Concedieri 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat marţi că a solicitat companiilor de energie să facă analize proprii şi să vadă ce cheltuieli pot să reducă, astfel încât cei care lucrează să fie motivaţi, unde sunt cheltuieli exagerate, risipă, mai ales în zona administrativă, să corecteze.
”Am avut foarte multe discuţii cu partenerii sociali, cu sindicatele în mod special, nu doar de la Elcen. (..) Există anumite prevederi în Ordonanţa Trenuleţ, care ar afecta, să spunem, drepturile acestor angajaţi. Continuăm discuţiile. Îi rog să aibă puţină răbdare, ne străduim să corectăm aceste lucruri. Sigur, nu este doar decizia mea, dacă ar fi după mine şi am avea un buget nelimitat la Ministerul de Finanţe, am susţine din plin sectorul energetic”, a spus Burduja.
”Trebuie să ne gândim în ce moment este România astăzi şi să ne facem fiecare un calcul. De aceea am şi solicitat companiilor de energie să facă aceste analize proprii şi să vadă ce cheltuieli pot să reducă, astfel încât cei care lucrează, sunt personal productiv, să fie motivaţi să aibă salarii corecte, condiţii de lucru corecte, unde sunt cheltuieli exagerate sau unde este risipă, în zona administrative, de exemplu, să corecteze aceste lucruri”, a precizat ministrul Energiei, după comandamentul de iarnă.
Despre problema de la Elcen, ministrul a explicat că ”ei au bătut palma pe un contract colectiv de muncă, la începutul lunii decembrie, înainte să apară ordonanţa, care a făcut referire la drepturile, beneficiile acordate pentru noiembrie şi le-a îngheţat practic la nivelul din noiembrie”.
Concedieri 2025. Sunt vizate economii totale de peste 1 miliard de lei, fără afectarea bunei funcţionări a activităţii de producţie şi a planurilor de investiţii în curs.
În ceea ce privește sectorul energetic, ministrul Sebastian Burduja a transmis că printre măsurile luate se află ”reducerea posturilor de conducere cu minim 30%, scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ cu minim 20%, reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu minim 20%, reducerea cu cel puţin 50% a cheltuielilor de protocol şi sponsorizări”.
De asemenea, ”sunt analizate posibile restructurări şi fuziuni între companiile din portofoliu, precum fuziunea dintre Electrocentrale Grup şi ELCEN Bucureşti, fuziunea dintre Societatea Comercială Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine pe Lignit din Craiova şi Complexul Energetic Oltenia.
Vizăm direct reducerea aparatului administrativ şi a birocraţiei. Sunt mii de persoane angajate ca personal TESA în toate aceste companii, a spus ministrul Burduja.
Ministerul Energiei arată că a anunţat, încă de la începutul anului, că va iniţia un plan de restructurare a companiilor de stat din sectorul energetic, ce vizează reducerea substanţială a costurilor şi eliminarea ineficienţelor, cu scopul de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestor companii.
De asemenea, prin reducerea posturilor de conducere se urmăreşte simplificarea structurilor organizatorice şi eliminarea unor funcţii, cu scopul de a reduce birocraţia şi de a creşte eficienţa decizională, rezultând reducerea cheltuielilor şi a aparatului administrativ de la nivelul fiecărei companii şi scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ, fără a afecta activităţile productive, cu scopul de a eficientiza procesele interne.
”Reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile: se vor analiza toate contractele încheiate pentru achiziţia de bunuri şi servicii, cu scopul de a obţine cele mai bune preţuri şi de a elimina cheltuielile nejustificate”, mai anunţă minstrul Energiei.
De asemenea se vor limita semnificativ cheltuielile cu evenimentele protocolare şi sponsorizările, alocându-se aceste resurse pentru investiţii în dezvoltarea sectorului energetic.
Mai mult, conform pe parcursul acestui an, angajările vor fi permise doar în cazul situaţiilor strict necesare, în care ocuparea unui post este esenţială pentru funcţionarea corespunzătoare a companiilor sau pentru dezvoltarea şi investiţiile companiilor.