Concedieri 2025. Ministrul Finanţelor anunţă restructurări şi comasări de structuri mari: „Vorbim de 20.000 de oameni”

Barna Tanczos, noul ministru al Finanțelor, anunță că Vama posibil să fie comasată cu ANAF. În trecut, Vama a funcționat o perioadă lungă ca direcție în cadrul ANAF
Alina Costache
13 ian. 2025, 09:05
Concedieri 2025. Ministrul Finanţelor anunţă restructurări şi comasări de structuri mari:

Concedieri 2025. Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a precizat că nu vor fi cocedieri masive în instituţiile statului, dar că vor fi plecări voluntare. Tanczos Barna a mai spus că mulţi angajaţi de la stat vor migra spre privat, unde vor putea face performanţă.

De asemenea, Tanczos Barna a mai spus că şi companiile naţionale pot reduce cheltuielile, la fel ca instituţiile care nu sunt comasate.

”Şi companiile naţionale îşi pot reduce cheltuielile. Sunt convins că şi instituţiile care nu sunt comasate. Doar pe management-ul resurselor umane, orice instituţie, orice manager, poate să reducă cu 5-10% costurile de personal doar prin management mai eficient. Să suplinească plecările cu persoane recalificate şi reaşezate pe alte funcţii, să nu mai angajeze după ce persoanele ies la pensie şi anul 2025 să fie anul în care nu ne mai uităm tot timpul la unde putem să mai angajăm şi de unde mai putem să cerem nişte bani, ci să ne descurcăm cu banii pe care îi avem”, a spus Tanczos Barna.

Ministerul Finanțelor ia în calcul mai multe reorganizări la nivelul instituției, dar și la nivelul celor subordonate, cum sunt ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR), anunță noul ministru de resort, Barna Tanczos, într-un interviu pentru Profit.ro.

În privința Vămii, ministrul afirmă că, în contextul actualelor comasări și reorganizări de instituții pentru reducerea cheltuielilor statului, vede posibilă o reintegrare a Vămii cu ANAF, urmând să analizeze în perioada următoare beneficiile și justificarea existenței separate a celor două instituții.

În trecut, Vama a funcționat o perioadă lungă ca direcție în cadrul ANAF (perioada 2013-2022).

De asemenea, ministrul va analiza dacă structurile regionale ale ANAF, care se interpun între structura centrală și administrațiile fiscale de la nivel de județe, mai au rost sau ar trebui desființate, având în vedere că atribuțiile acestora au fost reduse repetat în ultimii ani.

Pe de altă parte, la Antifraudă, unde ministrul vizează intensificarea controalelor țintite pe bază de analiză de risc, vrea menținerea regionalelor tocmai pentru rolul acestora în coordonarea acțiunilor de verificare.

Referitor la comasarea Vămii cu ANAF, o decizie nu a fost luată încă. „Lucrurile sunt un pic mai complicate la Vamă. Ei au fost în ANAF, nu mai sunt în ANAF. Va trebui să înțeleg exact de ce aceste sisteme este bine să funcționeze independent, pentru că fac același lucru practic.

Au fost împreună și ar putea să lucreze împreună în aceeași instituție în continuare. Dar nu sunt luate decizii”, a spus Tanczos.

Concedieri 2025. Întrebat dacă vede cele două instituții funcționând din nou la un loc, acesta a răspuns că da. „Da. Eu trebuie să înțeleg de ce au fost separate și care sunt avantajele și plusul adus de această separare, pentru că dacă au putut să funcționeze împreună, de ce nu ar putea să funcționeze împreună și în continuare, dacă tot vorbim de comasări?

Iau în calcul multe reorganizări în instituție, dar este prematur să discutăm despre ele. O să facem o analiză completă. Acestea sunt structurile mari (ANAF și AVR, n.r.) și aici lucrurile sunt … vorbim de 20.000 de oameni”, a declarat ministrul.

În 2013, activitatea Autorității Naționale a Vămilor de la acel moment a fost trecută la ANAF, unde a funcționat ca Direcția Generală a Vămilor. În 2022, Guvernul a hotărât să separe din nou Vama de ANAF, sub denumirea de Autoritatea Vamală Română (AVR).

