Concedii 2025. Ce se întâmplă cu zilele libere neluate până la sfârşitul anului. Legea spune clar

Mulți angajați români nu au apucat să-și ia tot concediul în 2024, așa că zilele lor libere rămân pentru anul viitor. Totuși, trebuie să știi anumite detalii importante pentru 2025.
Irina Dumitrescu
24 nov. 2024, 09:50
Concedii 2025. Ce se întâmplă cu zilele libere neluate până la sfârşitul anului. Legea spune clar

Anunț important pentru toți angajații din România despre concediul din 2024. Ce se întâmplă dacă nu ți-ai luat toate zilele libere în decursul acestui an?

Ce se întâmplă cu zilele de concediu neluate până la finalul anului 2024

Anul 2024 este pe final, iar întrebarea multor români activi în câmpul muncii este ce se întâmplă cu zilele de concediu neluate până la 31 decembrie?

Potrivit legii, angajații români au dreptul la 20 de zile de concediu. Aceasta este durata minimă a concediului și se stabilește pentru zile lucrătoare. De asemenea, mai are și o durată efectivă care, de cele mai multe ori, este stabilită în baza contractului de muncă.

Se mai întâmplă ca, în unele cazuri, angajații să nu își ia libere toate zilele de care dispun în cursul unui an. În astfel de situații, pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului viitor (2025).

Citește și Câte zile de concediu trebuie să-ți iei, ca să te simți cu adevărat odihnit. Ai făcut o mare greșeală toată viața

Practic, angajații nu pierd aceste zile libere, ci beneficiază în continuare de ele. Însă există o condiție, și anume să fie luate până la data de 30 iunie 2025.

Legea din România spune că, până la finalul anului următor, angajatorul este obligat să ofere tuturor salariaților concediul de odihnă la care au dreptul. Această regulă se aplică românilor care, în decursul unui an, nu au efectuat integral concediul de odihnă.

”În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, conform articolului 146, alin. 2 din Codul Muncii.

Angajații trebuie să mai rețină că zilele de concediu neluate în anul în curs sau până la jumătatea anului viitor nu pot fi compensate în bani. Situația în care acestea se compensează este doar atunci când are loc încetarea contractului de muncă.

”Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.”, se arată în aliniatul 3 al aceluiași articol din Codul Muncii.

Ce nu intră în concediul de odihnă

Codul Muncii are perioade ce nu pot fi incluse în concediul de odihnă, dar care sunt plătite de angajator, cum ar fi:

  • sărbătorile legale;
  • perioadele de incapacitate temporară de muncă (aici intrând, implicit, incapacitatea de muncă ce este cauzată de probleme de sănătate);
  • perioadele aferente concediului de maternitate;
  • concediul paternal;
  • concediul de risc maternal;
  • concediul pentru îngrijirea copilului bolnav și cel de îngrijitor.

Legea din România mai face referire la o situație – absența de la locul de muncă pe o perioadă de cel mult 10 zile/an, pentru situații neprevăzute precum urgențele familiale cauzate de boli, accidente ori altele.

Vezi și Locul de muncă la care poți câștiga lunar până la 8.000 lei, în România. Numărul de zile de concediu poate ajunge la 40 pe an

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Lidl aduce din nou la raft, de luni, 3 februarie 2025, produsele care au făcut senzație în rândul românilor. Se vor da ca pâinea caldă
Capital.ro
A murit un nume imens. A fost un monstru sacru. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Zilele din luna februarie în care este bine să plantezi pomii fructiferi ca să aibă rod și să se umple de fructe. Datele exacte din calendarul lunar
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Ponta aruncă în aer scena politică. Lovitură năucitoare pentru Ciolacu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)