Concedieri nemaivăzute în SUA: Trump își destituie șeful armatei și alți cinci generali și amirali

Președintele Donald Trump a decis demiterea șefului Statului Major Interarme, generalul Forțelor Aeriene C.Q. Brown, și a altor cinci generali și amirali, într-o remaniere fără precedent a conducerii armatei americane, potrivit Reuters.
Filip Stan
22 feb. 2025, 11:45
Concedieri nemaivăzute în SUA: Trump își destituie șeful armatei și alți cinci generali și amirali

Generalul Brown, al doilea ofițer de culoare care a devenit principalul consilier militar al președintelui, își desfășura mandatul de patru ani, care urma să se încheie în septembrie 2027. Un oficial american a precizat că Brown a fost înlocuit cu efect imediat, înainte ca succesorul său să fie confirmat de Senat, scrie Reuters.

 

Secretarul Apărării Pete Hegseth alături de președintele Statului Major al Forțelor Armate, generalul Forțelor Aeriene CQ Brown Jr., după sosirea la Pentagon, Washington, D.C., pe 27 ianuarie 2025. (Foto DoD de către Petty Officer 1st Class Alexander Kubitza, U.S. Navy)

Secretarul Apărării Pete Hegseth alături de președintele Statului Major al Forțelor Armate, generalul Forțelor Aeriene CQ Brown Jr., după sosirea la Pentagon, Washington, D.C., pe 27 ianuarie 2025. (Foto DoD de către Petty Officer 1st Class Alexander Kubitza, U.S. Navy)

Trump a anunțat pe platforma Truth Social că îl va nominaliza pe fostul general-locotenent Dan „Razin” Caine, pentru a-l înlocui pe Brown, încălcând astfel tradiția, întrucât pentru prima dată funcția de șef al armatei SUA va fi ocupată de un militar aflat în retragere.

Președintele american va înlocui și pe șeful Marinei, funcție ocupată până acum de amiralul Lisa Franchetti, prima femeie care a condus un serviciu militar, dar și adjunctul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, potrivit unei declarații a Pentagonului.

De asemenea, Trump va înlocui judecătorii avocați, generali ai armatei, marinei și forțelor aeriene, funcții esențiale care garantează aplicarea justiției militare.

Citește și: ALEGERI GERMANIA 2025. Cum arată ultimul sondaj, votul de duminică va schimba cancelarul!

Decizia lui Trump va genera o perioadă de turbulențe la Pentagon, care se pregătea deja pentru concedieri masive de personal civil, o revizuire semnificativă a bugetului și o schimbare majoră în desfășurările militare, în cadrul noii politici externe „America First” a președintelui.

În timp ce conducerea civilă a Pentagonului variază în funcție de administrație, membrii în uniformă ai forțelor armate ale SUA sunt obligați să rămână apolitici și să implementeze politicile guvernamentale, indiferent de orientarea politică, fie ea democratică sau republicană.

“Aș dori să-i mulțumesc generalului Charles Brown pentru cei peste 40 de ani de serviciu, a scris președintele american pe rețeaua sa Truth Social, salutând un lider remarcabil.”

Generalul Brown fusese numit de Joe Biden șef al Statului Major Interarme în 2023.

Donald Trump l-a numit și el în fruntea Forțelor Aeriene la sfârșitul primului său mandat, devenind primul afro-american în acest post.

Donald Trump a promis, la întoarcerea la Casa Albă, să facă o curățenie majoră în jurul lui, înlăturând o serie de înalți responsabili, inclusiv unii demnitari aflați în poziții tradițional stabile, chiar și în cazul unei schimbări politice.

Secretarul Apărării al lui Donald Trump, Pete Hegseth, sugerase deja într-un podcast înainte de a-și prelua mandatul că ar trebui să-l concedieze pe generalul Charles Brown și pe orice alt responsabil militar „implicat în această politică woke de mizerie”.

Dan Caine, care îl va înlocui pe Generalul Brown este un militar din rândul forțelor aeriene (USAF).

El este un pilot calificat, expert în securitate națională, antreprenor de succes, un războinic cu o vastă experiență în domeniul operațiunilor speciale, a scris președintele american.

Împreună cu șeful său civil, secretarul Pete Hegseth, Dan Caine va trebui „să restabilească pacea prin forță, să pună America pe primul loc și să ne reconstruiască armata”, a scris Donald Trump pe rețeaua socială.

