Concediu de opt săptămâni pentru tătici. Zilele libere vor fi egale şi non-transferabile pentru ambii părinţi

În Spania concediile paternale sunt de opt săptămâni începând de luni, când a intrat în vigoare o lege cu privire la egalitatea în câmpul muncii, conform căreia concediile paternale au fost majorate de la cinci până la opt săptămâni, transmite EFE.
Romania TV
01 apr. 2019, 11:58
Concediu de opt săptămâni pentru tătici. Zilele libere vor fi egale şi non-transferabile pentru ambii părinţi

Începând de luni, taţii copiilor născuţi sau adoptaţi după această dată vor avea un concediu de aproape două luni şi ar urma să se bucure de primele două săptămâni în acelaşi timp cu mama, imediat sau după naştere sau adoptarea copilului. Restul de şase săptămâni de concediu paternal pot fi împărţite în primele 12 luni de la naştere sau adoptare.

Guvernul socialist condus de Pedro Sanchez a aprobat recent o lege privind egalizarea progresivă a concediului paternal cu cel maternal, astfel încât în anul 2020 concediul paternal va fi de 12 săptămâni pentru ca în 2021 să ajungă la 16 săptămâni. În acel an cele două concedii vor fi egale şi non-transferabile pentru ambii părinţi.

Prin această măsură, care trebuie validată şi de Congresul Deputaţilor, camera inferioară a Parlamentului, Spania se plasează în fruntea Europei cu privire la egalitatea dintre concediul paternal şi cel maternal. Islanda este ţara europeană în care cele două concedii sunt cele mai apropiate, în timp ce în interiorul Uniunii Europene, Suedia este ţara cu cele mai apropiate concedii paternale şi maternale. In Islanda fiecare părinte beneficiază de cinci luni de concediu plătit non-transferabil, la care se adaugă alte două luni transferabile. Suedia oferă 480 de zile de concediu (16 luni) subvenţionat pentru fiecare copil, dintre care 90 de zile sunt rezervate pentru fiecare părinte şi nu sunt transferabile, iar restul pot fi împărţite între părinţi.

Cele mai puţin egalitare ţări din UE sunt Olanda şi Italia unde taţii beneficiază de un concediu parental de doar trei respectiv cinci zile.

Asa cum se intampla in statele nordice precum Danemarca sau Suedia, si proaspetii tatici din Romania isi doresc sa fie cat mai implicati in viata copiilor lor. Pentru acest lucru, legislatia in vigoare le ofera tatilor dreptul de a-si lua concediu platit pentru o perioada de timp, astfel incat acestia sa participe activ la cresterea micutilor, mai ales in primele etape de dezvoltare ale acestora.

  1. Importanta concediului de paternitate

Conform celor mai recente studii, taticii care beneficiaza de concediu de paternitate in primele saptamani de viata ale bebelusilor lor isi vor asuma acest rol in mod natural. Ei vor fi mai prezenti in viata copiilor lor la inceput si pe parcursul urmatorilor ani de dezvoltare a acestora si se vor juca mai mult cu cei mici, spre deosebire de parintii care nu primesc sau nu isi iau concediu de paternitate. Acest tip de concediu contribuie si la echilibrul emotional al copiilor, dar si la echilibrul familial, prin impartirea rolurilor si a responsabilitatilor dintre cei doi parinti.

Tipuri de concediu de paternitate

Cadrul legal din Romania le acorda tatilor dreptul de a intra in concediu de paternitate, in cazul in care acestia au statutul de salariati inregistrati in sistemul asigurarilor de stat, la data depunerii cererii. Acest beneficiu se imparte in doua tipuri: concediul paternal de scurta durata si concediul de crestere a copilului.

  1. Concediul paternal

 Acest tip de concediu este unul de scurta durata, si se acorda tatilor pentru a le permite acestora sa formeze o relatie de atasament cu copilul nou-nascut.

Beneficiarii acestui tip de concediu

Acest drept se acorda oricarui tata, fie ca acesta este sau nu casatorit si indiferent daca este tatal natural sau tatal adoptiv al bebelusului.

