CONCEDII ALTFEL: Vacanţa călare, la poalele munţilor Făgăraş

O idee de vacanţă inedită, în care turistul să se aleagă cu altceva decât câteva kilograme în plus, ar putea fi concediul călare. Într-o astfel de vacanţă turiştii vizitează pe cai obiectivele turistice din zonă, dorm la cort sau în sacul de dormit. Au ocazia ca din şaua calului să supravegheze turmele de animale ca adevăraţii cowboy. o astfel de aventură îi aşteaptă pe amatori în Ţara Făgăraşului, în inima munţilor.
Nicu Stan
22 mai 2012, 07:43
CONCEDII ALTFEL: Vacanţa călare, la poalele munţilor Făgăraş

Din păcate, cei ce pun la dispoziţie astfel de vacanţe visează la perioada de dinainte de criză, când turiştii veneau în valuri. „Vânzările sunt mai mici cam cu 50% faţă de acum câţiva ani. Aproximativ 70% din turiştii pe care îi avem sunt români, restul din străinătate”, a spus, pentru RTV.NET, Cristian Culda, proprietarul firmei Culda’s Horses, aflată la poalele Munţilor Făgăraş.

Cei mai mulţi turişti sunt din Bucureşti, după care predomină cei din Braşov şi Sibiu. O zi de vacanţă călare costă în jur 60 de euro. „Preţul include cazare, pensiune completă, mic dejun, prânz şi cină şi călăritul”, a precizat Cristian Culda. În plus, bagajele sunt transportate cu maşini de teren, astfel încât turiştii să beneficieze de ele în pauze.

Noaptea la sac de dormit

Aproape nicio zi din tabăra de călărie nu seamănă una cu alta. Într-o zi turiştii sunt duşi să călărească trei-patru ore după care se întorc la pensiune şi au liber. „În alte zile stabilim un traseu, putem vizita mănăstirile din zonă şi putem înnopta la cabană. În altă zi înnoptăm la cort. Dacă timpul permite, în altă noapte turiştii sunt puşi să doarmă la sac de dormit”, a mai explicat Cristian Culda.

De asemenea, turiştii mai sunt duşi la stânile din apropiere pentru a vedea cum se face brânza şi cum se îngrijesc animalele, ocazie cu care aceştia pot supraveghea turmele de oi din şaua calului. În plus, seara, turiştii se ăpot bucura de focuri de tabără peste care organizatorul mai aruncă şi câte un berbecuţ.

Cai dresaţi pentru vacanţa călare

Cei care vor să aibă parte de o vacanţă călare, dar le este frică de cai trebuie să ştie că animalele din taberele specializate pe turism de călărie sunt învăţate cu oameni şi sunt foarte docile. „Pentru ca un turist să poată participa la o excursie de 3-14 zile are nevoie de 5-10 ore de curs”, spune Cristian Culda.

În funcţie de anotimp, promotorii vacanţelor călare mai pot pune la dispoziţia turiştilor plimbări cu sania trasă de cai sau plimbări cu trăsura, ambele pe trasee specializate.

Îmbrăcămintea necesară

„Orice turist care merge în vacanţa călare trebuie să aibă îmbrăcăminte de călărie, inclusiv echipament de schimb, haine sportive pentru seara, haine de ploaie, bocanci potriviţi pentru călărie şi mers pe jos, pălărie de soare, ochelari de soare şi costum de baie”, potrivit site-ului riding-adventures-transylvania.com.

Îmbrăcămintea de călărie poate fi compusă din jachetă şi pantaloni impermeabili, sau haină lungă impermeabilă, pălărie groasă (pentru cei ce nu vor să poarte casca de călărie) şi mănuşi. Chiar dacă organizatorii asigură şei confortabile este bine ca turiştii să aibă asupra lor, pentru prevenirea rosăturilor la picioare, jambiere din piele peste pantalonii de călărie (jodhpurs) sau colanţi pe sub pantaloni.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!