Citește și: Rusia susține că nu a cerut SUA retragerea trupelor NATO din Europa de Est

În cea mai recentă carte a sa, Hegseth, fostă personalitate Fox News și veteran al armatei, s-a întrebat dacă Brown ar fi obținut funcția de șef al Statului Major Interarme dacă nu ar fi fost de culoare. „A fost din cauza culorii pielii sale? Sau a abilității sale? Nu vom ști niciodată, dar întotdeauna vom avea îndoieli – ceea ce, în mod evident, pare nedrept față de CQ. Dar, având în vedere că el a făcut din problema rasială una dintre principalele sale caracteristici, de fapt nu contează prea mult,” a scris Hegseth în cartea sa din 2024, „The War on Warriors: Behind the Betrayal of the Men Who Keep Us Free”.

Brown, un fost pilot de vânătoare care a ocupat comenzi în Orientul Mijlociu și Asia, a povestit despre discriminarea pe care a trăit-o în armată într-un videoclip emoționant postat online după uciderea lui George Floyd în 2020, un incident care a declanșat proteste naționale pentru justiția rasială.

Brown se afla într-o misiune oficială când Trump a făcut anunțul. Cu câteva ore înainte, contul oficial al lui Brown de pe X (fost Twitter) postase imagini cu el întâlnindu-se cu trupele la granița SUA cu Mexicul, desfășurate pentru a susține politica lui Trump de combatere a imigrației ilegale. „Securitatea frontierei a fost întotdeauna esențială pentru apărarea patriei noastre. Pe măsură ce navigăm provocările de securitate fără precedent… vom asigura că trupele noastre de la graniță au tot ce le trebuie,” a postat Brown.

Cine sunt liderii femei demise și ce funcții aveau

Franchetti a fost prima femeie care a comandat Marina SUA. Nominalizarea sa din 2023, făcută de președintele Joe Biden, a fost o surpriză. Oficialii Pentagonului se așteptau, în mare parte, ca nominalizarea să meargă la amiralul Samuel Paparo, care la acea vreme conducea Marina în Pacific. Paparo a fost, însă, promovat pentru a conduce Comandamentul Indo-Pacific al armatei SUA.

În prima sa zi de mandat, Trump a demis-o pe Linda Fagan, amiralul de la conducerea Gardelor de Coastă ale SUA. Ea fusese prima femeie care ocupa această funcție.

Luna trecută, Pentagonul condus de Trump l-a atacat și pe Mark Milley, general în retragere și fost președinte al Statului Major al Forțelor Armate, retrăgându-i dreptul la pază personală și autorizația de securitate. De asemenea, i-a îndepărtat portretul de pe pereții Pentagonului.

Milley, care a fost cel mai înalt oficial militar al SUA, în timpul primelor mandate ale lui Trump, a devenit un critic major al acestuia după pensionarea sa ca general cu patru stele în 2023, în timpul administrației Biden, și a primit amenințări cu moartea.

Este neclar cine va fi ales de administrația Trump pentru a deveni noul judecător avocat general al Armatei, Marinei și Forțelor Aeriene.

Cert este că în cartea sa din 2024, Hegseth a criticat dur avocații militari, afirmând că majoritatea „petrec mai mult timp urmărind militarii noștri decât prinzând infractori”.

 

 

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară, paparazzii Spynews.ro
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Mașina specială care va fi lansată în curând în România. Puțini au auzit de acest brand
Capital.ro
Ordin UE. Kit de supraviețuire pentru 3 zile. Românii trebuie să pună și bani numerar deoparte
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Jo susține că ar fi fost amenințată de Gheboasă: “Lasă că ne întâlnim noi…”. Motivul banal din care a început totul
Spynews
Horoscopul lunii aprilie, cu astrologul Remus Ionescu. Ce se întâmplă în viața fiecărei zodii
Evz.ro
Bani suplimentari de la stat, de pe 1 aprilie. Documentele necesare pentru obținerea lor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, prima apariție publică de la moartea afaceristului! Unde a apărut Mihaela Botezatu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu național. Marele cântăreț a murit pe scenă: A fost vocea și inima acestor meleaguri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
GALERIE FOTO 30 de ani de la catastrofa aviatică de la Balotești. Cum e păstrată memoria victimelor la locul accidentului
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Sondaj Verifield: Surpriza de pe locul 2 la prezidențiale. Pe cine ar vota românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cifrele lui Nicușor spun lucruri trăsnite: ce facem, ne ducem după „fenta” cu Ponta?