Concedieri 2025. Mii de angajați vor fi puşi pe drumuri, se fac economii de miliarde de euro

Săptămâna trecută, Mercedes-Benz a anunțat un program amplu de economii, menit să reducă costurile companiei cu miliarde de dolari până în 2027. Acum, devine clar că această strategie include concedieri semnificative la fabricile din toată lumea, pentru producătorul auto german își optimizează operațiunile pentru a face față scăderii profiturilor.
Filip Stan
28 feb. 2025, 14:11
Concedieri 2025. Mii de angajați vor fi puşi pe drumuri, se fac economii de miliarde de euro

Concedieri 2025. Mercedes-Benz intenționează să reducă producția globală de la 2,5 milioane de unități anual la un interval cuprins între 2,0 și 2,2 milioane de unități în următorii ani. Această decizie afectează direct și Germania, unde producția va fi diminuată cu aproximativ 100.000 de unități, reprezentând o scădere de 10%.

Situația economică dificilă și competiția acerbă pe piața auto globală obligă Mercedes-Benz să ia măsuri drastice pentru a-și menține competitivitatea. Deși restructurările sunt necesare din punct de vedere strategic, impactul asupra angajaților și asupra ecosistemului economic din Germania și China rămâne semnificativ, potrivit stiridiaspora.ro.

Concedieri 2025.  Reducerea producției la nivel mondial
Conform unor surse apropiate companiei, pentru început între 10 și 15% dintre locurile de muncă din departamentele de vânzări și finanțare auto din China vor fi eliminate. Reducerile vor continua în lunile următoare și vor afecta, de asemenea, serviciile IT și departamentul juridic. Costurile cu personalul urmează să fie diminuate cu 25% până în 2027, conform declarațiilor făcute pentru agenția Reuters. Bloomberg a fost prima agenție care a raportat despre aceste reduceri de personal.

Concedieri 2025. Marcel Ciolacu taie 1.800 de posturi, după modelul Elon Musk, sindicaliştii cer concursuri de angajare

Important de menționat este că aceste concedieri se referă la propriii angajați ai Mercedes-Benz din China, și nu la cei ai societății mixte BBAC, înființată în colaborare cu producătorul chinez de automobile BAIC. În prezent, Mercedes-Benz are aproximativ 5.000 de angajați în China, dintre care circa 2.000 lucrează în cercetare și dezvoltare – un sector care, pentru moment, nu va fi afectat de restructurări.

Concedieri 2025. Planul de economisire de cinci miliarde de euro
Mercedes-Benz a anunțat un program de economii de cinci miliarde de euro la nivel mondial până în 2027, pe fondul scăderii profiturilor. Această strategie include reduceri semnificative de personal, majoritatea locurilor de muncă urmând să fie tăiate în Germania. Totuși, compania nu a oferit cifre precise cu privire la numărul de angajați afectați.

Directorul financiar al Mercedes-Benz, Harald Wilhelm, a precizat că și societatea mixtă BBAC va fi restructurată pentru a se adapta la cerințele pieței, iar producția din China va fi optimizată. Printre măsurile adoptate se numără reducerea costurilor fixe și variabile cu 20% și a costurilor materialelor cu 10%.

În China, unde Mercedes-Benz deține o capacitate de producție de 800.000 de unități, anul trecut au fost fabricate doar 600.000 de vehicule. Aceasta înseamnă că există un surplus de 200.000 de unități, iar compania explorează opțiuni pentru ajustarea producției. Cu toate acestea, un nou model, versiunea lungă a SUV-ului GLE, urmează să fie produs în China începând cu 2026.

 

Concedieri 2025: Nissan reduce costurile cu 2,6 miliarde de dolari la nivel global: Oferă pachete de plecare voluntară şi reduce numărul turelor la fabrici din SUA

Nissan Motor a anunţat că va oferi pachete de plecare voluntară angajaţilor şi va reduce numărul de ture la trei fabrici din Statele Unite, în cadrul unui plan mai amplu de reducere a costurilor cu 2,6 miliarde de dolari la nivel global, transmite Reuters.

Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, Nissan va oferi aceste pachete angajaţilor de la fabricile sale de asamblare din Smyrna (Tennessee) şi Canton (Mississippi), precum şi la uzina de motoare din Decherd (Tennessee).

Starbucks intră pe lista marilor companii care fac concedieri colective. Peste 1.000 de angajaţi vor fi daţi afară, iar în cafenele nu vor mai fi acceptaţi decât clienţii plătitori

În plus, Nissan va elimina una dintre cele două ture la linia de producţie a SUV-ului Rogue din Smyrna, începând cu luna aprilie, şi la linia modelului Altima din Canton, începând cu septembrie.

Nissan, al treilea cel mai mare producător auto din Japonia, a redus deja producţia modelului Rogue în uzina sa din Kyushu (Japonia) cu o treime, în august 2024, din cauza cererii slabe în SUA pentru unele modele mai vechi.

Compania nu a precizat câţi angajaţi americani speră să accepte oferta de plecare voluntară, însă ziarul Nikkei a scris că ar putea fi afectaţi până la 1.500 de muncitori.

Nissan nu intenţionează să recurgă la concedieri forţate şi avea peste 11.700 de angajaţi la cele trei uzine din SUA la sfârşitul anului 2024.

Plan global de restructurare şi posibila fuziune cu Honda

În noiembrie 2024, Nissan a anunţat un plan de reducere a 9.000 de locuri de muncă la nivel mondial şi diminuarea capacităţii de producţie maxime pe cele 25 de linii de asamblare ale sale, în contextul scăderii vânzărilor în China şi America de Nord.

La mai puţin de două luni după acest anunţ, Nissan şi Honda au confirmat începerea negocierilor pentru o posibilă fuziune, ceea ce ar putea duce la crearea celui de-al treilea mare grup auto din lume, cu o producţie anuală de 7,4 milioane de vehicule.

 

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară, paparazzii Spynews.ro
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Mașina specială care va fi lansată în curând în România. Puțini au auzit de acest brand
Capital.ro
Doliu național. Marele cântăreț a murit pe scenă: A fost vocea și inima acestor meleaguri
Playtech.ro
Cine sunt românii care vor plăti mai puțin la curent de la 1 iulie. Ministrul Energiei a spus cu cât ar crește facturile
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Jo susține că ar fi fost amenințată de Gheboasă: “Lasă că ne întâlnim noi…”. Motivul banal din care a început totul
Spynews
Horoscopul lunii aprilie, cu astrologul Remus Ionescu. Ce se întâmplă în viața fiecărei zodii
Evz.ro
Decizie cu impact major a Guvernului. Documentul care face dreptate pentru milioane de români
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, prima apariție publică de la moartea afaceristului! Unde a apărut Mihaela Botezatu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu se întoarce. Milioane de români au așteptat anunțul istoric: Vă asigur revenirea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
GALERIE FOTO 30 de ani de la catastrofa aviatică de la Balotești. Cum e păstrată memoria victimelor la locul accidentului
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Sondaj Verifield: Surpriza de pe locul 2 la prezidențiale. Pe cine ar vota românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cifrele lui Nicușor spun lucruri trăsnite: ce facem, ne ducem după „fenta” cu Ponta?