Concedieri masive în industriile auto şi de mobilă la sfârşit de an 2024 şi început de an 2025. Producătorul de mobilă Taparo SA din Târgu Lăpuș, unul dintre cei mai mari din regiunea Maramureș, a intrat în insolvență, la propria cerere, și a depus notificare de concedieri colective.
Taparo, producător de mobilier care a intrat în insolvenţă în noiembrie la propria cerere, a trimit o notificare Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş prin care anunţă concedierea a 379 de oameni, adică peste 40% din numărul mediu de salariaţi raportat la Ministerul de Finanţe în anul 2023.
”Conform notificării primite de la compania SC Taparo SA Tărgu Lăpuş vor fi concediaţi 379 de salariaţi, activitatea principală a acestora fiind în domeniul fabricării de mobilă. În acest moment, nu deţinem date complete privind pregătirea profesională a persoanelor afectate”, a spus Mihaela Oana Oşanu, director executiv în cadrul AJOFM Maramureş, la solicitarea ZF.
Taparo a intrat în noiembrie în insolvenţă, după ce anterior ceruse deschiderea procedurii de concordat preventiv iar aceasta i-a fost respinsă.
Intrarea în insolvenţă a Taparo este primul semnal negativ important pentru sectorul mobilei, unde producţia de mobilă a scăzut în 2022 şi 2023, dar şi în primele luni din acest an.
Concedieri 2025. O companie cu o puternică prezenţă în România dă afară 35.000 de oameni
De alfel, ultimii ani nu au fost favorabili pentru compania din Maramureş. Compania a avut în 2023 o cifră de afaceri de 202 milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Compania a intrat pe profit însă în 2023, raportând un profit net de 1,7 milioane de lei, faţă de o pierdere de 23 de milioane de lei în anul anterior. Taparo este controlată de Ioan Filip (95% din acţiuni) şi Lucia Stelea.
Pe de altă parte, o altă companie din grup, Techtex, a intrat în concordat preventiv, care este o procedură judiciară de prevenire a insolvenţei, a cărei deschidere suspendă executările silite şi oferă posibilitatea de redresare a companiei pe baza unui plan de restructurare. Mihaela Oana Oşanu spune şi că pentru luna ianuarie AJOFM Maramureş a primit notificări pentru concedieri colective pentru 149 de angajaţi, dintre care 59 de angajaţi în fabricarea de textile neţesute, domeniu de activitate în care activează Techtex.
Industria mobilei este una dintre puţinele industrii pe excedent, cu o contribuţie însemnată în balanţa comercială a României, respectiv de 1,23 miliarde de euro în 2023, dar cu o medie de 1,5 miliarde de euro/an (înainte de pandemie), conform datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România. în plus, anul trecut industria mobilei a ocupat locul 6 între sectoarele cu aport valutar pozitiv la balanţa comercială a României. În prezent, 90% din producţia de mobilă a României merg la export. Iar un exportator important de mobilă este şi Taparo.
Fabrica românească de mobilă Rus Savitar (Casa Rusu), vândută unui investitor chinez
Probleme masjore sunt şi la Casa Rusu. Omul de afaceri Cristian Rusu, cunoscut pentru brandul de mobilier Casa Rusu, îi vinde unui investitor chinez fabrica de mobilă Rus Savitar, de la Dudeștii Noi, Județul Timiș.
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania chineză Yongyi (Hainan) Investment Consulting Co. Ltd. intenționează să preia, prin intermediul mai multor firme vehicul, aflate în curs de înființare, compania timișeană Rus-Savitar SA.
Tranzacția va fi agreată prin semnarea unui contract de vânzare-cumpărare de acțiuni, la momentul autorizării, contractul nefiind semnat.
Yongyi (Hainan) Investment Consulting Co. Ltd., o firmă de tip holding, înregistrată în Republica Populară Chineză, face parte din Grupul UE Furniture, care activează în producția și vânzarea de scaune ergonomice.
Rus-Savitar deține și operează o fabrică de mobilă în comuna Dudeștii Noi, Județul Timiș, fiind activă pe piața producției și comercializării de mobilă din România.
„În urma analizei acestei concentrări economice, Consiliul Concurenţei a constatat că această operațiunea nu este în măsură să ridice obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal” – a informat, marți, Consiliul Concurenței, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Afacerea românească de familie Rus Savitar a fost lansată încă din anul 1994, de către Dorica și Iordache Rusu, fiii lor, Cristian și Raimond Rusu, intrând și ei în acționariat. Business-ul s-a dezvoltat atât pe partea de producție cât și în comerțul cu mobilier. La un moment dat, compania a ajuns la 20 de magazine de mobilă Casa Rusu, în toată țara și 2 fabrici Rus Savitar, având în total în jur de 1.000 de angajați.
În perioada 2019-2022, fondul de investiții suedez Greenbridge Partners a cumpărat business-ul Rus Savitar. Suma tranzacției nu a fost dezvăluită, dar ZF.ro a aflat că s-a ridicat la „câteva zeci de milioane de euro”.
Pe timpul pandemiei COVID-19, afacerea nu a mers bine deloc, iar proprietarul suedez a luat bani cu împrumut și a acumulat datorii cu business-ul Rus Savitar. Astfel, în octombrie 2023, Cristian Rus, împreună cu soția lui, Laura, a răscumpărat afacerea findată de familia sa, cu obiectivul de a salva partea de producție.
Fabrica Rus Savitar de la Dudeștii Noi, Județul Timiș, a produs mobilier în principal pentru magazinele Casa Rusu, din același grup de business, dar și pentru alte magazine, cum este rețeaua Dedeman, a fraților Pavăl, liderul pieței românești de bricolaj. Magazinele Casa Rusu au acumulat cea mai mare parte a datoriilor către fabrica Rus Savitar, potrivit ZF.ro. Astfel, rețeaua de comerț Casa Rusu a intrat în insolvență și și-a închis cele 6 magazine pe care le mai avea, în octombrie 2024. Practic, omul de afaceri Cristian Rusu, prin firma de producție de mobilă Rus Savitar, a cerut insolvența firmei sale de comerț Casa Rusu, în ideea de a-și salva fabrica.
Iată că acum Laura și Cristian Rusu vând afacerea de producție de mobilă Rus Savitar către investitorul chinez Yongyi (Hainan) Investment Consulting Co. Ltd., așa cum a anunțat Consiliul Concurenței, care a autorizat tranzacția.
În anul 2023, firma Rus Savitar SA, specializată în fabricarea de mobilă, a obținut o cifră de afaceri de 94,7 milioane de lei și a ieșit pe pierderi de 9,3 milioane de lei, având 340 de angajați, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor.