Bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe a câte patru zile libere fiecare, în perioada 21-24 ianuarie, 1-4 iunie, respectiv 12-15 august. Acest lucru este posibil datorită unui proiect de Hotârâre de Guvern. 23 ianuarie pică într-o zi de luni, cu o zi înainte de Ziua Unirii Principatelor Române, 2 iunie va fi vineri, după Ziua Copilului, iar 14 august va fi tot luni, cu o zi înainte de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Pe lângă liberele legale prevăzute în Codul Muncii şi zilele libere punte decise în Guvern, angajaţii din România mai beneficiază şi de alte zile libere plătite sub formă de concediu de odihnă.
Codul Muncii prevede, la art. 148, faptul că efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Asta înseamnă că, până la finalul acestui an, vor trebuie stabilite perioadele când salariații să-și efectueze concediul în 2023, potrivit avocatnet.ro.
„Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
In cadrul perioadelor de concediu stabilite salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu. Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu”, prevede codul muncii.