Structura de conducere a Vămii a devenit în ultimii ani una mai stufoasă, fără o justificare în acest sens. O analiză care arată cum s-au înmulțit structurile de conducere ale AVR a fost publicată în trecut pe site-ul Profit.ro de către Dorel Fronea, vicepreședinte ANAF și conducător al Autorității Naționale a Vămilor (2012-2013 și 2016-2017). Fronea are și experiență internațională la nivel strategic în domeniul vamal, în mai multe instituții reprezentative (Organizația Mondială a Vămilor, EUHLAM Republica Moldova, UNOPS Jerusalem și EUAM Ucraina).

„Regionalele ANAF au rămas fără obiectul activității în ce privește administrarea fiscală, practic fac coordonare și planificare la nivel regional. Aici chiar trebuie să facem o analiză și să vedem dacă în actuala construcție și actuala organizare a administrării fiscale își mai au rostul în această formă.

Concedieri 2025. Coordonare trebuie pentru județe, întrebarea este de unde, planificare trebuie pentru județe, dar, la fel, întrebarea este de unde. Planificarea și coordonarea se pot face și de la București. Într-o lume digitalizată, coordonarea și planificarea se pot face mult mai ușor. Bazele de date sunt unice la nivel național, lucrurile se pot planifica și planifica mult mai ușor”, a răspuns ministrul la întrebările Profit.ro.

La nivel de Antifraudă, unde activitatea este una de control, ministrul vrea ca structurile regionale să rămână pentru o coordonare mai bună a acțiunilor de verificare.

„Antifrauda, de asemenea, trebuie gândită și trebuie să fie o instituție foarte eficientă, pe principiul punct ochit, punct lovit. Iar aici analizele de risc și sistemele informatice ajută foarte mult. La Antifraudă am văzut că există o propunere de descentralizare la nivelul județelor a Antifraudei, eu nu aș fi de acord cu acest lucru.

Sunt scenariile de discuție, Antifrauda regională să fie dusă la nivel județean. Acolo eu nu voi fi de acord, pentru că Antifrauda trebuie să fie deasupra județelor, inclusiv analiza de risc, coordonarea, planificarea…”, a declarat ministrul.

Concedieri 2025. Încep restructurările de la stat, bugetarii dau concurs pentru a-şi păstra postul, anunţ oficial: „20% pleacă acasă!”

Concedieri 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat restructurarea Ministerului Energiei, dar și a companiilor din subordine, arătând că numărul de personal al ministerului, o schemă cu peste 200 de angajați, poate fi redus. Este primul anunț de restructurare de la formarea noului Guvern.

”Astăzi vă voi prezenta pe scurt priorităţile pe care ni le asumăm pentru anul în curs, pe câteva direcţii principale, şi o să încep cu un pilon care este fundamental şi pentru programul de guvernare. Se numeşte reformă: reforma sectorului energetic şi, de fapt, reforma Ministerului Energiei şi reforma companiilor din sectorul energetic. Constatăm cu toţii că România este într-o situaţie delicată din perspectiva echilibrului fiscal-bugetar. Şi cred că este o chestiune de răspundere, de bun simţ, să dăm un exemplu şi pentru alte ministere, şi pentru alte instituţii publice, şi pentru alte companii de stat, luând câteva măsuri”, a afirmat Burduja.

Concedieri 2025. Burduja a anunţat astfel un program de reorganizare a Ministerului Energiei. ”Am discutat deja cu colegii mei şi vom iniţia în perioada următoare un proiect de reorganizare a ministerului nostru. E unul dintre cele mai suple ministere de la nivelul Guvernului. Avem 280 şi ceva de colegi, iar nivelul de salarizare este, şi nu cred că mă înşel, cel mai mic din Guvernul României. Cu toate acestea, consider că întotdeauna e loc de o eficienţă mai bună şi vom înainta un proiect de reorganizare care va reduce schema de personal, astfel încât practic toţi colegii vor da concurs şi vor rămâne cei care merită să rămână”, a explicat ministrul Energiei.

El a precizat că estimează o reducere a posturilor în cadrul instituţiei pe care o conduce cu până la 20%.

”Estimăm o eliminare a posturilor vacante şi reducerea posturilor ocupate cu până la 20%. Sigur, în funcţie de specificul fiecărei structuri în parte, că dacă luăm Direcţia de Investiţii, unde avem cam 100 de colegi, ei au reuşit să atragă undeva la 14 miliarde de euro, deci au o productivitate bună. Nu înseamnă că nu e loc de mai bine şi acolo. Dar discutând cu directorii, le-am dat această temă, să eficientizăm activitatea ministerului”, a transmis Sebastian Burduja.

