Concedieri 2025. Mii de angajați vor fi puşi pe drumuri, se fac economii de miliarde de euro

Săptămâna trecută, Mercedes-Benz a anunțat un program amplu de economii, menit să reducă costurile companiei cu miliarde de dolari până în 2027. Acum, devine clar că această strategie include concedieri semnificative la fabricile din toată lumea, pentru producătorul auto german își optimizează operațiunile pentru a face față scăderii profiturilor.
Filip Stan
28 feb. 2025, 14:11
Concedieri 2025. Mii de angajați vor fi puşi pe drumuri, se fac economii de miliarde de euro

Concedieri 2025. Mercedes-Benz intenționează să reducă producția globală de la 2,5 milioane de unități anual la un interval cuprins între 2,0 și 2,2 milioane de unități în următorii ani. Această decizie afectează direct și Germania, unde producția va fi diminuată cu aproximativ 100.000 de unități, reprezentând o scădere de 10%.

Situația economică dificilă și competiția acerbă pe piața auto globală obligă Mercedes-Benz să ia măsuri drastice pentru a-și menține competitivitatea. Deși restructurările sunt necesare din punct de vedere strategic, impactul asupra angajaților și asupra ecosistemului economic din Germania și China rămâne semnificativ, potrivit stiridiaspora.ro.

Concedieri 2025.  Reducerea producției la nivel mondial
Conform unor surse apropiate companiei, pentru început între 10 și 15% dintre locurile de muncă din departamentele de vânzări și finanțare auto din China vor fi eliminate. Reducerile vor continua în lunile următoare și vor afecta, de asemenea, serviciile IT și departamentul juridic. Costurile cu personalul urmează să fie diminuate cu 25% până în 2027, conform declarațiilor făcute pentru agenția Reuters. Bloomberg a fost prima agenție care a raportat despre aceste reduceri de personal.

Concedieri 2025. Marcel Ciolacu taie 1.800 de posturi, după modelul Elon Musk, sindicaliştii cer concursuri de angajare

Important de menționat este că aceste concedieri se referă la propriii angajați ai Mercedes-Benz din China, și nu la cei ai societății mixte BBAC, înființată în colaborare cu producătorul chinez de automobile BAIC. În prezent, Mercedes-Benz are aproximativ 5.000 de angajați în China, dintre care circa 2.000 lucrează în cercetare și dezvoltare – un sector care, pentru moment, nu va fi afectat de restructurări.

Concedieri 2025. Planul de economisire de cinci miliarde de euro
Mercedes-Benz a anunțat un program de economii de cinci miliarde de euro la nivel mondial până în 2027, pe fondul scăderii profiturilor. Această strategie include reduceri semnificative de personal, majoritatea locurilor de muncă urmând să fie tăiate în Germania. Totuși, compania nu a oferit cifre precise cu privire la numărul de angajați afectați.

Directorul financiar al Mercedes-Benz, Harald Wilhelm, a precizat că și societatea mixtă BBAC va fi restructurată pentru a se adapta la cerințele pieței, iar producția din China va fi optimizată. Printre măsurile adoptate se numără reducerea costurilor fixe și variabile cu 20% și a costurilor materialelor cu 10%.

În China, unde Mercedes-Benz deține o capacitate de producție de 800.000 de unități, anul trecut au fost fabricate doar 600.000 de vehicule. Aceasta înseamnă că există un surplus de 200.000 de unități, iar compania explorează opțiuni pentru ajustarea producției. Cu toate acestea, un nou model, versiunea lungă a SUV-ului GLE, urmează să fie produs în China începând cu 2026.

 

Concedieri 2025: Nissan reduce costurile cu 2,6 miliarde de dolari la nivel global: Oferă pachete de plecare voluntară şi reduce numărul turelor la fabrici din SUA

Nissan Motor a anunţat că va oferi pachete de plecare voluntară angajaţilor şi va reduce numărul de ture la trei fabrici din Statele Unite, în cadrul unui plan mai amplu de reducere a costurilor cu 2,6 miliarde de dolari la nivel global, transmite Reuters.

Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, Nissan va oferi aceste pachete angajaţilor de la fabricile sale de asamblare din Smyrna (Tennessee) şi Canton (Mississippi), precum şi la uzina de motoare din Decherd (Tennessee).

Starbucks intră pe lista marilor companii care fac concedieri colective. Peste 1.000 de angajaţi vor fi daţi afară, iar în cafenele nu vor mai fi acceptaţi decât clienţii plătitori

În plus, Nissan va elimina una dintre cele două ture la linia de producţie a SUV-ului Rogue din Smyrna, începând cu luna aprilie, şi la linia modelului Altima din Canton, începând cu septembrie.

Nissan, al treilea cel mai mare producător auto din Japonia, a redus deja producţia modelului Rogue în uzina sa din Kyushu (Japonia) cu o treime, în august 2024, din cauza cererii slabe în SUA pentru unele modele mai vechi.

Compania nu a precizat câţi angajaţi americani speră să accepte oferta de plecare voluntară, însă ziarul Nikkei a scris că ar putea fi afectaţi până la 1.500 de muncitori.

Nissan nu intenţionează să recurgă la concedieri forţate şi avea peste 11.700 de angajaţi la cele trei uzine din SUA la sfârşitul anului 2024.

Plan global de restructurare şi posibila fuziune cu Honda

În noiembrie 2024, Nissan a anunţat un plan de reducere a 9.000 de locuri de muncă la nivel mondial şi diminuarea capacităţii de producţie maxime pe cele 25 de linii de asamblare ale sale, în contextul scăderii vânzărilor în China şi America de Nord.

La mai puţin de două luni după acest anunţ, Nissan şi Honda au confirmat începerea negocierilor pentru o posibilă fuziune, ceea ce ar putea duce la crearea celui de-al treilea mare grup auto din lume, cu o producţie anuală de 7,4 milioane de vehicule.

 

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Mihai Albu a ajuns în fața altarului alături de mireasa lui, Elena. Informații în timp real de la cununia religioasă
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Cel mai mare castel din lume se află la 5 ore de București. Structura defensivă unică în Europa are o arhitectura spectaculoasă
Capital.ro
Regulă pentru cei care vor permis de conducere. Șoferii trebuie să treacă trei teste medicale
Playtech.ro
Ce nu ai voie să pui pe parbriz. Detaliul pentru care şoferii iau amenzi usturătoare
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Obama a început totul, Trump a continuat. Analiza care dărâmă miturile despre politica externă americană
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Andreea Perju și iubitul ei sărbătoresc doi ani de relație. Fotografie rară cu actrița și partenerul ei de viață / FOTO
Spynews
Noi opțiuni la companiile aeriene low-cost. Locuri în picioare în avion, pentru doar 1€
Evz.ro
Femeia din viața lui Iohannis despre care nu s-a vorbit până acum
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reintroducerea armatei obligatorii chiar de anul viitor. Se dă lege: Trebuie să creştem ritmul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Românii care primesc cel puțin 700 de lei de la stat! Banii nu sunt gratis și trebuie munciți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aeroportul unic în lume. E singurul loc de pe Pământ unde poți ateriza în trei țări deodată