Concedieri masive în România. Situația este din ce în ce mai îngrijorătoare din punct de vedere economic. Foarte mulți români au rămas fără locuri de muncă, în ultima vreme, după ce mai multe companii străine care fabrică haine au decis să-și mute activitatea în alte țări.
Reprezentanții acestor firme susțin destul de clar că vor să-și mute producția în țări unde mâna de lucru este mai ieftină. În acest context, ei dau de înțeles destul de clar că manopera în România s-a scumpit, mai ales după ce salariul minim s-a majorat. Și tocmai de aceea aleg să-și mute producția în țări din Asia sau Europa non-comunitară.
Spre exemplu, investitor italian a vut o fabrică de pantofi în Oradea timp de trei decenii. Cea mai bună perioadă a fost cu 600 de angajați și o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro. Ulterior, însă, a fost nevoit să o închidă. „Plec unde manopera e mai ieftină: Vietnam, vorbim de Etiopia”, a spus Antonio Sargenti, investitor.
O altă fabrică de pantofi trece prin exact aceeași situație. În 2020 avea 250 de oameni, însă acum sunt doar 150. „Mulți s-au închis, puțini am mai rămas. Acuma, depinde cât rezistăm și noi. Încercăm, facem tot posibilul să rezistăm, dar nu-i după noi”, a explicat Doina Ruf, managerul fabricii pentru Știrileprotv.
Conform datelor INS, numărul angajaților din industria ușoară scade în fiecare an. În fabricile de pantofi, spre exemplu, lucrau peste 73 de mii de angajați în anii 2000, iar acum sunt mai puțin de jumătate. În industria textilă, în urmă cu 25 de ani, erau peste 260 de mii de angajați care munceau, iar acum sunt doar 70 de mii.