Județul Vrancea nu mai este de multă vreme lider în ceea ce privește numărul de fabrici de materiale textile, însă, se remarcă prin faptul că aici se află cele mai mari companii din acest sector. Cele mai multe firme din domeniu se află acum în București, Iași și Ilfov.
Deși fabricile de textile de aici nu mai sunt atât de numeroase ca în trecut, unitățile rămase asigură aproximativ 6.000 de locuri de muncă, majoritatea acoperite de localnici, dar și de muncitori aduși din județele vecine cum ar fi Galați sau Brăila.
Creșterea costurilor de producție și pierderea unor contracte externe, pentru că majoritatea acestor fabrici lucrau în lohn pentru companii cu branduri cunoscute, au dus la restrângerea activității. În utlima vreme, fenomenul este din ce în ce mai accelerat.
„Fabricile de confecții și-au redus activitatea și au micșorat numărul de salariați. Numărul de contracte de muncă este în scădere, ba chiar scădere accelerată, iar aceasta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea, pentru autorități, în primul rând, dar și pentru Guvern”, a declarat Ion Roman, președinte al Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Vrancea, organizație membră a Consiliului Național al IMM-urilor din România – CNIPMMR, pentru Termene.ro.
Ion Roman preconizează că majorarea salariului minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025, ar putea afecta puternic mai multe firme.
„Foarte multe domenii – și așa societățile mici și mijlocii au început să închidă, chiar și alea mai mari – sunt la limită. Dacă se mărește salariul minim cu 2-300 de lei, companiile nu vor putea să mai plătească ce obligații au la stat, care nu va mai avea de unde să ia bani….Am discutat recent cu niște firme, iar concluzia a fost că dacă se mai mărește salariul, înseamnă că oamenii vor închide sau vor reduce activitatea și vor da muncitorii afară. Deci, va fi foarte rău pentru noi toți, pentru societăți, în primul rând”, declară Roman.
Citește și: Studiu Colliers: Urmează şocuri pe piaţa imobiliară în 2025 din cauza forţei de muncă şi a modificărilor fiscale
El adaugă și că „statul ar trebui să mai rearanjeze cheltuielile bugetare, să le scadă”, nu doar să majoreze salariul minim brut.
Cele mai multe fabrici de materiale textile din România sunt înregistrate în București (1.471 de societăți comerciale), urmat de Iași (378) și Ilfov (339), însă, cele mai mari se află în Vrancea.
În top cinci companii din România, după cifra de afaceri, se află trei societăți din județul Vrancea.
1.Pandora Prod SRL din Focșani
2.Artifex SRL Focșani
3.Simiz Fashion SRL Focșani