Circa 2.000 de români au renunţat la cazarea în hoteluri sau pensiuni şi şi-au cumpărat rulote sau autorulote cu care cutreieră lumea, fără să depindă de programul nimănui. Pentru mulţi dintre ei, vacanţele cu rulota au devenit un stil de viaţă, fiind deja dependenţi de libertatea unei vacanţe în natură şi de atmosfera deosebită din campinguri. O rulotă nouă costă în jur de 5.000-6.000 de euro, iar o autorulotă ajnge chiar şi la 25.000 de euro.
„Multe persoane cu nivel mediu de venituri aleg vacanţa cu rulota. Este o alternativă pe care o au în vedere în permanenţă. Chiar şi tinerii cu vârste de până în 30 de ani au început să meargă cu rulota”, a declarat, pentru RTV.NET, Constantin Curelea, vicepreşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Rulote şi Autorulote din România.
De ce să alegi vacanţa la rulotă
Ca bani, concediul cu rulota este echivalentul unuia petrecut într-un camping cu căsuţe, unde cazare nu costă mai mult de 30-40 de lei pe noapte, însă avantajele sunt net în favoarea rulotei. Turistului care pleacă la drum într-o rulotă nu o să-i lipsească conforul de acasă. Aceste autovehicule sunt dotate cu loc de dormit, aragaz, frigider, toaletă, chiuvetă, aer condiţionat, chiar şi cabină de duş, boiler pentru încălzit apa şi alte utilităţi.
„La rulotă primează confortul şi faptul că nu eşti legat de niciun loc de campare şi nu eşti legat de o rezervare. Te duci unde vrei, stai cât vrei, ai tot ce îţi trebuie la îndemână, de la tacâmuri până la aşternuturi. Eşti ca acasă. Acesta este cel mai mare avantaj”, a mai precizat Constantin Curelea.
Unde sunt campingurile în ţară
În România, cele mai multe campinguri sunt în Transilvania, Bucovina şi pe litoral (Năvodari, Mamaia, 2 Mai, Vama Veche). Dacă până acum câţiva ani, dotările lor lăsau de dorit, în prezent, aceste locuri încep să se ridice la nivelul celor din străinătate. „Patronii campingurilor din România sunt olandezi. În Olanda este cel mai bine dezvoltat acest tip de turism. Olandezii au ales să vină în România pentru că aici au găsit locuri deosebite. Campingurile au condiţii de nivel european. Sunt acreditate de un for european care le evaluează şi le dă girul. Chiar şi turiştii străini vin în campingurile din România”, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Rulote şi Autorulote.
Un camping dotat trebuie să aibă acces uşor la drum, gazon, locuri cu umbră, grupuri sanitare, apă. Unele dintre ele au chiar şi maşini de spălat rufe sau maşini de uscat rufe, locuri joacă pentru copii, piscine, restaurante sau cluburi.
„Este o plăcere să stai într-un camping cu toate dotările. Atmosfera dintr-un camping este deosebită, total diferit de timpul petrecut la un hotel sau pensiune, unde fiecare se închide între cei patru pereţi şi îşi vede de program individual. Într-un camping se leagă prietenii, se spun poveşti la foc de tabără, oamenii păstrează legătura peste ani. Copiii se joacă împreună, socializează”, a mai precizat Constantin Curelea.
Închirierea unei rulote nu este o variantă prea bună
Din păcate, cei care nu au o rulotă şi vor să închirieze una, trebuie să ştie că sunt foarte puţine firme care oferă acest lucru, iar cele care totuşi o fac, au preţuri destul de mari şi condiţii nu tocmai favorabile. „În România, sistemul de închiriere a rulotelor nu a luat amploare, pentru că românul vrea să aibă lucrul lui. Nu prea sunt firme care să închirieze rulote, pentru că nici cerere nu prea există, iar cele care sunt au preţuri destul de mari şi condiţii nefavorabile”, a conchis acesta.