Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență ce prevede sume suplimentare pentru medicii care fac gărzi, acordarea de vouchere de vacanță pentru toți angajații din unitățile sanitare de stat și o limită de 38 de zile lucrătoare de concediu de odihnă în sectorul bugetar „Sănătate”.
Anunțul vine în condițiile în care sindicaliștii din domeniul sanitar protestează de câteva săptămâni, amenințând inclusiv cu declanșarea unei greve generale.
„Onorăm promisiunea făcută sistemului sanitar. Este vorba de creşteri de venit pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă Socială, la salariul de bază maxim prevăzut în lege”, a spus vineri premierul Marcel Ciolacu.
Acesta a declarat că sunt incluse fonduri pentru plata voucherelor de vacanţă, indemnizaţii lunare pentru gărzi, zile suplimentare de concediu de odihnă şi deblocarea negocierilor şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă.
„Practic, ca şi în cazul Educaţiei, reparăm inechităţi vechi şi sunt convins că facem ceva corect!”, a mai spus şeful Executivului.
Concedii 2023. Unde te poți caza în această vară cu doar 200 lei pe noapte
Ministerul Muncii a precizat, tot vineri, că Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență prin care sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public.
Concediu în plus, dar şi bani mai mulţi pentru gărzi
„Astfel, începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:
Măsura adoptată urmează să se aplice până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.
Legea a fost publicată în Monitorul Oficial! Începând cu data de 1 iulie, se elimină aceste pensii
„De asemenea, pentru eliminarea inechităților și discrepanțelor din rândul salariaților din unitățile sanitare publice, se mai reglementează acordarea contravalorii voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru cei care până la această dată nu au beneficiat de vouchere de vacanță”, se spune într-un comunicat de presă.
Actul normativ adoptat mai prevede instituirea unei limite clare a duratei concediului de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare în funcție de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului bugetar “Sănătate”.
Totodată, pentru facilitarea ocupării locurilor de muncă din sistemul de sănătate, se reglementează că salariații concediați prin concediere colectivă, în urma desființării unei unități sanitare, au dreptul de a fi reangajați cu prioritate pe posturile reînfiinţate, în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă, în cadrul unui termen de 12 luni de la data la care au fost concediați.