Concedieri în SUA. Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a prezentat marţi un proiect al unei reforme profunde a Departamentului de Stat – acuzat de faptul că este supradimensionat şi că nu se conformează obiectivelor ideologice ale administraţiei lui Donald Trump – desfiinţarea unor locuri de muncă şi misiuni diplomatice, relatează AFP.
Aparatul diplomatic american este de mult timp oaia neagră a conservatorilor, care vor o administraţie care să se concentreze mai mult asupra apărării intereselor americane şi mai puţin asupra avansării unor valori catalogate drept progresiste în întreaga lume.
”În forma sa actuală, Departamentul (de Stat) este umflat, birocratic, incapabil să-şi îndeplinească misiunea diplomatică esenţială în această nouă eră de competiţie între marile puteri”, afirmă într-un comunicat secretarul de Stat.
Efect de bumerang la buget după concedieri masive, nu mai are cine verifica marile averi
Reorganizarea prevede, între altele, desfiinţarea unei divizii care se ocupă cu ”securitatea civililor, democraţia şi drepturile omului”.
Ea va fi înlocuită cu o instanţă însărcinată cu ”coordonarea ajutorului străin şi afacerile umanitare”, care urmează să absoarbă ceea ce a rămas din USAID, agenţia de dezvoltare care gestiona un buget reprezentând aproape jumătate din ajutorul umanitar din lume, redus la aproape nimic de către administraşia Trump.
Noua instanţă cuprinde un birou însărcinat cu ”democraţia, drepturile omului şi libertatea religioasă” în locul unui birou care se ocupa, între altele, cu dreptul la muncă în întreaga lume.
Acesta din urmă a ”devenit o platformă a activiştilor de stânga în vederea purtării unor vendettas împotriva liderilor anti-woke în ţări ca Polonia, Ungaria sau Brazilia”, scrie Marco Rubio în acest text, publicat pe platforma Substack.
În acest proeict de reorganizare dispar, de asemenea, atât un birou care aduna probe ale unor crime de război în Ucraina şi în alte părţi, cât şi un birou care lucra la prevenirea atrocităţilor.
Poziţia de emisar special însărcinat cu lupta împotriva modificărilor climatice a fost de asemenea desfiinţată.
Închiderea unui birou nu înseamnă că sarcinile acestuia nu vor mai fi realizate, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, ci că ele vor fi realizate ”în mod mai rapid şi mai agil”.
Opoziţia democrată denunţă această reformă şi îl acuză pe Marco Rubio de lipsă de transprenţă şi de faptul că cedează teren rivalului chinez, care depăşeşte Statele Unite ca număr de posturi diplomatice în întreaga lume.
Proiectul ”nu vizează cu adevărat o optimizare a Departamentului de Stat, ci, în realitate, (vizează) lichidarea soft power americane, inclusiv a apărării noastre a drepturilor omului şi a democraţiei în lume”, îşi exprimă regretul democratul cu cel mai înalt rang în cadrul Comisiei Afacerilor Externe din Camera Reprezentanţilor, Gregory Meeks.
Senatorul Brian Schatz, însărcinat să supravegheze bugetul Departamentului de Stat în grupul democraţilor din Senat, evocă ”îngrijorări grave cu privire la capacitatea Statelor Unite de a-şi exercita leadershipul mondial” prin această reformă.
Marco Rubio a postat pe X un articol în care se arată că numărul birourilor de la Departamentul de Stat va scădea de la 734 la 602 şi că adjuncţii secretarului de Stat urmează să propună în termen de o lună planuri de reducere cu 15% a personalului pe care-l conduc.
Aceste date par ”corecte”, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Departamentului, care a stat de vorbă cu presa.
El declară că desfiinţarea posturilor nu înseamnă neapărat concedieri şi că planul urmează să fie discutat atât în Congres, cât şi cu angajaţii, în lunile următoare, în vederea finalizării reorganizării.
Aceasta este, însă, mai puţin brutală decât sugerau alte versiuni avute iniţial în vedere.