Cadrul legislativ 

Conform Legii 210/1999, tatal unui nou-nascut poate beneficia de 5 zile lucratoare libere in decursul primelor opt saptamani de viata ale bebelusului. Aceasta perioada de concediu se poate prelungi cu alte zece zile lucratoare, in cazul in care tatal urmeaza sau a absolvit un curs de puericultura si poate face dovada acestui lucru. Acest tip de prelungire se acorda doar o singura data, indiferent de numarul de copii al solicitantului.

Totusi, in cazul tatilor care au statutul de cadru militar, concediul se acorda sub forma unei permisii de doar sapte zile calendaristice.

Documente doveditoare necesare 

Pentru a beneficia de concediul paternal, parintele trebuie sa intocmeasca o cerere scrisa adresata conducerii unitatii la care acesta este angajat. Cererea trebuie insotita de certificatul de nastere al copilului, in care sa figureze numele tatalui care face acea solicitare si, eventual, de atestatul primit in urma absolvirii unui curs specializat de puericultura. 

Cursuri de puericultura 

Acestea prezinta notiuni elementare, teoretice si practice, cu privire la ingrijirea nou-nascutului si pot fi sustinute de catre medicul de familie al parintilor sau de catre specialisti in pediatrie, in cadrul unor programe de asistare si informare a tinerilor parinti. 

Daca tatal care solicita intrarea in concediu de paternitate este cadru medical, atunci prelungirea concediului se poate face fara absolvirea unui astfel de curs. 

Valoarea indemnizatiei acordate in timpul concediului 

Suma primita de catre beneficiarul concediului se calculeaza pe baza salariului brut al solicitantului si va fi egala cu cuantumul salariului sau pentru aceeasi perioada, incluzand sporurile si adaosurile pentru aceeasi perioada. Aceasta suma este platita din fondul de salarii al angajatorului. 

Drepturile si obligatiile beneficiarului acestui concediu 

Pe durata concediului de acest tip, contractul individual de munca se poate suspenda, conform articolului 51 din Codul Muncii. 

Totusi, acordarea acestui tip de concediu nu poate fi refuzata de catre angajatori, iar tatii care solicita intreruperea muncii din acest motiv sunt protejati prin lege impotriva concedierii. Din acest motiv, in perioada concediului paternal angajatorii nu au dreptul de a emite dispozitii de concediere pe numele beneficiarilor acestui concediu. 

  1.  Concediul de crestere a copilului

Acest tip de concediu este unul de mai mare durata si se acorda mamelor sau tatilor care prefera sa ramana acasa pentru a-si creste copilul, pentru o perioada de minim o luna de zile pana la unul, doi sau trei ani, dupa caz. In aceasta situatie, parintii au optiunea de a-si imparti responsabilitatile din cadrul familiei sau chiar de a inversa rolurile traditionale in privinta cresterii copilului. 

Beneficiarii acestui tip de concediu 

Daca pana acum cativa ani, acest tip de concediu era solicitat aproape in exclusivitate de catre mame, in ultima perioada tot mai multi tati aleg sa ramana acasa, sustinandu-si partenerele de viata. In momentul de fata, peste 17.000 de tati din Romania beneficiaza de aceasta optiune si se afla in concediul de crestere a copilului. Astfel, mamele se pot intoarce mai repede la lucru, daca isi doresc acest lucru ori daca aceasta este optiunea cea mai buna pentru familia lor, din punct de vedere financiar si nu numai. 

Pentru a beneficia de acest tip de concediu, solicitantul trebuie sa fie domiciliat si sa locuiasca in Romania, impreuna cu copilul de a carui ingrijire se ocupa. 

Cadrul legislativ 

Conform Ordonantei de Urgenta 111/2010, acest tip de concediu si indemnizatia corespunzatoare se acorda parintilor care au avut venituri impozabile pentru o perioada de cel putin 12 luni in cei doi ani anteriori nasterii copilului. 

