Concedierile masive, inclusiv în România, la începutul anului 2025, au dus la reducerea cu 30% a personalului unei companii germane. În fața acestor provocări, profesorul Cristian Păun sugerează cu umor negru o soluție extremă: noi impozite pe cifra de afaceri!
„Preh România (din Ghimbav, Brașov), firmă care produce componente electronice pentru Mercedes, Tesla și Porsche, anunță disponibilizarea a 600 de angajați (din cei 2000).
O firmă de ștergătoare auto (Trico), din Prahova, anunță și ea posibile disponibilizări, vreo 400 de angajați.
Producătorul de componente auto Brandl din Sibiu a anunțat că a concediat în luna ianuarie 140 de angajați.
Hai cu taxa pe construcții speciale! Hai cu impozite pe cifra de afaceri!
Globaliștii naibii! Soroiștii! Progresiștii!
Să plece!
Au secătuit țara de reurse, ne-au ținut în sclavie! Au ascuns profituri! Au adus această țară la sapă de lemn.
Nu avem nevoie de ei!
Să ne luăm bogățiile înapoi! Să ne luăm țara înapoi!
Să creștem cai! Varză! Viezuri! Berze! Cânepă! Să săpăm canale! Să punem apa în țevi!
Să îi boicot-ăm! Să vină schimbarea. Suverani din toate țările, uniți-vă! Scuze, uni-țivă!”
Într-adevăr, peste 1.000 de angajați de la șase firme din județul Brașov vor rămâne în perioada următoare fără locuri de muncă. Firmele au notificat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă că vor recurge la disponibilizări.
Printre sectoarele afectate se numără producția auto, fabricarea încălțămintei și industria produselor din mase plastice. Cel mai semnificativ val de disponibilizări vine din partea companiei germane Preh România, care a anunțat că va restructura 600 de angajați din totalul de 2.075.
Cum au reacționat urmăritorii profesorului Păun la postarea voit ironică?
„Unii nu ar înțelege sarcasmul și ironia, dle! Chiar ar boicota totul și ne-ar întoarce în evul mediu întunecat. Oricum, stat feudal, avem.”, observă cineva.
„O explicație importantă este creșterea salariului minim. Salariul minim aproape s-a dublat în ultimii 5 ani (281 euro net la 1 ian 2020 la 517 euro la 1 ian 2025). Firmele care nu au cum să acopere prin prețul de vînzare acest cost fix din ce în ce mai mare au devenit nerentabile. Vorbesc în cunoștință de cauză, fiindcă avem la fondul de investiții unde-s implicat o fabrică unde am văzut implicațiile creșterii salariului minim. Marile rețele de comerț nu permit să mărești prețurile în ritmul creșterii costurilor fixe ale companiei. Și ajungi într-o situație grea în conjuncție cu alte decizii greșite ale managementului/acționarilor sau indecizii de restructurare.”, comentează altcineva.
„Cred că efortul dumneavoastră de a-i lămuri nu îi ajunge pe suveraniști. Pentru ei, nu contează că sunt atâtea disponibilizări, decât dacă li se întâmplă chiar lor. Însă, după idolul lor, se vor hrăni cu apă și energie.”, notează un alt urmăritor.
Trei fabrici de încălțăminte din județul Brașov vor închide, disponibilizând toți angajații. Două dintre ele, Hard Gym SRL și MGH Cons Group, deținute de Horia Stan, vor concedia 46, respectiv 50 de persoane. Cea de-a treia, Calzaturificio Skandia SA Casier Treviso, va renunța la 31 de angajați.