Concediu de odihnă 2024. Ce spune Codul Muncii despre noile drepturi ale angajaților

Codul Muncii prevede noi modalități prin care un angajat din România își poate lua concediu de odihnă în 2024. De asemenea, sunt prevăzute și noi drepturi ale salariaților.
Filip Stan
03 ian. 2024, 09:22
Concediu de odihnă 2024. Ce spune Codul Muncii despre noile drepturi ale angajaților
Concediu de odihnă 2024. Ce spune Codul Muncii despre noile drepturi ale angajaților

Odată cu trecerea în noul an, toți angajații ar trebui să știe cum își pot folosi dreptul de a-și lua concediu de odihnă. Codul Muncii prevede noi drepturi, pe lângă cele deja cunoscute de toți salariații din România.

Citește și: Zile libere 2024. Veste bună pentru bugetari, stau mai mult acasă! Când poate fi recuperat concediul de odihnă neefectuat

Concediu de odihnă 2024: noile drepturi din Codul Muncii

Atunci când te afli în subodinea unui angajator, pe lângă obligațiile ce țin de locul de muncă, ca angajat, ai și o serie de drepturi prevăzute în Codul Muncii. Printre acestea se numără dreptul la concediu de odihnă, însă, de multe ori, acesta nu poate fi respectat din varii motive. Pentru unii angajați, să își ia concediu poate fi un lucru dificil, ceea ce poate determina probleme în sfera personală, dar și conflicte la locul de muncă.

De aceea, este necesar ca fiecare salariat să știe ce prevede Codul Muncii referitor la concediul de odihnă. Pe lângă faptul că au dreptul la acesta, salariații sunt și obligați să și-l ia.

Cum să îți iei concediu de odihnă în 2024? Pentru mulți angajați acest lucru poate fi o problemă. Iar de aici pot apărea probleme pe plan personal, dar și mici conflicte la locul de muncă. În luna decembrie, de pildă, fiecare angajator are obligația de planifica toate concediile de odihnă pentru anul următor iar angajații să aibă în vedere acest aspect atunci când aleg să fie liberi de la serviciu.

„Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale”, se arată în Codul Muncii.

De asemenea, angajatorul este cel care trebuie să inițieze consultările pentru concediul de odihnă în 2024, în timp util, pentru ca fiecare angajat să beneficieze de acesta atunci când are nevoie. Astfel, la finalul acestui an, angajatorul trebuie deja să aibă programările complete pentru anul următor.

Există, totuși, și situația în care un angajat vrea concediu de odihnă, însă perioada respectivă nu este disponibilă. În această situație, atât angajatul cât și angajatorul trebuie să ajungă la un acord în acest sens.

O altă situație incomodă este atunci când prea mulți angajați își iau concediu de odihnă în același timp iar angajatorul nu poate sista activitatea în acea perioadă. În acest caz, tot angajatorul are obligația să rezolve situația. Având în vedere că acest concediu de odihnă este un drept fundamental, o persoană nu poate fi obligată să renunțe la el. Drept urmare, angajatorul trebuie să găsească un înlocuitor pentru perioada respectivă.

Codul Muncii prevede și posibilitatea rechemării salariatului din concediu. Totuși, trebuie menționat că, în această situație, angajatorul va „suporta toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă”.

Scopul unui concediu este de a le oferi angajaților o perioadă minimă de repaus, fără ca venitul să le fie afectat. În funcție de nevoile fiecărui angajat, acesta poate discuta detaliile cu angajtorul pentru a se ajunge la o soluție mulțumitoare pentru ambele părți.

Citește și: Concediul de odihnă 2024. Până când se pot lua zile libere din concediul neefectuat în 2022 şi 2023

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
Playtech.ro
Zodiile care pot câștiga sume colosale de bani începând din 25 iulie 2024. Norocul e de partea lor
DailyBusiness
Românii vor avea parte de noi zile libere de la Guvern!
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi bombardamente la granița României cu Ucraina! În Tulcea a fost panică generală, după ce autoritățile au emis un mesaj RO-Alert
Capital.ro
Simona Halep a suferit cumplit. Adevărul despre divorțul de Toni Iuruc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
„Era un psihopat” Bunica și mătușa Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț din gelozie, mărturisiri șocante despre călăul nepoatei lor! Ireal ce a făcut imediat după ce și-a ucis soția
substantial.ro
Alerte de drone rusești în Tulcea: Avioane F-16 au fost ridicate în aer
MediaFlux
DOLIU IMENS! Din păcate A MURIT ASTĂZI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!