Veniturile care se iau in considerare pentru intrunirea acestei conditii sunt salariile lunare sau sumele impozitate provenite din activitati independente, dar si veniturile provenite din ajutorul de somaj sau din concediul medical ori in urma unui concediu pentru cresterea copilului acordat anterior. 

Daca, spre exemplu, mama copilului nu se califica pentru acest drept, dar tatal este indreptatit, atunci acesta poate solicita primirea indemnizatiei. Pe de alta parte, daca ambii parinti intrunesc conditiile necesare pentru acest concediu, unul dintre ei va putea solicita acest drept, iar celalalt va avea dreptul de a beneficia de acest concediu timp de o luna de zile, pentru ca ambii parinti sa contribuie la cresterea copilului. 

Concediul de crestere a copilului se acorda pentru o perioada de doi ani, in cazul in care beneficiarul are in grija un copil sanatos, sau trei ani, daca acel copil sufera de o anumita forma de handicap. 

Documente doveditoare necesare 

Prevederile incluse in OUG 111/2010 atesta faptul ca parintele care se califica pentru acest drept si doreste sa beneficieze de concediul de crestere a copilului trebuie sa intocmeasca o cerere pe care sa o inainteze Primariei pe raza careia acesta isi are domiciliul sau resedinta. 

Apoi, cererea trebuie depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului si este necesar sa fie insotita de urmatoarele documente:

 a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate. 

Cererile se pot solutiona in termen de 15 zile lucratoare, iar deciziile se comunica in termen de cinci zile lucratoare de la procesarea acestora. 

Valoarea indemnizatiei acordate in timpul concediului 

Suma primita de catre beneficiarul concediului va reprezenta 85% din media veniturilor nete din perioada luata in calcul, adica ultimele 12 luni in care s-au realizat venituri pe parcursul celor doi ani dinaintea nasterii copilului. 

Conform ultimelor modificari legislative, intrate in vigoare din 1 ianuarie 2018, valoarea indemnizatiei este de minim 1250 de lei, iar pragul maxim este de 8500 de lei acordati lunar. 

Drepturile si obligatiile beneficiarului acestui concediu 

Conform legii, pentru a beneficia de aceasta indemnizatie, in perioada concediului, parintele care opteaza sa se ocupe de cresterea copilului nu are voie sa desfasoare activitati care sa-i aduca venituri. 

Totusi, daca este vorba de anumite venituri pasive, obtinute pe baza unor contracte colective sau individuale de munca ori daca veniturile impozabile realizate nu depasesc intr-un an calendaristic suma de 3750 de lei (de trei ori pragul minim de 1250 de lei), acestea nu vor afecta acordarea indemnizatiei. Exceptii se mai fac si in cazul consilierilor locali sau judeteni, care sunt protejati prin aceasta lege si pot primi indemnizatii in aceasta calitate. 

Intrunind aceste cateva conditii, orice tata poate alege sa stea acasa pentru a petrece cat mai mult timp cu familia lui, iar numarul celor care opteaza pentru acest drept este intr-o continua crestere. Astfel, concediul paternal devine incet-incet o normalitate si ne putem desprinde de rolurile traditionale ale familiei, aratandu-le copiilor nostri ca se poate si altfel. 

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Comuna din România care e peste multe stațiuni celebre din lume. Peisajele sunt spectaculoase, aerul e curat, cazările sunt foarte bune și aici ajung din ce în ce mai mulți turiști străini
Capital.ro
Mașinile au interzis pe aceste drumuri din România. Decizia se aplică deja de vineri, 15 noiembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Klaus Iohannis, pe final de mandat. Se laudă că nu a avut concediu
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-au golit conturile de bani. Avertisment pentru cei care fac tranzacții online: E o înșelătorie
StirileBZI
Așa trebuie îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Vei avea mai multă căldură
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Cine e, de fapt, polițistul spânzurat în Valea Nucarilor: Era îmbrăcat în haine civile, nu în uniformă
substantial.ro
Schelet gigant de Apatosaurus vândut în Franța pentru peste șase milioane de euro
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Meserii bine plătite în România: cum câștigi până la 10.000 de lei pe lună fără BAC