Concedierile în rândul bugetarilor, anunțate din ce în ce mai frecvent în ultimele zile, sunt o amenințare și pentru angajații din mediul privat.
Sociologul Ștefan Guga este de părere că disponibilizările la stat vor avea ca efect o scădere a salariilor în mediul privat. Mai mult, cei nemulțumiți vor simți permanent amenințarea că alții le vor putea ocupa, în orice moment, locurile de muncă.
”Traiectoria pieței muncii din România e influențată foarte puternic de ce se întâmplă în sectorul bugetar, cum e și normal, de altfel. Dacă ne gândim logic, statul este un mare angajator, cu peste un milion de oameni în sectorul public. Dacă un angajator așa de mare decide să înghețe salarii, să nu mai angajeze și să facă concedieri, automat avem un impact asupra întregii piețe. Vestea pentru salariații din sectorul privat este una foarte proastă. Foarte probabil aceste măsuri vor împinge o parte din angajații din sistemul bugetar care nu va mai fi așa de interesant pentru potențialii candidați, înspre cel privat.
Măsurile aduc mai mulți candidați în sectorul privat, iar angajatorii vor putea spune din nou oamenilor că „dacă nu ești mulțumit, mai sunt alții care așteaptă la poartă”. Este ceva ce își amintesc foarte mulți salariați din sectorul privat din anii 2010, când erau tocmai tăieri de posturi în sectorul bugetar, înghețări și tăieri de salarii. Angajatorii din sectorul privat vor aceste lucruri – nu pentru că nu le place că statul cheltuie bani, că până la urmă este bine și pentru ei să fie așa – ci pentru că pot pune mai multă presiune pe angajații lor. Impactul pe piața muncii este unul negativ pentru salariați, funcționează împotriva intereselor lor”, a declarat sociologul, într-un interviu pentru ziare.com.
Ștefan Guga a vorbit și despre evoluțiile din anumite sectoare ale economiei.
Despre IT, unde guvernul a decis eliminarea facilităților fiscale pentru angajați, sociologul spune că acest sector ”încetinește, nu mai este ca acum doi ani, când duduia”.
În opinia lui Ștefan Guga, eliminarea scutirilor pentru angajați ”trebuia făcută mai devreme”.
”Eliminarea scutirii pune presiune suplimentară mai mult pe angajați decât pe angajatori în momentul de față. În context global, sectorul IT încetinește, nu mai este ca acum doi ani, când duduia. În urmă cu mai bine de un an, deși erau concedieri mari în alte țări, angajatorii spuneau că situația nu va afecta România, dar majoritatea sectorului privat din România este extrem de racordat la ce se întâmplă în afară și dependent de aceste evoluții. Acest lucru ne arată foarte clar că eliminarea scutirii trebuia făcută mai devreme. (…)
Măsura ar fi trebuit să fie luată când sectorul duduia, iar atunci impactul ar fi putut fi absorbit. Nici acum nu este un impact foarte mare, cu siguranță, dar eliminarea putea fi făcută mai bine. Ce înseamnă acest lucru nu este o altă amânare, ci să fi luat decizia mai devreme”, a explicat Guga.
Citește și BNR, anunţ despre creditele românilor. Indicele ROBOR a urcat iar