Concedierile bugetarilor, amenințare și pentru angajații din mediul privat. Sociolog: ”Angajatorii vor putea spune iar că dacă nu ești mulțumit, mai sunt alții la poartă”

Concedierile de la stat sunt un lucru cât se poate de prost și pentru angajații din mediul privat. ”Angajatorii vor putea spune iar că dacă nu ești mulțumit, mai sunt alții la poartă”, avertizează sociologul Ștefan Guga.
Irina Dumitrescu
23 ian. 2025, 21:25
Concedierile bugetarilor, amenințare și pentru angajații din mediul privat. Sociolog: ”Angajatorii vor putea spune iar că dacă nu ești mulțumit, mai sunt alții la poartă”

Concedierile în rândul bugetarilor, anunțate din ce în ce mai frecvent în ultimele zile, sunt o amenințare și pentru angajații din mediul privat.

Sociologul Ștefan Guga este de părere că disponibilizările la stat vor avea ca efect o scădere a salariilor în mediul privat. Mai mult, cei nemulțumiți vor simți permanent amenințarea că alții le vor putea ocupa, în orice moment, locurile de muncă.

”Traiectoria pieței muncii din România e influențată foarte puternic de ce se întâmplă în sectorul bugetar, cum e și normal, de altfel. Dacă ne gândim logic, statul este un mare angajator, cu peste un milion de oameni în sectorul public. Dacă un angajator așa de mare decide să înghețe salarii, să nu mai angajeze și să facă concedieri, automat avem un impact asupra întregii piețe. Vestea pentru salariații din sectorul privat este una foarte proastă. Foarte probabil aceste măsuri vor împinge o parte din angajații din sistemul bugetar care nu va mai fi așa de interesant pentru potențialii candidați, înspre cel privat.

Măsurile aduc mai mulți candidați în sectorul privat, iar angajatorii vor putea spune din nou oamenilor că „dacă nu ești mulțumit, mai sunt alții care așteaptă la poartă”. Este ceva ce își amintesc foarte mulți salariați din sectorul privat din anii 2010, când erau tocmai tăieri de posturi în sectorul bugetar, înghețări și tăieri de salarii. Angajatorii din sectorul privat vor aceste lucruri – nu pentru că nu le place că statul cheltuie bani, că până la urmă este bine și pentru ei să fie așa – ci pentru că pot pune mai multă presiune pe angajații lor. Impactul pe piața muncii este unul negativ pentru salariați, funcționează împotriva intereselor lor”, a declarat sociologul, într-un interviu pentru ziare.com.

Citește și Anunț important pentru proprietarii de apartamente. Se mărește pragul neimpozabil pentru cei ce își închiriază locuința

Ștefan Guga a vorbit și despre evoluțiile din anumite sectoare ale economiei.

Despre IT, unde guvernul a decis eliminarea facilităților fiscale pentru angajați, sociologul spune că acest sector ”încetinește, nu mai este ca acum doi ani, când duduia”.

În opinia lui Ștefan Guga, eliminarea scutirilor pentru angajați ”trebuia făcută mai devreme”.

”Eliminarea scutirii pune presiune suplimentară mai mult pe angajați decât pe angajatori în momentul de față. În context global, sectorul IT încetinește, nu mai este ca acum doi ani, când duduia. În urmă cu mai bine de un an, deși erau concedieri mari în alte țări, angajatorii spuneau că situația nu va afecta România, dar majoritatea sectorului privat din România este extrem de racordat la ce se întâmplă în afară și dependent de aceste evoluții. Acest lucru ne arată foarte clar că eliminarea scutirii trebuia făcută mai devreme. (…)

Măsura ar fi trebuit să fie luată când sectorul duduia, iar atunci impactul ar fi putut fi absorbit. Nici acum nu este un impact foarte mare, cu siguranță, dar eliminarea putea fi făcută mai bine. Ce înseamnă acest lucru nu este o altă amânare, ci să fi luat decizia mai devreme”, a explicat Guga.

Citește și BNR, anunţ despre creditele românilor. Indicele ROBOR a urcat iar

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)