Valuri de concedieri la una dintre cele mai mari fabrici din Moldova. Compania trece printr-o perioadă extrem de dificilă

De asemenea, el a anunţat o măsură privind transparenţa activităţii. ”În primul trimestru al acestui an vom da publicităţii un portal pe care se vor regăsi informaţii legate de prevederile din contractele de mandat, remuneraţie fixă, componentă variabilă dacă este cazul, anumite sporuri, beneficii, prevederi din contractele colective de muncă şi toate cheltuielile, contractele pe care companiile le au în derulare. Deci punând reflectoarele pe aceste companii, de care, în bună măsură, sunt mândru, au făcut treabă bună şi vor continua să o facă, dar este loc de mai bine şi cred că românii merită să ştie exact cât plătim, pe ce se duc banii pentru că, aşa cum spuneam, statul e acţionar majoritar sau acţionar unic, deci vorbim şi despre banii românilor”, a relatat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a mai prezentat câteva măsuri de reorganizare pe care le-a solicitat companiilor din cadrul ministerului.

Printre acestea se află reducerea posturilor de conducere, reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, stoparea angajărilor în cadrul companiilor, reducerea cheltuielilor cu salariile, în special cu personalul TESA, reducerea cheltuielilor de protocol şi sponsorizare cu cel puţin 50%.

”Noi estimăm că de la companiile din portofoliul Ministerului Energiei cel puţin un miliard de lei pot fi economisiţi prin aceste măsuri”, a precizat Sebastian Burduja.

Concedieri 2025. Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat luni, despre reorganizări şi comasări de instituţii, că nu crede că este nevoie în momentul de faţă de concedieri în masă, arătând că îşi doreşte ca surplusul de personal să fie absorbit de mediul privat.

Ministrul Finanţelor a fost întrebat la Guvern, în contextul acestor reorganizări în agenţii şi instituţiile statului, dacă se vor face şi concedieri. ”Nu cred că este nevoie în momentul de faţă de asemenea concedieri în masă”, a răspuns ministru.

Concedieri pe bandă rulantă în România, alte patru firme au notificat AJOFM că fac restructurări de personal

El a precizat că aceste reorganizările instituţionale vor duce la reducerea numărului de personal. ”Îmi doresc ca acest surplus de personal să fie absorbit de mediul privat. De aceea nu se fac lucrurile de azi pe mâine”, a explicat Barna.

”Nu sunt neapărat concedieri, pentru că sunt, pe de o parte, şi plecările naturale. Dacă semnalul este clar şi ştim exact de la bun început care sunt instituţiile care vor suferi modificări, acolo deja, angajaţii din sectorul public ştiu ce-i aşteaptă şi au timp suficient luni de zile să găsească alternative. Mediul privat are nevoie de oameni pregătiţi. Nu ne dorim să bruscăm nici sistemul bugetar, nu dorim să bruscăm nici mediul de afaceri, nici mediul privat şi acest fenomen natural trebuie susţinut şi încurajat”, a mai arătat ministrul.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Orașul subteran din România locuit încă din epoca de piatră. Cuplurile se pot căsători aici, în cea mai mare biserică ortodoxă de sub pământ
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu. Va fi înlocuit. I se pregătește lovitură de grație
Playtech.ro
Cu ce va rămâne Ilie Bolojan după exercitarea funcţiei de preşedinte interimar. Suma primită de la ...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Un antrenor abuzator se iubește în taină cu o campioană din tenis: fără mine, culegeai cartofi în Rusia
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
Rusia vrea să captureze România. Mare pericol pentru țara noastră
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Câți copii are Crin Antonescu! Uite cât de frumoasă este fiica politicianului și ce meserie are
Cancan.ro
Armin Nicoară, săltat de poliția din Dubai! I-au percheziționat la sânge și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adio, Călin Georgescu! Dezvăluirea care îl îngroapă definitiv. Legături cu temutul GRU
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
Guvernul stabilește noi criterii pentru încadrarea în gradele de invaliditate și evaluarea capacității de muncă
MediaFlux
S-a AFLAT ACUM! Ce CASĂ primește IOHANNIS după DEMISIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?