România nu are încă un buget pentru 2025, iar guvernanți caută disperați soluții pentru reducerea cheltuielilor. Astfel, Coaliția de guvernare a decis o serie de restructurări și concedieri în instituțiile statului.
Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut miniștrilor să vină cu propuneri de restructurare atât a posturilor din administrația centrală, cât și a posturilor din companiile de stat.
”Guvernul trebuie să aprobe bugetul până cel târziu pe 27 ianuarie, astfel încât să putem să îl înaintăm rapid Parlamentului și în prima săptămână din sesiunea parlamentară legea bugetului să fie aprobată. De aceea le solicit miniștrilor să își facă toate calculele, dar să includă neapărat și propuneri de restructurare a tuturor posturilor nejustificate, atât în administrația centrală, cât și la nivelul companiilor de stat din subordine’, a spus Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern din 13 ianuarie 2025.
După ce Ilie Bolojan a anunţat că dă afară peste 24% din personalul de la Senat, și preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat reorganizarea Camerei, din 1600 de angajaţi ar urma să plece cel puţin 200 de persoane. El a mai spus că se face o analiză şi privind unele tăierile de cheltuieli pe zona de combustibil, maşini, dar şi eficientizare energetică, privind consumul de energie.
”Avem în lucru un plan pentru reorganizare, care va fi gata săptămâna viitoare, luni, cel mai târziu. Avem la Cameră un număr total de angajaţi de 1.600”, a spus Ciprian Şerban, la Prima News.
El a arătat că din acestea, 125 de posturi se autofinanţează. ”Aici mă refer la cei care se ocupă de închirierea sălilor pentru evenimente, cei care şi generează profit şi se şi autofinanţează. Şerban a mai declarat că există şi personal care deserveşte şi alte instituţii, securitate tehnică, administrativ, Monitor Oficial, 430 de persoane aproximativ.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Vom elimina 80 de posturi vacante. Dintre cele ocupate, între 10% şi 20% vor pleca acasă”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, recent, că ministerul său urmează să elimine toate posturile vacante, iar 10-20% dintre cele ocupate vor fi, de asemenea, reduse. Întrebat despre proiectul liderului PNL, legat de reorganizarea posturilor de la Senat, Burduja a spus: ”Domnul Bolojan face ceea ce a spus că va face, o reformă a statului, ca să-l recredibilizăm şi practic să demonstrăm tuturor românilor că nu le cerem lor să strângă cureaua, în primul rând, şi noi, statul, strângem cureaua. Aşa cum este normal”.
În prezent, sistemul bugetar a ajuns la un număr de 1,306 milioane posturi ocupate în noiembrie, în urcare cu aproape 6.000 de posturi față de luna anterioară. De asemenea, 255.405 angajați lucrează în companii controlate (integral sau cu pachet majoritar) de stat, de către Guverm sau de către autorități locale. Este cel mai mare număr de angajați la stat din ultimii 15 ani, scrie Profit.ro.
În medie, bugetul statului a avut în noiembrie un cost mediu de 10.959 lei (aferent unui net de 6.411 lei) pentru un post ocupat în sectorul public în timp ce angajații din companiile statului au generat în trimestrul al treilea (cele mai recente date disponibile) un cost de 9.590 de lei (net 5.610 lei), potrivit calculelor Profit.ro.
Peste 60% dintre bugetari sunt femei. Acestea domină și la nivel de funcții de decizie ocupate prin concurs, în timp ce pe posturile cu numire politică (miniștri, de exemplu) sunt mai mulți bărbați.
Ministerul Finanțelor a impus instituțiior statului o diminuare cu circa 5% a cheltuielilor de personal și a celor cu bunuri și servicii. Controlul foarte strict al cheltuielilor, alături de creșterea veniturilor colectate de către ANAF, ar trebui să permită Guvernului să se încadreze în ținta de deficit bugetar de 7% (ESA) stabilită pentru acest an cu CE în planul fiscal, fără adoptarea, cel puțin pentru acest an, a unor măsuri de creștere a poverii fiscale.