Legea da dreptul atat mamei cat si tatalui sa obtina concediul si banii aferenti pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Pentru asta, trebuie sa fi realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.
„Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit (…), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”, prevede actul normativ amintit.
In afara de banii obtinuti din salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, cele 12 luni pot fi constituite total sau partial si din perioade asimilate in care parintele indreptatit s-a aflat in una dintre urmatoarele situtatii:
In situatia parintilor adoptivi, a persoanelor care au luat copilul in plasament sau al tutorilor, se ia in considerare indeplinirea conditiilor timp de 12 luni din ultimii doi ani anteriori adoptiei, plasamentului sau instituirii tutelei.
Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda indiferent de numarul de copii pentru care parintele a beneficiat in trecut de aceste drepturi.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.