Concedieri 2025. O bancă dă afară 4.000 de angajaţi. Locul lor este luat de AI

Se fac disponibilizări în întreaga lume, fie din cauza crizei, fie din cauza tehnologiilor moderne. Inteligenţa Artificială se strecoară puternic pe piaţa muncii în domenii diverse.
Alina Costache
25 feb. 2025, 11:44
Concedieri 2025. O bancă dă afară 4.000 de angajaţi. Locul lor este luat de AI

Concedieri 2025. Cea mai mare bancă din Singapore a declarat că se așteaptă să reducă 4.000 de posturi în următorii trei ani, pe măsură ce inteligența artificială (AI) va prelua mai multe sarcini îndeplinite în prezent de oameni, scrie BBC.

„Reducerea forței de muncă va proveni din uzura naturală, pe măsură ce rolurile temporare și contractuale vor fi eliminate în următorii câțiva ani”, a declarat un purtător de cuvânt al DBS.

Directorul general demisionar al băncii, Piyush Gupta, a declarat, de asemenea, că se așteaptă să fie introduse aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă legate de inteligența artificială.

Starbucks intră pe lista marilor companii care fac concedieri colective. Peste 1.000 de angajaţi vor fi daţi afară, iar în cafenele nu vor mai fi acceptaţi decât clienţii plătitori

DBS are, în prezent între 8.000 și 9.000, de angajați temporari și contractuali. Anul trecut, Gupta a declarat că DBS lucrează la introducerea tehnologiilor AI de peste un deceniu.

„Astăzi implementăm peste 800 de modele de inteligență artificială în 350 de scenarii de utilizare și ne așteptăm ca impactul economic măsurat al acestora să depășească 1 miliard de S$ (745 milioane de dolari) în 2025”, a adăugat el.

 

Concedieri 2025: Trump şi Musk au concediat peste 9.500 de angajaţi federali în campania de reducere a birocraţiei din SUA

Campania preşedintelui Donald Trump şi a consilierului său, Elon Musk, de reducere drastică a birocraţiei federale a continuat vineri, cu concedierea a peste 9.500 de angajaţi care gestionau activităţi variate, de la administrarea terenurilor federale până la îngrijirea veteranilor militari, relatează Reuters.

Angajaţi ai departamentelor de Interne, Energie, Afaceri pentru Veterani, Agricultură şi Sănătate şi Servicii Umane şi-au pierdut locurile de muncă în această acţiune, care a vizat în principal, dar nu exclusiv, angajaţii aflaţi în primul lor an de muncă, care beneficiază de mai puţine protecţii în faţa concedierii.

Aceste disponibilizări se adaugă celor aproximativ 75.000 de angajaţi care au acceptat un pachet de compensare oferit de Trump şi Musk pentru a pleca voluntar, potrivit Casei Albe.

În total, aceste reduceri afectează circa 3% din cei 2,3 milioane de angajaţi civili ai guvernului federal. Trump susţine că guvernul federal este prea costisitor şi că prea mulţi bani sunt irosiţi prin fraudă şi ineficienţă. SUA are o datorie publică de aproximativ 36 de trilioane de dolari şi un deficit de 1,8 trilioane de dolari anul trecut, iar necesitatea unei reforme este recunoscută de ambele partide. Cu toate acestea, democraţii din Congres acuză că Trump încalcă autoritatea constituţională a legislativului asupra cheltuielilor federale, în timp ce republicanii, care controlează ambele camere ale Congresului, au susţinut în mare parte aceste măsuri.

Tensiuni în echipa lui Trump din cauza ritmului concedierilor

Amploarea şi viteza acestor disponibilizări au generat frustrare în rândul unor consilieri ai lui Trump, inclusiv şefa de cabinet a Casei Albe, Susie Wiles, din cauza lipsei de coordonare, au declarat surse pentru Reuters.

În plus faţă de reducerile de personal, Trump şi Musk au încercat să elimine protecţiile din serviciul public pentru angajaţii de carieră, au îngheţat cea mai mare parte a ajutorului extern al SUA şi au încercat să închidă agenţii guvernamentale precum Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Biroul pentru Protecţia Financiară a Consumatorilor (CFPB).

