restructurare.
Tichete-cadou 2025. Minerii din Valea Jiului cer câte 450 de lei ca primă de Paşte, conform contractului de muncă în vigoare, iar sindicatele subscriu la solicitarea ortacilor şi spun că, în conformitate cu contractul colectiv de muncă, bonificaţiile vor trebui să fie în bani.
„Nu discutăm despre bonuri valorice, iar prima ar trebui să fie de circa 450 de lei cu un adaos de 10 la sută, dar noi am fost dispuşi să acceptăm şi cinci procente creştere, a declarat, miercuri corespondentului MEDIAFAX, Ioan Temneanu, unul dintre liderii minerilor din Valea Jiului.
Ortacii sunt nemulţumiţi de tichetele cadou deoarece de Crăciun au rămas cu o parte a bonurilor necheltuite. Minerii au acuzat atunci că multe magazine le-au refuzat tichetele şi că, în plus, cu acestea nu-şi puteau achita ratele la bănci.
Tichete-cadou 2025. Angajatorii care acordă tichete cadou cu ocazia sărbătorilor pascale au, din acest an, un plafon mai mare pentru care nu plătesc impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, respectiv de 300 lei față de 150 lei, cât a fost până la finalul lui 2021. Acest plafon este valabil atât pentru tichetele cadou acordate salariaților, cât și pentru cele oferite copiilor salariaților.
Codul Fiscal stabilește că tichetele cadou până în valoarea de 300 de lei, acordate de firme strict salariaților lor, nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii dacă sunt acordate cu ocazia Paștelui, Crăciunului sau a altor sărbători similare altor culte religioase, atât pentru salariați, cât și pentru copiii lor, pe lângă celelalte ocazii, respectiv de Ziua Femeii (8 martie) pentru salariate sau Ziua Copilului (1 iunie) pentru cele oferite copiilor salariaților.
Concret, angajatorii care dețin fonduri pot acorda tichete cadou în valoare maximă de 300 lei fiecăruia dintre salariați și în cuantum de 300 lei pentru fiecare copil al salariaților, fără a plăti dările la stat pentru ele.
Cuantumul de 300 lei reprezintă plafonul maxim netaxabil, angajatorii pot acorda salariaților lor sume mai mici de atât sau mai mari, urmând ca pentru cele din urmă să plătească impozitul și contribuții pentru valoarea care depășește 300 lei. Totodată, angajatorul are libertatea să decidă dacă oferă tichete cadou doar salariaților, doar copiilor salariaților sau ambelor categorii.
Dacă angajatorul are printre salariați ambii părinți ai unui copil, fiecare dintre părinți trebuie să primească tichete cadou, nefiind prevăzută nicio excepție în această privință. Astfel, dacă decide să ofere tichete cadou și salariaților, și copiilor lor de 300 lei, angajatorul va ajunge să dea unei familii cu un copil ai cărui părinți sunt angajați în aceeași companie suma de 1200 lei în tichete cadou, acționând legal. Dacă procedează altfel, angajatorul ar putea fi acuzat de discriminare.
Ministerul Muncii, anunţ de ULTIMĂ ORĂ pentru milioane de români. Ce este BONUSUL DE SĂNĂTATE 2025
Pentru a evita atât diferențele dintre salariații cu copii, inclusiv situațiile cu ambii părinți angajați în aceeași firmă, și cei fără copii, cât și discuțiile care pot apărea între colegi sau chiar salariați și angajator, este utilă stabilirea modalității de acordare a beneficiilor extrasalariale, unde sunt încadrate și tichetele cadou, în regulamentul intern, document ce trebuie luat la cunoștință de fiecare dintre angajați.
Reamintim că tichetele cadou pot fi acordate și salariaților care au funcția de bază la altă firmă, singurele excepții de dublă acordare fac referire la tichetele de masă și la cele culturale.
Dacă firma a cumpărat tichete cadou pe hârtie până la data de 1 februarie 2022, le va putea acorda pe acestea salariaților, ele putând fi folosite până la data expirării înscrise pe ele. Însă dacă tichetele cadou au fost cumpărate după această dată, ele vor fi acordate doar pe card.
Important de reținut este că, pe finalul anului trecut, a apărut interdicția firmelor de a mai acorda tichete cadou și altor persoane decât propriilor salariați. Schimbarea adusă de OUG 130/2021 este cu atât mai importantă cu cât amenda pentru nerespectarea ei se ridică la usturătoarea valoare de 35.700 lei.