Piața muncii din Germania se confruntă cu un val de concedieri, peste o treime dintre companii intenționând să reducă personalul în 2025, în contextul tensiunilor geopolitice și al încetinirii economice globale.
Mai mult de o treime din companiile germane estimează că vor face concedieri în acest an, arată un studiu publicat vineri de institutul economic german IW, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Acest institut, care a efectuat un sondaj în rândul a peste 2.000 de companii în lunile martie şi aprilie, a descoperit că 35% dintre firmele intervievate cred că vor renunţa la o parte din personal în acest an, şi doar 24% se gândesc să mai angajeze lucrători.
Singura excepție este industria de apărare, unde companii precum Rheinmetall și KNDS anunță mii de noi angajări pentru a face față cererii crescute de armament.
Piața muncii din Germania traversează o perioadă dificilă, marcată de reduceri semnificative de personal în aproape toate sectoarele economice. În contextul tensiunilor geopolitice, precum războiul din Ucraina și incertitudinile generate de politicile administrației americane conduse de Donald Trump, perspectivele de angajare se înrăutățesc. Totuși, un singur domeniu rămâne în creștere: industria de apărare.
Conform unui sondaj economic realizat în martie și aprilie 2025 de Institutul Economic German (IW) din Köln, instituție apropiată de mediul angajatorilor, 35% dintre companiile chestionate estimează că vor fi nevoite să reducă personalul în acest an. În același timp, doar 24% plănuiesc să facă noi angajări. Cercetarea, care a vizat aproximativ 2.000 de firme, indică un nivel crescut de pesimism în economie, chiar dacă ușor îmbunătățit față de toamna anului trecut, când 38% dintre companii anunțau reduceri și doar 17% estimau creșteri de personal.
Sectorul industrial rămâne cel mai afectat, 42% dintre companiile din industrie afirmând că vor reduce locurile de muncă în 2025, în timp ce doar 20% plănuiesc angajări. În domeniul serviciilor, procentul companiilor care anticipează concedieri este mai scăzut, de 21%, iar în construcții ajunge la 36%.
Și datele prezentate de Laboratorul de angajare 2025 confirmă declinul: platforma de recrutare Indeed a înregistrat o scădere cu 7,2% a numărului de anunțuri de angajare în primul trimestru al anului. Indicele Indeed al pieței muncii arată că tendința descendentă, începută în lunile anterioare, s-a accelerat. Cele mai mari scăderi se înregistrează în sectorul transporturilor (-16,3%), în domeniul ospitalității, turismului și evenimentelor (-14,1%), precum și în serviciile de curățenie (-14,1%).
Din cauza cererii crescute pentru echipamente militare, companiile din domeniu se pregătesc pentru extindere. Producătorul de tancuri KNDS, cu sediul în Țările de Jos, intenționează să angajeze 600 de persoane în Germania. În paralel, gigantul Rheinmetall își extinde masiv echipele. Directorul general al companiei, Armin Papperger, a declarat pentru postul ZDF că, în fiecare dintre ultimii trei ani, au fost angajate anual între 6.000 și 8.000 de persoane, iar trendul va continua în anii următori.
Rheinmetall are în plan și transformarea unor fabrici din Berlin și Neuss, care produceau anterior componente auto, în unități de producție pentru echipamente militare. „Aceasta este, într-adevăr, o adevărată mașină de muncă”, a subliniat Papperger, estimând că aproximativ 80.000 de persoane din Germania ar putea lucra în acest sector.
Anul trecut, compania a primit peste 200.000 de cereri de angajare, majoritatea venind din industria auto, aflată în declin. În contextul instabilității actuale, sectorul apărării pare a deveni o opțiune mai sigură pentru mulți muncitori.
Citeşte şi: Guvernul anunţă concedieri şi reducerea cheltuielilor bugetare: „Reforma angajaţilor este în desfăşurare”
Totuși, impactul general al situației politice și economice globale asupra industriei germane este sever. Potrivit studiului IW, economia suferă în continuare din cauza conflictelor geopolitice și a încetinirii globale, în timp ce administrația americană complică suplimentar climatul economic. Deși în perioada sondajului nu fuseseră implementate noi reglementări tarifare, autorii studiului subliniază că „climatul de export era deja otrăvit”.
Economiștii IW atrag atenția că războiul tarifar și comportamentul imprevizibil al lui Donald Trump reprezintă o presiune suplimentară asupra afacerilor germane. „Este un test dur pentru economia noastră”, a declarat Michael Grömling, economist-șef al institutului, potrivit publicației Merkur.de.