Aproximativ jumătate dintre angajaţii aflaţi în perioada de probă la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi la Institutul Naţional de Sănătate (NIH) sunt concediaţi, conform unor surse apropiate procesului.

Serviciul Forestier al SUA a anunţat concedierea a circa 3.400 de angajaţi recent angajaţi, iar Serviciul Naţional al Parcurilor a notificat aproximativ 1.000 de angajaţi că vor fi eliberaţi din funcţie.

În plus, Serviciul Fiscal Intern (IRS) urmează să concedieze mii de angajaţi săptămâna viitoare, ceea ce ar putea afecta procesul de colectare a taxelor, în special înainte de termenul limită din 15 aprilie pentru depunerea declaraţiilor fiscale.

Preocupări privind serviciile publice esenţiale

Reducerile bugetare au ridicat semne de întrebare cu privire la siguranţa unor servicii esenţiale. La o lună după incendiile devastatoare din Los Angeles, programele federale au încetat să mai angajeze pompieri sezonieri şi au suspendat activităţile de îndepărtare a pericolelor, cum ar fi lemnul uscat din păduri.

Criticii susţin că abordarea radicală a lui Musk, cel mai bogat om din lume, demonstrează influenţa extraordinară pe care acesta a acumulat-o în administraţia Trump.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a apărat însă aceste măsuri, spunând că echipa lui Musk, numită ”Departamentul pentru Eficienţa Guvernamentală” (DOGE), aplică un audit strict în agenţiile federale pentru a identifica cele mai bune practici.

”Aceştia sunt oameni serioşi, care evaluează fiecare agenţie pentru a reduce risipa,” a declarat Bessent pentru Fox Business Network.

Totuşi, experţii în buget afirmă că reducerile par să fie mai mult motivate de ideologie decât de dorinţa reală de a reduce cheltuielile.

”Trădat de propria mea ţară” – reacţii ale angajaţilor concediaţi

Mii de angajaţi concediaţi şi-au exprimat frustrarea şi şocul. ”Am servit această ţară ca veteran şi am muncit 17 ani pentru Departamentul Apărării. Acum mă simt trădat de propria mea ţară,” a spus Nick Gioia, fost militar şi angajat al Departamentului pentru Agricultură din decembrie, concediat joi seară.

”Nu cred că este vorba despre reducerea birocraţiei. Simt că suntem doar nişte pioni într-un joc,” a adăugat el.

Sindicatele care reprezintă lucrătorii federali, inclusiv Federaţia Naţională a Angajaţilor Guvernamentali, care are peste 100.000 de membri, consideră că administraţia Trump şi Musk îşi propun să elimine agenţiile care reglementează industriile şi pieţele financiare.

Anumite concedieri din domeniul nuclear, anulate parţial

Unele disponibilizări au fost contestate de instanţe sau revizuite de administraţie. Între 1.200 şi 2.000 de angajaţi ai Departamentului Energiei au fost concediaţi, inclusiv 325 de la Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară, responsabilă cu supravegherea arsenalului nuclear al SUA. O parte dintre aceste concedieri au fost „parţial anulate” pentru a păstra personal esenţial, conform unor surse citate de Reuters.

Concedieri 2025. Concurs pentru toți funcţionarii publici. Cine pică examenul pleacă acasă!

De asemenea, o instanţă a emis vineri un ordin temporar care împiedică disponibilizările la Biroul pentru Protecţia Financiară a Consumatorilor (CFPB), oferind angajaţilor o pauză de la concedierile masive aşteptate.

Sindicatele lucrătorilor federali au intentat procese împotriva planului de concediere voluntară, iar trei judecători federali au examinat vineri cazuri privind accesul echipei DOGE la date financiare sensibile de la agenţiile guvernamentale.

Un judecător din New York a extins un ordin temporar care blochează accesul DOGE la sistemele Trezoreriei SUA, oferind un respiro angajaţilor afectaţi de restructurările masive.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)